Σε μία λαμπερή βραδιά αφιερωμένη στον Πολιτισμό που διοργανώθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων στο ξενοδοχειο Hilton της Αθήνας , βραβεύτηκε η διεθνώς καταξιωμένη ζωγράφος Ιωάννα Ευθυμίου για την προσφορά της στον Πολιτισμό της χώρας μας με τιμητική πλακέτα .
Η διεθνούς φήμης ζωγράφος Ιωάννα Ευθυμίου κρατώντας την τιμητική πλακέτα μπροστά από κάποιο από τα έργα της
 
Η Ιωάννα Ευθυμίου, που είδε τους πίνακες της να αγοράζονται , τόσο από τους πρίγκιπες William και Harry, όσο και από την Madonna, έχει κατακτήσει και τον τίτλο της ”Royal Artist” στο Λονδίνο στην εκδήλωση για το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνούς φήμης ζωγράφος αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που κατάφερε να πάρει την άδεια της βασίλισσας για να παρουσίασει στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου τη γουoρχολική εκδοχή της Ελισάβετ σε μία έκθεση με τίτλο «Her Majesty’s Life», όπου παρουσίασε μια σειρά ιδιαίτερων και ”πειραγμένων” πορτρέτων της βασίλισσας, εμπνευσμένων από την ποπ αρτ κουλτούρα! Γι αυτά τα πορτρέτα μάλιστα δέχθηκε τα συγχαρητήρια που της τα έδωσε μαζί με τις ευχαριστίες του και ο Φίλιππος ο σύζυγος της Ελισσαβετ, ο οποίος την είχε καλέσει γι αυτό τον λόγο να επισκεφθεί στο παρελθόν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η Ιωάννα Ευθύμιου με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό σε παλαιότερη έκθεση της στο Μονακό
 
Η εκδήλωση στο Χίλτον έγινε με αφορμή τα είκοσι χρόνια δημιουργίας του Ομίλου για την UNESCO, όπου ο Πρόεδρος της , κος Ιωάννης Μαρωνίτης, που τιμά επάξια τόσα χρόνια τους σκοπούς , τα οράματα κσι τους θεσμούς της UNESCO έκανε τη βράβευση σε ανθρώπους που ξεχώρισαν το 2017 για το έργο τους .
Η Ιωάννα Ευθυμίου με τον Πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννη Μαρωνίτη που την βράβευσε
 
Η Ιωάννα Ευθυμίου συγκινημένη από τη βράβευση που δέχτηκε ανάμεσα σε κολοσσούς της Τέχνης όπως το Μίμη Πλέσσα κ.ά. , απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήθος κόσμου που τη βραδιά αυτή παρακολούθησαν την εκδήλωση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που θεματικά είχε να κάνει με την πρόσφατη επιτυχημένη έκθεσή της με τίτλο ” Οι Θησαυροί μου ” .
Ο Ιωάννης Μαρωνίτης και ο Γιώργος Τσούκαλης, που επίσης έχει βραβευθεί από την UNESCO για τον αγώνα του κατά της αρχαιοκαπηλίας, μπροστά από ένα έργο της Ιωάννας Ευθυμίου με πολύ νόημα
 
Τόνισε τη σημασία της επιστροφής των Μαρμάρων , ένα έργο που πρωτοξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και που είχε πολλούς αντάξιους συνεχιστές ως σήμερα , αναφέρθηκε στον όρο ” Ελγίνεια Μάρμαρα ” που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση μια και μιλάμε για τα Μάρμαρα που ανήκουν στον Παρθενώνα , ένα Παρθενώνα που αναζητά πίσω τα κομμάτια του .
Έργο της Ιωάννας Ευθυμίου
Αναφέρθηκε στη σημασία της επιστροφής τους για όλους τους Έλληνες που θα σημάνει μια Νέα Αναγέννηση για τον τόπο μας , την κατάκτηση της εθνικής μας κληρονομιάς και την κατάκτηση της χαμένης μας ταυτότητας και του εθνικού μας γοήτρου.
Έργο της Ιωάννας Ευθυμίου
 
Το μείζον θέμα άλλωστε της επιστροφής τους για όλους τους Έλληνες, ετέθη ξεκάκαθαρα & διεκδικητικά και στην πρόσφατη έκθεσή της, στην οποία τα γλυπτά της ”ζωντάνευαν”, με έντονο το δραματικό στοιχείο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσουν τον επαναπατρισμό τους .
Έργο της Ιωάννας Ευθυμίου
 
Τα έργα στην προαναφερθείσα έκθεση εστίαζαν στο Αρχαιοελληνικό κάλος, λειτουργώντας έτσι ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν , σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της “χαμένης” μας ταυτότητας .
Έργο της Ιωάννας Ευθυμίου
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός της διεθνούς φήμης εικαστικού είναι, πέρα από τους μακροχρόνιους αγώνες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια , να συνεχίσει η έκθεση αυτή το ταξίδι της μετά τον πρώτο σταθμό την Αθήνα και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, μεταφέροντας έτσι τη φλόγα της προσμονής των Ελληνικών θησαυρών πίσω στη γενέτειρά τους .