ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ της επιχειρηματικής ελίτ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ εχει γίνει τον τελευταίο καιρο η “αρχόντισσα” των Κυκλάδων, η ΣΥΡΟΣ! Αν και πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα των Κυκλάδων, η πανεμόρφη Σύρος με τα υπέροχα νεοκλασικά και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα, την κοσμοπολίτικη αίγλη, μονοπωλούσαν μέχρι σήμερα γειτονικά της νησιά! Τις τελευταίες όμως μέρες το λιμάνι της Ερμούπολης Σύρου έδειχνε να ασφυκτιά από τα “πλωτά παλάτια” που ανήκουν σε εφοπλιστές και γενικά μεγαλοεπιχειρηματίες, φίλους του low profile εφοπλιστή ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ο οποίος μόλις χθες αναγορεύτηκε σε ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΣΥΡΟΥ!
 
 
Αντώνης Κομνηνός
 
 
 
 
Ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, γνωστός περισσότερο για την ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, παρά για την κοσμοπολίτικη ζωή του, εξέφρασε έμπρακτα και την αγάπη του για το νησί του πατέρα του Εμμανουήλ Κομνηνού , ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ ΣΤΑ “ΒΑΠΟΡΙΑ” ΣΥΡΟΥ , κοντά στην πλατεία Τσιροπινά και στην “καρδιά” της αρχοντικής Ερμούπολης, που βρέχεται στην κυριολεξία απο θάλασσα.
 
 
Το επιβλητικό αυτο αρχιτεκτονικό “κόσμημα” των 800 τμ και των 3 επιπέδων, που αγόρασε ο εφοπλιστής τελικά στην προνομιακή τιμη των 900.000 Ευρω( σε σχέση με την αρχική του τιμη που ήταν 5.000.000), και που στη συνεχεια ανακαίνισε, ήταν για χρόνια ακατοίκητο και στέγαζε στο ισόγειο το εστιατόριο ” Θαλι”. Μετά από πολύμηνες εντατικές εργασίες, αναστήλωσης του, το κτίριο μοιάζει να πήρε καινούργια πνοή και να ζωντανεύσε την ιστορία του, ενώ παράλληλα οι ντόπιοι θεωρούν ότι η παρουσία ενός τέτοιου κτιρίου, αλλά και του ιδιοκτήτη του θα τονώσει όχι μόνο το real estate αλλά και την πολιτιστική ζωή της Σύρου, στην οποία αναμένεται να δώσει άλλο “αέρα” και άλλη δυναμική, καθιστώντας το νησί meeting point της επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής αφροκρεμας
 
 
Οι πρώτες φωτεινές ενδείξεις είναι ολοφάνερες και η πιο πρόσφατη αφορμή κατά το τρέχον διήμερο, αποτέλεσαν Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ” ΑΠΟ ΤΗΝ “ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 08” , ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ” ΘΕΑΤΡΟΟΜΑΔΑ”, που παρουσιάζεται στο θέατρο “Απόλλων” ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ” ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ε ΚΟΜΝΗΝΟΣ” και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά, καθώς επίσης ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΩΤΣΟΥ, με τίτλο “Διαστρωματώσεις”, το απόγευμα του Σαββάτου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
 
 
 
«Ο θησαυρός του μακαρίτη», βασίστηκε στην ελληνική κωμική ταινία του 1959, παραγωγής Φίνος Φιλμ, σε σενάριο των Ν. Τσιφόρου και Π. Βασιλειάδη. Η ταινία διασκευάστηκε ελεύθερα και προέκυψε μια ανατρεπτική, σχεδόν σουρεαλιστική κωμωδία που στηλιτεύει την ανθρώπινη απληστία, γεμάτη τραγούδια και πρωτότυπη μουσική.
 
