Με άλλο ένα βραβείο, με το σημαντικό βραβείο Ελληνικής κληρονομιάς 44 χρόνων, βραβεύτηκε πρόσφατα στην Ουάσινγκτον από το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) η γνωστή ανά τον κόσμο για την πλούσια φιλανθρωπική της δράση Ελληνίδα Ελένη Μπούση, γνωστή και ως «Μητέρα Τερέζα»!
Η Ελένη Μπούση την ώρα που βραβεύεται από τον Πρόεδρο του AHI Νικ Λαριγγάκη
 
“Είμαι πολύ συγκινημένη και ευγνώμων, δήλωσε κατά την ομιλία της στο AHI η Ελένη Μπούση, για την αναγνώριση των προσπαθειών μου που στοχεύουν να κάνουν τη διαφορά και να βελτιώσουν την ανθρωπότητα.»
 
Το AHI τιμήσε με βραβεία με βάση τα σημαντικά επιτεύγματα της σταδιοδρομίας τους και τις συνεισφορές τους στην ελληνικοαμερικανική κοινότητα ή στον κόσμο γενικότερα, 4 σημαντικές προσωπικότητες: -Ελένη Δ. Μπούση, για την αναγνώριση της φιλανθρωπικής της δράσης και της πιστής υπηρεσίας της στους ευάλωτους και περιθωριοποιημένους πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. -Nicholas E. Chimicles, Ιδρυτής και Πρόεδρος, Chimicles, Schwartz, Kriner, & Donaldson-Smith LLP. -Σπύρος Σπυρέας, Ph.D., Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, SigmaPharm Laboratories, LLC. και -Πρέσβης Patrick N. Theros, πρώην Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κατάρ και Στρατηγικός Σύμβουλος, Διεθνές Φόρουμ Gulf.
Οι 4 βραβευθέντες
Οι βραβευθέντες με τον Πρόεδρο του AHI Nick Larigakis
Η Ελένη Μπούση με τον σύζυγό της Δημήτρη Μπούση
Η Ελένη Μπούση κατά τη βράβευσή της με 3 από τα μέλη της οικογένειας της στην οποία οφείλει, όπως λέει η ίδια, πολλά: Τον σύζυγό της Δημήτρη Μπούση και τα παιδιά της Βικτώρια και Γιώργο Μπούση
 
Είναι ευρέως γνωστό ότι με μεγαλείο ψυχής και έχοντας αφιερώσει όλη της τη ζωή στο να βοηθά ευάλωτες ομάδες η Ελένη Μπούση ανοίγει αθόρυβα την καρδιά της και μια μεγάλη αγκαλιά για όσους χρειάζονται την βοήθεια της, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης! Αμερική, Ελλάδα, Αφρική, Κούβα είναι μερικά μόνο από τα μέρη όπου η Ελένη Μπούση έχει κάνει έμπρακτα κατάθεση της ψυχής της και έχει βραβευτεί γι αυτό! Η βοήθειά της απευθύνεται σε όλα τα «παιδιά της» όπως λέει η ίδια, εννοώντας τα «ανάπηρα παιδάκια της», τα «γεροντάκια της», τα «ορφανά της», τους καρκινοπαθείς της!
 
