Με τεράστια επιτυχία εγκαινιάστηκε πρόσφατα η έκθεση που όλοι περίμεναν «Μαρίτσα Τραυλού. Κεραμική Γλυπτική / 1990-2017» στο Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει ως τις 19 Νοεμβρίου.
 
 
 ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ
 
Τις ευφάνταστες δημιουργίες της με τις εντυπωσιακές εγκατάστασεις θαύμασαν και σχολίασαν περισσότεροι από 1500 επισκέπτες με πολλές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης, των μουσείων και των ιδρυμάτων, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, κ. ά. Η Μαρίτσα Τραυλού, εδώ και τρεις δεκαετίες, δουλεύει αδιάλειπτα με επίπονες τεχνικές της κεραμικής για την ολοκλήρωση του οραματικού της κόσμου. Η δουλειά της με τις πολύχρωμες, στέρεες και δυναμικές της φόρμες από πορσελάνη ακτινοβολεί την πνοή και την ψυχή της Ελλάδας. Πρόκειται για έργα με δυνατή αίσθηση υφής και χρώματος, σύνθεσης και πύκνωσης, έντασης και ακρίβειας, απέναντι στο μεγαλείο της φύσης. Οι πορσελάνινες φόρμες της, αν και αυτόνομες, αναπτύσσονται πάντα σε σειρές παρουσιάζοντας έναν κόσμο ομοειδών αντικειμένων, που κανένα, όμως, δεν είναι ίδιο με το άλλο. Δημιουργεί συνθέσεις και εγκαταστάσεις, αποκαλύπτοντας την αγωνία της για την τελική έκφραση της εικόνας, την ύλη και τις ματιέρες. Όπως σε εκείνες με τα λεπτεπίλεπτα σμήνη ψαριών, μέσα από την κίνησή τους, ζωντανεύει την αίσθηση της αιώνιας ζωής, την αίσθηση μιας συνεχούς κίνησης και ανέλιξης. Ο εκλεπτυσμένος σχεδιασμός τους, το επιδέξιο φινίρισμα, η επινοητικότητα στην αξιοποίηση νέων μεθόδων επίλυσης τεχνικών προβλημάτων, ενισχύουν την κομψότητα και τη ρυθμική τους ζωντάνια.
 
 ΜΕΛΙΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ
 
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος επισημαίνει: «Η Μαρίτσα Τραυλού ανήκει στην ομάδα εκείνων των σύγχρονων καλλιτεχνών που προτιμά να εργάζεται, με αγνότητα και καθαρότητα, περισσότερο με τη σιωπή του ατελιέ, αποφεύγοντας συστηματικά τη δημοσιοποίηση του έργου της. Έτσι τώρα, ύστερα από πολλά χρόνια επίπονης και ακατάπαυστης άσκησης, εκθέτει για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη πεντακόσιες και πλέον, μικρές και μεγάλες γλυπτικές φόρμες από χρωματισμένη μάζα πορσελάνης, στους 1250ο έως 1260ο C, που σε ενότητες ολοκληρώνουν τις ευφάνταστες συνθέσεις της. Η ίδια, βέβαια, γνωρίζει ότι κάθε μεγάλη εγκατάσταση απαιτεί ικανότητα και πείρα για τη συνθετική και τη χρωματική της ολοκλήρωση, την ισορροπία και τη ρυθμική σχηματοποίηση της τελικής εικόνας, όπως η τωρινή της μεγάλη εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη, με τα 120 αιωρούμενα ψάρια από πορσελάνη. Με τόλμη και φαντασία έχει δουλέψει με έντονα χρώματα, που αντανακλούν τη λαμπερή ποιότητα των εναλλαγών του φωτός, εστιάζοντας την προσοχή της στην αρμονική και ισορροπημένη ανάπτυξη της εγκατάστασης με τις οριζόντιες κατευθύνσεις που δημιουργεί μια ξεχωριστή πρωτόφαντη ατμόσφαιρα. Η επαναλαμβανόμενη ρυθμικά τρισδιάστατη φόρμα του ψαριού, με τα έντονα και τονισμένα μάτια, φανερώνει την πίστη της απέναντι στο μεγαλείο της αξεπέραστης ομορφιάς της φύσης, ενώ η οριζόντια ανάπτυξη της σύνθεσης υποδηλώνει την ελευθερία του θεατή να αισθανθεί την κίνηση και τον παλμό τους, όπως το φύσημα του ανέμου. Η υπαινικτική εν δυνάμει αυτή κίνηση πολλαπλασιάζει τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις της όλης εγκατάστασης που επιβάλλεται στον χώρο, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία που άμεσα την απασχολούν: το φως, ο όγκος, η κίνηση, το χρώμα, η παραστατική ακρίβεια, η αίσθηση της αρμονίας. Η Τραυλού, αισιόδοξη και τολμηρή, δημιουργεί τον δικό της κόσμο. Δουλεύει πάντα με μια τεράστια παλέτα λαμπερών χρωμάτων, εμφυσώντας στις δημιουργίες της την ψυχή και την πνοή της Ελλάδας.» Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος δίγλωσσος κατάλογος με κείμενα των Γιώργο Μαγγίνη, Τάκη Μαυρωτά, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Νίκου Ναυρίδη. Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου 2017
 
 
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΛΛΗ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΣΑΝΤΡΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
 
 RANA ZEIN, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
 
 ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΝΔΡΗΣ
 
 ΛΥΔΙΑ ΒΟΥΣΒΟΥΝΗ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
 
 ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΛΙΛΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
 
 ΕΦΗ ΖΕΡΕΦΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ
 
ΙΛΕΑΝΑ ΕΒΕΡΤ
 
ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 
ΕΥΑ ΧΡΟΝΗ, ΦΟΥΛΗ ΧΡΟΝΗ
 
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Μ, ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ
 
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
 
ΙΩΑΝΝΑ ΒΕΝΕΤΗ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΕΝΕΤΗΣ
 
ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ, ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΛΥΔΙΑ ΒΟΥΣΒΟΥΝΗ
 
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΝΑΚΗΣ, ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ
 
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΒΙΒΙΑΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΛΛΗ
 
ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΝΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
 
ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
 
ΔΑΦΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΜΑΙΗ ΖΑΝΝΗ
 
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ, Η ΚΑΔΙΩ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΠΕΡΙΓΚΟΣ
 
 
ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΕΠΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
 
ΝΑΝΤΙΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, HALA KHOURY
 
ΘΑΛΗΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
 
ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΙΣΑΡΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
HALA KHOURY, RIAD ZEIN, RANA ZEIN
 
ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΝΕΝΗ ΔΟΥΚΑ ΠΑΤΕΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΑΤΕΡΑ
 
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ, ΔΑΦΝΗ ΣΗΜΙΤΗ
 
ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΝΔΡΗ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΜΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΣΥΡΑΚΑ, ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΑΝΑΣ
 
ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΩΛΗΣ, ΜΕΛΙΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ
 
ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΠΑΡΗΣ ΑΜΟΡΓΙΝΟΣ
 
ΜΕΛΙΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΨΙΝΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ
 
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ
 
ΡΕΝΑ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ ΣΤΑΘΑΚΗ
 
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: studio panoulis