Η «Ομάδα Θεάτρου 08» είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που συστάθηκε το 2009 και της οποίας βασικός σκοπός είναι η έμπρακτη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η ενίσχυση ευπαθών ομάδων. Δημιουργήθηκε και αποτελείται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων (επιστήμονες, επιχειρηματίες, κλπ.) που εμπνέονται από τις ανθρώπινες αξίες, (επιστήμονες, επιχειρηματίες, κλπ.), όπως είναι οι Αντώνης Βουράκης, Νινέττα Βαφειά, Τάκης Κανελλόπουλος, Νίκος Φραγκίστας, Νινέτα Κασκαρέλη, Χρίστος Αργυρόπουλος, Τίμος Τζάννες, Βίκυ Ορλάνδου, Νένα Παναγάκου, Νίκος Μπιλίρης, Ιλεάνα Καραμπέλλου-Φράγκου, Λίμπυ Ηλιοπούλου, Νίκος Βερνίκος, Πέτρος Πολίτης, Στέργιος Θεωδορόπουλος, Μαριβή Σιαμπλή, Νανά Αρβανιτάκη, Κατερίνα Χούπη, Μαρία Σερφάν, Δημήτρης Καλύβας, Γιώργος Αλεξανδράτος. Η κοινή τους αγάπη για το θέατρο και η επιθυμία τους να βοηθήσουν τους ασθενέστερους τους οδηγεί να οργανώνουν ετήσιες θεατρικές παραστάσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της 8 θεατρικές παραγωγές, τα έσοδα των οποίων , σε συνδυασμό και με την υποστήριξη των χορηγών έχουν ανέλθει σε 160.000 Ευρώ και έχουν διατεθεί σε κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
 
 
Τέλος, εκτός απο τις σημαντικές προαναφερθείσες εκδηλώσεις, ο Δήμος Σύρου τίμησε χθες τον κ. Κομνηνό για τη σταθερή και σπουδαία υποστήριξή του στην πολιτιστική ανάπτυξη της Σύρου, μέσω της οποίας αναπτύσσει και φιλανθρωπική δράση στο νησί, ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ.
 
 
 
Η εντυπωσιακή εικόνα με τα υπερπολυτελή σκάφη που προσάραξαν αυτο το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Ερμούπολης και το έκαναν να μοιάζει με Μοντέλο Κάρλο θυμίζε την επίσης εντυπωσιακή εικόνα της περασμένης εβδομάδας, που γιορταζόταν ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
 
 
Τότε πάλι με την χορηγία του εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού και του ιδρύματός του “Αντώνης Εμμ. Κομνηνός” έγινε η μεταφορά και η τετραήμερη παρουσίαση της “ΧΙΜΑΙΡΑΣ” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου στο θέατρο “Απόλλων” με πρωταγωνιστές τον Νίκο Ψαρρά ,την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, τον Ομηρο Πουλάκη και την Σοφία Σεϊρλή.
 
 
Νίκος Ψαρράς, Αλεξάνδρα Αιδίνη
 
 
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος λοιπόν είχε πλημμυρίσει πάλι τόσο το νησί από προσωπικότητες της επιχειρηματικής ελίτ και λάτρεις του θεάτρου, όσο και το λιμάνι της Ερμούπολης απο πολυτελή σκάφη, η άφιξη των οποίων ξεκίνησε από το βράδυ της Πέμπτης, και κορυφώθηκε ως το απόγευμα της Παρασκευής.
 
 
 
Πολυτελή σκάφη και κότερα όπως ενδεικτικά του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Δημήτρη Μελισσανίδη, του Μιχάλη Σάλλα, του Βασίλη Θεοχαράκη, του Μάκη Μάτσα, και λαμπρές παρουσίες προσωπικοτήτων όπως Μαριάννας Λάτση, Σαρακάκη, Φιλίππου, Μουνδρέα, Δράγνη, Βάρδα, Ειρήνης Νταϊφά, Ελλης Στάη, Ηλία Ψινάκη, Μητσιά κ.ά. δεν έμειναν απαρατήρητες απο τους ντόπιους. Αξίζει εξάλλου να αναφερθεί, πως, η προσέγγιση αυτών των τριάντα περίπου θαλαμηγών στην Ερμούπολη, και άλλα σκάφη ή ιστιοπλοϊκά να προσαράξουν στη Σύρο.
 