Η σπουδαία αυτή γυναίκα κατάφερε να συγκεντρώσει τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 3.500.000 δολλάρια, όταν διοργάνωσε μια μεγαλειώδη και φαντασμαγορική φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σικάγο, όπου παρευρέθησαν 700 καλεσμένοι από όλο τον κόσμο! Έλληνες, Αμερικάνοι, Εβραίοι, Ρώσοι ήρθαν για να προσφέρουν την θερμή τους υποστήριξη στο Hippokratic Cancer Research Foundation, όπως άλλωστε το κάνουν κάθε χρόνο στα ετήσια γκαλά που διοργανώνει η Ελένη Μπούση! Ολόκληρο το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων δολλαρίων έχει διατεθεί για τους σκοπούς του Hippokratic Cancer Research Foundation. Το Hippocratic Cancer Research Foundation με έδρα το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, που ίδρυσε η Ελένη Μπούση το 2015, με τη σημαντική συμβολή του dr.Λεωνίδα Πλατάνια και με σκοπό την ενίσχυση ερευνών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ειδικεύεται στη μεταφραστική έρευνα του καρκίνου και αποσκοπεί στην ανάπτυξη εργαστηριακών μεθοδολογιών και εφαρμογών κλινικού ενδιαφέροντος. Δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει στήριξη στο έργο της καταπολέμησης του καρκίνου, χρηματοδοτώντας morning διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες στο Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center του πανεπιστημίου Northwestern. Στόχος του είναι μεταξύ άλλων να ενδυναμώσει τη δράση των ερευνητών του, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν επείγοντα ζητήματα στους τομείς της βιολογίας του καρκίνου και της ογκολογίας με την εφαρμογή καινοτόμων θεραπευτικών διαδικασιών. Το ερευνητικό κέντρο Lurie είναι ένα από τα 47 εθνικά κέντρα για την έρευνα και την και την αντιμετώπιση του καρκίνου στις ΗΠΑ, το οποίο τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης. Καθοριστική είναι η συμβολή στην έρευνα και αντιμετώπιση του καρκίνου του ομογενούς Λεωνίδα Πλατανιά, που από το 2014 είναι διευθυντής του Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center. Στη διάρκεια της θητείας του έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του κέντρου, εισάγοντας προγράμματα μεταφραστικής έρευνας για τον καρκίνο και έχοντας αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, με τουλάχιστον 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσεων σε σχέση με τα καρκινικά κύτταρα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών, οι οποίες συμβάλουν στη θεραπεία κακοηθειών. Πρόσφατα μάλιστα ο δρ.Πλατάνιας προχώρησε πολύ τα επιτεύγματά του όσον αφορά την θεραπεία του καρκίνου σε διάφορες μορφές του.
 
 
Η Ελένη Μπούση είναι επίσης Πρόεδρος στο Γηροκομείο στο Ιλινόις, το Greek American Nursing Home and Rahabilitation (το Ελληνικό Γηροκομείο). Το Γηροκομείο αυτό που στηρίζει τους Έλληνες ηλικιωμένους στο Σικάγο που έχουν ανάγκη στέγης, τροφής και περίθαλψης, είναι ένα ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών, που θυμίζει πεντάστερο ξενοδοχείο- έχει ακόμα και ελληνικό καφενείο μέσα-, το οποίο είχαν αρχικά ιδρύσει Έλληνες για ανθρώπους που απέτυχαν ή έχασαν την περιουσία τους.
 
Η Ελένη Μπούση στηρίζει επίσης τα «ανάπηρα παιδάκια της» που τα βοηθάει από μικρά και καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.Είναι στο Συμβούλιο πάνω από 30 χρόνια και έχει μάλιστα βραβευτεί από τα ανάπηρα παιδιά για αυτή την πολυετή υποστήριξή της!
Η Ελένη Μπούση βοηθάει και τα «ορφανά παιδιά της», όπως τα αποκαλεί, στο Ορφανοτροφείο του Μεριβελ στο Σικάγο, αλλά και στο ορφανοτροφείο που ίδρυσε η οικογένειά της στην Κένυα, στο οποίο μπορούν να ζήσουν 120 ορφανά!
Στους κοινωνικά χαλεπούς καιρούς που ζούμε, όπου δεσπόζει το έλλειμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αφύπνισης της κοινωνικής συνείδησης, προσωπικότητες χαρισματικές σαν της Ελένης Μπούση, είναι πράγματι άξιες συγχαρητηρίων και βραβεύσεων και μας κάνουν να νιώθουμε όχι μόνο περήφανοι ως Έλληνες, αλλά και περήφανοι ως άνθρωποι γενικότερα!