Η αναδρομική έκθεση με τίτλο Let There Be Light (Γενηθήτω Φως) φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, προς τιμήν του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καλλιτέχνη Άγγελου.
 
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 28 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 8 Μαΐου 2018. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι αρχιτέκτονες και επιμελητές εκθέσεων Μαρίντια Καφετζοπούλου και ο Κωνσταντίνος Λεμός οι αρχιτέκτονες και επιμελητές εκθέσεων Μαρίντια Καφετζοπούλου και Κωνσταντίνος Λεμός (Maca.Space), οι οποίοι κάνοντας μια αναδρομή στην καριέρα του καλλιτέχνη, θα προβάλλουν 20 δημιουργικά χρόνια του από το 1998 μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας την δουλειά του με μια φρέσκια αντίληψη και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θα τονίσει το Φως που προέρχεται μέσα από τα ίδια τα έργα. Ο στόχος των επιμελητών είναι να μετατραπεί ο χώρος σε τέχνη αντί να τοποθετηθεί η τέχνη στον χώρο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 το εντυπωσιακό έργο ( λάδι σε καμβά) «Κορίτσι με τα περιστέρια» του μεγάλου ζωγράφου, εντυπωσιάζοντας με την απλότητα και τον συμβολισμό του, στην 30ή δημοπρασία του Οίκου Bonhams, που είναι ο μόνος διεθνής Οίκος που διοργανώνει αποκλειστικές δημοπρασίες ελληνικής τέχνης στα κεντρικά γραφεία του στο Λονδίνο, πωλήθηκε 124.162 ευρώ (106,250 λίρες) στην κορυφαία στιγμή της δημοπρασίας, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Έλληνες ζωγράφοι δίνοντας ελληνικό χρώμα στη βρετανική πρωτεύουσα.
 
 
Η έκθεση Let There Be Light «λάμπει» διά των φωτεινών θεμάτων της, που έχουν σκοπό να φωτίσουν την γκρίζα πραγματικότητα και να περάσουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ενάντια στην κρίση που μας πλήττει, που πηγάζει από την επιθυμία του καλλιτέχνη να επιστρέψουμε στις αξίες που έχουν καταλυθεί στις μέρες μας.
 
 
 
Ο Άγγελος με την εκλεκτή ζωγράφο Στέλλα Βουλγαράκη έξω από την έκθεσή του στο Λονδίνο
 
 
Αλλωστε ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι η τέχνη μπορεί να θεραπεύσει την κοινωνία μας από τα δεινά της. Στην έκθεσή του, που είναι η πρώτη ατομική έκθεση του στο Λονδίνο μετά από δύο δεκαετίες, ο Άγγελος απομονώνει εικόνες καθημερινές μέσα στον έναστρο ουρανό, Χρησιμοποιεί εικόνες από ένα απέραντο σύμπαν, υπερρεαλιστικές νεκρές φύσεις και τοπία, πετώντας πάνω από ένα πλήθος από διάττοντες αστέρες.
 
 
Σε ένα από τα έργα του με τον τίτλο «Η συντριβή και η αναγέννηση» μια μεγαλειώδης Υδρόγειος κάθεται πάνω από πέτρινα ερείπια, συμβολίζοντας την κυκλική φύση του σύμπαντος και τους κύκλους αλλαγής που υφίσταται ο πλανήτης μας.
 
Με τον ίδιο τρόπο παρόμοια, μέσα από το έργο «Τα Περιστέρια της Ειρήνης» μέρος της σειράς έργων «Περιστέρια», ο καλλιτέχνης συγκεντρώνει σύμβολα που παραδοσιακά συνδέονται με την αγάπη και την ειρήνη απελευθερώνοντας τα στο διάστημα, σαν «σύγχρονες αγιογραφίες» στοχεύοντας να μας δώσουν ένα μήνυμα να ξαναβρούμε την ισορροπία μας μέσα στις δυσκολίες της εποχής μας.
 
 
«Πιστεύω ότι είναι ευθύνη της τέχνης σε οποιαδήποτε μορφή της να ξανά ενεργοποιήσει τις χαμένες αξίες του σύγχρονου πολιτισμού έτσι ώστε να ξαναβρούμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Μέσα από την δουλειά μου θέλω να δείξω τον θαυμασμό μου για τον εκπληκτικό κόσμο που υπάρχει μπροστά μας καθώς και για το θαύμα της φύσης και της προσωπικής μας ύπαρξης. Ο κόσμος όμως που ζούμε δεν είναι μόνο μια όμορφη εικόνα αλλά και μια πνευματική σύνθεση, αυτό θέλω περάσω μέσα από την δουλειά μου, αυτό το αποκορύφωμα, να συνδυάσω και την εικόνα και την ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται πράγματα επειδή ακριβώς είναι κάτι το ξεχωριστό», είπε ο Άγγελος στη συνέντευξη που έδωσε στη γνωστή δημοσιογράφο Εμυ Λιβανίου και στην huffington post.
 
 
Λίγα λόγια για τον Άγγελο: Ο ζωγράφος Άγγελος (Παναγιώτου) γεννήθηκε στην Φαρκαδόνα Τρικάλων, 1943. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1962-1967), στο εργαστήρι του Γιώργου Μαυροειδή. Συνέχισε τις σπουδές του με αλλεπάλληλα εκπαιδευτικά ταξίδια στα μουσεία της Ευρώπης, όπου μελέτησε μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος και τις σύγχρονες τάσεις της δυτικής τέχνης. Από το 1975 μέχρι σήμερα παρουσιάζει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Λονδίνο και την Αμερική. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
 
 
 
Η Στέλλα Βουλγαράκη με τον Άγγελο στα εγκαίνια της έκθεσης στο Λονδίνο
 
 
Υπέροχοι πίνακες, ξεχειλίζουν από φώς!