Αφορμή για την άφιξη τόσων “επωνύμων”, στάθηκε όπως προαναφέρθηκε η πρόσκληση του εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΥ στη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και για τη μεταφορά της θεατρικής παράστασης “Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ” στον ιστορικό “Απόλλωνα” και στον επαναπατρισμό της στη γενέτειρα της , τη Σύρο. Εκεί δηλαδή όπου ο Μ. Καραγάτσης εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα με βάση αληθινές ιστορίες που είχε ακούσει απο Συριανούς, και όπου διαδραματίζεται η υπόθεση, η οποία αφορά ένα επικό ερωτικό μελόδραμα, την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, η οποία έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Ελληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Η μεταφορά αυτής της παράστασης, που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη τον Ιούλιο του 2014 από το θέατρο «Πορεία», και ήταν συνεχώς sold out, χάρισε μια πρόσθετη αύρα στην πολιτιστική κουλτούρα της Σύρου και αναβάθμισε την πολιτιστική της ταυτότητα. Την παράσταση αυτή του Δημήτρη Τάρλοου που μετέφερε το μυθιστόρημα του παππού του στο θέατρο, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνον οι προσκεκλημένοι του εφοπλιστή , αλλά τις 3 τελευταίες μέρες και οι Συριανοί, που δημιούργησαν το αδιαχώρητο! Πολλοί απο αυτούς μάλιστα που δεν πρόλαβαν να το δουν ζητούσαν παράταση της παράστασης!
 
Η πρώτη από τις παραστάσεις, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, ήταν πριβέ, και έτσι το “παρών” έδωσαν μόνο κάποιοι εκ των προσκεκλημένων του μαικήνα-χορηγού και κάποιοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός. Ο τελευταίος ευχαρίστησε τον εφοπλιστή για την χορηγία του , δεδομένου ότι τα έσοδα απο τα φθηνά εισιτήρια των υπόλοιπων 3 παραστάσεων που παρακολούθησαν οι Συριανοί θα διατεθούν ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ .
 
 
Την ίδια μέρα και μετά την παράσταση ακολούθησε ΛΙΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ , στο οποίο παρέστησαν οι συντελεστές του θεατρικού έργου. Ετσι δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους απο τους καλεσμένους του εφοπλιστή να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική ομορφιά του κτιρίου, να ανταλλάξουν απόψεις για το έργο, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλα και να απολαύσουν εκλεκτό εδέσματα.
 
 
 
 
Την επόμενη μέρα, το ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΔΕΞΊΩΣΗ ΣΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ του εφοπλιστή , που επιβλητικό και φωταγωγημένο περίμενε τους εκλεκτούς καλεσμένους, οι οποίοι προσήλθαν αφού πριν ειχαν ήδη περιδιαβεί διακριτικά τα γραφικά σοκάκια και είχαν θαυμάσει την μοναδική αρχιτεκτονική και τα νεοκλασσικά του νησιού!
 
 
Το αρχοντικό του Αντώνη Κομνηνού στη Σύρο φωταγωγημένο και έτοιμο να υποδεχθεί τους εκλεκτους καλεσμένους για τα εγκαίνια του
 
 
Την ΚΥΡΙΑΚΗ, οι εκλεκτοί καλεσμένοι προσήλθε στο εστιατόριο “ΤΑΡΣΑΝΑΣ” λίγο έξω από την Ερμούπολη, όπου με φόντο τον ταρσανά , ο καλός φίλος του Αντώνη Κομνηνού, ο Στέλιος Νιώτης διοργάνωσε μία ξεχωριστή ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ με τίτλο “Σύρος ρεμπέτικο septet”, με τον Μανώλη Πάππο, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ , όπου ακούστηκαν τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, που φυσικά ήταν παρόν στη μαγική αυτή βραδιά, όσο και τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη.
 
