Με μεγάλη επιτυχία ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΓΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΤΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ «meta-synthesis» στη Γκαλερί Ευριπίδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου 2017. Τη βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους καταξιωμένοι καλλιτέχνες, και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και πολλοί αγαπημένοι φίλοι της δημιουργού και συλλέκτες, που παρακολουθούν την εικαστική της πορεία και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της για την εξέλιξη της τεχνικής και τα έργα της. Η νέα έκθεση ζωγραφικής της Ντένης Θεοχαράκη «meta-synthesis», αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς της, «macro-micro cosmos» και χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο σεβασμό στη φύση αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Η Ντένη Θεοχαράκη αντλεί έμπνευση από τη γνωριμία της με πολιτισμούς της Άπω Ανατολής. Οι συνθέσεις της είναι δουλεμένες σε ασπρόμαυρες επιφάνειες ιαπωνικού και κινεζικού χαρτιού, των οποίων η συνολική τεχνική αποπνέει, όπως και αυτή των χρωματικών της συνθέσεων, μια αίσθηση περίτεχνης φυσικότητας. Τα βουνά της Άπω Ανατολής αποτυπώνονται επιβλητικά στα έργα της, ενώ ιδιαίτερη θέση στη νέα της δουλειά κατέχουν, τα δέντρα, τα οποία «τυλίγουν» τα κτίσματα, θυμίζοντας τις θηριώδεις ρίζες ινδοσυκής, που «καταβροχθίζουν» τους ναούς της Καμπότζης. Αιωνόβια δέντρα, που λειτουργούν σαν σιωπηλοί μάρτυρες της ζωής και της συνέχειάς της. Την ίδια στιγμή τα πρόσωπα της Ντένης Θεοχαράκη, με την διττή τους υπόσταση, «ακτινογραφούν» τις αντιθέσεις της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης και καθρεφτίζουν την αέναη σχέση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, ανάμεσα στη δημιουργία και την εξέλιξη, δίνοντας ταυτόχρονα και την αίσθηση της μεταφυσικότητας. Με την ίδια άνεση, η δημιουργός δίνει εικαστική πνοή σε παλιά χαρτιά συναρμολόγησης αυτοκινήτων, τα οποία μεταμορφώνει σε καμβά και αφηγείται μια ολόκληρη ιστορία με συνεχείς αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Η εικαστική γραφή της Ντένης Θεοχαράκη κινείται στον χωροχρόνο, σαν ένα παιχνίδι μνήμης, όπου καταγράφονται εμπειρίες και συναισθήματα, τα οποία όμως αποτυπώνονται μέσα από την σύγχρονη ματιά της εικαστικού. Οι πίνακες «Teocar I» & «Teocar II», σηματοδοτούν μία ολόκληρη εποχή, συνδυάζοντας την ιστορία του εργοστασίου της Nissan στο Βόλο, με τις καλλιτεχνικές εμπνεύσεις της ζωγράφου. Σπουδή στο χρόνο αποτελούν, επίσης, τα χαρακτικά της Ντένης Θεοχαράκη, αποτυπώνοντας το αέναο παιχνίδι ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη. Οι εικόνες της μνήμης χαράσσονται στο ανεξίτηλο plexi-glass, όπως ακριβώς οι αναμνήσεις χαράσσονται στο μυαλό, αναδεικνύοντας την εκφραστική δύναμη και το ανήσυχο πνεύμα της δημιουργού μέσα από την αλληλεπίδραση εννοιών και εικόνων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν την ελευθερία στον θεατή για την δική του «meta-synthesis».
 
Αναφερόμενη στη νέα έκθεση ζωγραφικής της Ντένης Θεοχαράκη, η ΜΑΡΙΛΕΝΑ Ζ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, επισημαίνει στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση: «(…)Στη μετα-μεταμοντέρνα εποχή μας, μέσα στην απεχθή ρευστότητα της ‘δημιουργικής ασάφειας’, η διατύπωση μιας έντονα εξατομικευμένης εικαστικής γλώσσας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για να γίνει η μετάβαση πειστική. Απαιτεί απομόνωση, συγκρότηση και έντονη αυτοπεποίθηση για να ερμηνευθεί το νέο επίτευγμα με έναν πρόσφορο τρόπο, να καταστεί ‘φυσικό’ και εν-διαφέρον μέσα στον εικαστικό χώρο. Η Ντένη Θεοχαράκη μας δίνει όμως το χέρι για να περιπλανηθούμε μαζί της σε έναν μοναχικό κόσμο, σε έναν κόσμο που έπλασε με απέραντη υπομονή, θέληση, κατανόηση, καταθέτοντας –όχι πάντα φανερά– τις δικές της δύσκολες αλλά πάντως λυτρωτικές προτάσεις. Η οπτική απόλαυση εννοείται ότι θα μας αποζημιώσει».
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 11 ΜΑΪΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Για περισσότερες πληροφορίες: Evripides Art Gallery Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73 τηλ: 210 36 15 249, 210 36 15 909, www.evripides-art.gr, [email protected] Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 – 20.30 Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά
 
 
ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
 
ΕΙΡΗΝΗ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΝΑΣΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
 
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΝΑΣΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ, ΝΙΚΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
 
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΝΑΣΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ
 
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΜΗΣ, ΝΤΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΙΦΑ
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ , ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ
 
ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΑΡΗΣ ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΖΟΣ, ΖΕΤΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ
 
ΙΛΕΑΝΑ ΕΒΕΡΤ , ΛΙΖΑ ΕΒΕΡΤ
 
ΝΤΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΚΙΚΗ ΣΕΓΔΙΤΣΑ
 
ΡΑΝΙΑ ΣΟΥΤΟΥ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ, ΕΒΕΛΙΝΑ ΦΛΩΡΙΔΗ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ
 
ΞΕΝΙΑ ΠΙΤΤΑ, ΟΛΓΑ ΠΡΟΥΚΑΚΗ, ΝΤΕΜΗ ΚΑΚΟΥΡΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
 
ΣΟΦΙΑ ΔΟΞΙΑΔΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ
 
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
ΠΗΓΗ:studio panoulis