 
 
 
Στον ” Ταρσανα” και ο Δ.Μελισσανίδης
 
Στον ” Ταρσανα” και ο Μακης Μάτσας
 
 
 
Το κέφι ανέβηκε κατακόρυφα όταν ο γνωστός ερμηνευτής ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ, αψήφησε ο κρυολόγημά του, και ερμήνευσε σημαντικές επιτυχίες του μεγάλου συνθέτη, καθώς και όταν η σύζυγός του, ΗΡΩ ΣΑΙΑ, που πρόσφατα του χάρισε το δεύτερό του παιδι, τραγούδησε αυθόρμητα και συνεπήρε όλους με την μελωδική φωνή της.
 
 
Η Ηρώ Σαια και ο Μανώλης Μητσιάς επι το έργον!
 
 
 
ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΎΡΓΗΤΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ, Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Target Marine Group. Ξεκίνησε τη ναυτιλιακή του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ενώ το 1986 θεωρείται χρονιά-σταθμός και η αρχή της μεγάλης του ανέλιξης. Ο όμιλός του διαθέτει σήμερα από τους πιο νέους σε ηλικία και πιο σύγχρονους τεχνολογικά στόλους και απαρτίζεται από δύο εταιρείες: την Target Marine SA που διαχειρίζεται τα πλοία ξηρού φορτίου και την Horizon Tankers Limited ΑΕ, υπεύθυνη για τη διαχείριση του στόλου των δεξαμενόπλοιων. ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ του ομίλου του στεγάζονται σε ένα ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ, το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή της ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ, στο οποίο ζούσε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και που έχει χαρακτηριστεί από το ελληνικό κράτος ως κτίριο ιστορικής αξίας.
 
 
Το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του εφοπλιστή και η αγαπημένη του κόρη Αθανασία Κομνηνού
 
 
 
 
Εξαιρετικός γνώστης της εγχώριας και ξένης αγοράς έργων τέχνης, ο κ. Κομνηνός διαθέτει μια ιδιαίτερα ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Σε ό,τι αφορά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ δείχνει μια προτίμηση στα φιλελληνικά και σε πίνακες με θέμα τους την Επανάσταση του 1821. Το όνομά του είναι γνωστό στους διεθνείς κύκλους των δημοπρασιών, ενώ ήρθε έντονα στην επικαιρότητα το 2011, όταν «χτύπησε» μέσω αντιπροσώπων του σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο τον «Μυστρά», ένα από τα πιο γνωστά έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, έναντι 520.809 ευρώ. Η συλλογή του περιλαμβάνει ακόμα ξεχωριστά έργα των Βολανάκη, Γύζη, Λύτρα, Τσαρούχη, Χρύσας, Παύλου κ.ά.
 
Πέρα όμως από την τέχνη, ο Αντώνης Κομνηνός έχει αδυναμία στον Πειραιά, τους φίλους του και στην όμορφη κόρη του, ΑΘΑΝΑΣΙΑ, η οποία παντρεύτηκε τον 2009 Κύπριο επιχειρηματία, με τον οποίο χώρισε λίγα χρόνια αργότερα. Επιπλέον μέσω του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ, «Αντώνιος Εμμ. Κομνηνός», ενισχύει όχι μόνο τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ αλλά και διάφορους ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. Ετσι το 2008 πραγματοποίησε στη μνήμη του πατέρα του, Εμμανουήλ, ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, με δυναμικότητα 31 κλινών πλήρως εξοπλισμένου με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.
 
Απο ό,τι λοιπόν φαίνεται ο Αντώνης Κομνηνός δεν κυνηγάει ” Χιμαιρες” , γιατι απλά τις έχει κατακτήσει! Το ενδιαφέρον εδώ ειναι ότι θέλει να μοιραστεί την επιτυχία με τους συμπολίτες του και αυτό πρέπει να γίνει για πολλούς ” έχοντες και κατέχοντες” παράδειγμα προς μίμηση!
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: κοινή γνώμη, ethnos.gr, espressonews.gr