Το ζεστό της χαμόγελο έχει φωτίσει με ηλιαχτίδες “ελπίδας” το σκοτάδι της ζωής πολλών παιδιών, στον “Γολγοθά” των οποίων γίνεται συνοδοιπόρος, κρατώντας τους σφιχτά το χέρι. Όλα τα πλούτη του κόσμου δεν συγκρίνονται με τον πλούτο που κρύβει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην ψυχή της, μια ψυχή που είναι απόλυτα δοσμένη στο έργο της, για την επίτευξη του οποίου έχει αφιερώσει όλη της την ζωή! Η αγάπη της και η διάθεση της για προσφορά δεν έχουν όρια, ούτε σύνορα, και οι τρόποι εξεύρεσης λύσεων, ώστε να σωθούν παιδιά που δεν στάθηκαν τυχερά στο ξεκίνημα της ζωής τους, ξεπερνούν τα όρια της ελληνικής επικράτειας! Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη χωρίς σύνορα, αξίες που έχουν σφραγίσει την ζωή της κυρίας Βαρδινογιάννη, αποτέλεσαν άλλωστε και το κεντρικό θέμα της ομιλίας της στην Τακτική Γενική Συνέλευση του “Women’s International Club Athens” (WIC), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με προσκεκλημένη και κεντρική ομιλήτρια την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο της “Ελπίδας” και του “Οράματος Ελπίδας” Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος της “Ελπίδας” και του “Οράματος Ελπίδας” κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
 
Η κυρία Βαρδινογιάννη μιλώντας στα μέλη και στους φίλους του WIC για τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα, επεσήμανε ότι βασική αρχή του ανθρωπισμού είναι η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου απ’ όπου και αν προέρχεται και υπάρχει μέσα σε κάθε πράξη αλληλεγγύης, πως σκοπός του ανθρωπισμού είναι η προστασία της ζωής και της υγείας, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι ο ανθρωπισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχουν χρώμα, ούτε εθνικότητα, ούτε θρησκεία, αλλά πηγάζουν απευθείας από τα συναισθήματα αγάπης και συμπόνοιας προς τους συνανθρώπους μας, αλλά και από το αίσθημα ευθύνης καθώς και από την εγρήγορση μας. 
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ράνια Κουλουκάκου 
 
Η κυρία Βαρδινογιάννη είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Είναι τιμή μου, που μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τα οράματά μου… Το θέμα της ομιλίας μου “Ανθρωπισμός και Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα”, αποτελεί ένα από τα βαθύτερα «πιστεύω» μου το οποίο και υπηρετώ σε όλη μου τη ζωή και μέσα από τη δράση μου στους φορείς που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος : Τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ», τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και το «Ίδρυμα» μου… Πριν από 30 περίπου χρόνια, ως νεαρή μητέρα, ένιωσα την ανάγκη να αγωνιστώ για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, να προσφέρω στην κοινωνία, να στηρίξω τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό ήταν και παραμένει για μένα το μεγαλύτερο χρέος μου… Λίγα χρόνια αργότερα, μέσα από την αποστολή μου ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO μου δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσω μέσα από έναν ευρύτερο ορίζοντα τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και αυτό ενδυνάμωσε την πίστη μου στην ανθρωπιστική δράση και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Η αποστολή μου στην UNESCO, αποτελεί για μένα μεγάλο προνόμιο και μου δίνει τη μοναδική ευκαιρία να αγωνιστώ για έναν καλύτερο κόσμο ο οποίος θεωρείται ως μία «ανθρωπότητα» όπου όλοι έχουμε ευθύνη… Η βασική αρχή του ανθρωπισμού, η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου απ’ όπου και αν προέρχεται, υπάρχει μέσα σε κάθε πράξη αλληλεγγύης. Σκοπός του ανθρωπισμού είναι η προστασία της ζωής και της υγείας, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ανθρωπισμός συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, στη φιλία και τη συνεργασία, στην ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς και βεβαίως ο ανθρωπισμός είναι αυτός που διαπνέει τη συλλογική δουλειά οργανισμών αλλά και ατόμων, όπως είστε εσείς αγαπητές μου φίλες… Γιατί ο ανθρωπισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχουν χρώμα, ούτε εθνικότητα, ούτε θρησκεία. Πηγάζουν απευθείας από τα συναισθήματα αγάπης και συμπόνοιας προς τους συνανθρώπους μας, αλλά και από το αίσθημα ευθύνης καθώς και από την εγρήγορση μας. Συναισθήματα που μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο και τις χώρες μας, τις κοινωνίες και τις κοινότητές μας, ή και μόνο τη ζωής μιας οικογένειας, ενός ατόμου ή ενός παιδιού… Και το κλειδί γι’ αυτή τη μεταμόρφωση, που είναι τόσο αναγκαία σήμερα, είναι ο ανθρωπισμός. Γι’ αυτό και όλοι οι μεγάλοι ηγέτες τον έχουν τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας τους. Επειδή πιστεύουν ότι ο ανθρωπισμός είναι το ζωτικό εκείνο μέσον με το οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε το καλύτερο μέλλον που όλοι μας οραματιζόμαστε…». 
Karine Liebaut-Vercraeye, Ράνια Κουλουκάκου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Zeynep Uras, Ρένα Παπαδοπούλου
 
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνέλευσης νωρίτερα, η Πρόεδρος του WIC κυρία Ράνια Κουλουκάκου στην ομιλία της καλωσόρισε την κυρία Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας την σαν μια ενεργή προσωπικότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών τους, που αγωνίζεται για την παγκόσμια ειρήνη και την αλληλεγγύη και εξέφρασε ως Ελληνίδα, την χαρά της για την δική μας Μαριάννα, όπως όλοι οι Έλληνες την αποκαλούν, ενώ η Υπεύθυνη Προγράμματος του WIC, κυρία Ρένα Παπαδοπούλου στην ομιλία της χαρακτήρισε την κυρία Βαρδινογιάννη ως σύμβολο ανθρωπισμού και διεθνές παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
Σοφία Κοκοσαλάκη, Mary Pyatt, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ράνια Κουλουκάκου, Karine Liebaut-Vercraeye, Ρένα Παπαδοπούλου
 
Είναι γεγονός ότι οι αρχές του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης χαράσσουν και καθοδηγούν το κάθε της βήμα, όλη την πορεία της ζωής της, υπαγορεύουν την κάθε της κίνηση και είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την παρουσία και το όνομα της κυρίας  Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία αναζητώντας συμμάχους για την υποστήριξη του αγώνα της, βρήκε πολύ ισχυρούς εντός και εκτός συνόρων: Την εκκλησία μας στην Ελλάδα και στην Αμερική!
Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με τον Μακαριώτατο Aρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αφού τον ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι της στην Αμερική, για τα αποτελέσματα του και για το πόσο σημαντικό θα ήταν να συνεργαστεί η Εκκλησία της Ελλάδος με το Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», εξασφάλισε τη διαβεβαίωση του Αρχιεπισκόπου ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αυτής της συνεργασίας μέσα από τους Ιερείς που βρίσκονται σε όλες Μητροπόλεις της Ελλάδας.
 
Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Μακαριώτατο Aρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
 
Κατά την επίσκεψη αυτή ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντησή του με την κ. Βαρδινογιάννη, η οποία είναι, όπως είπε, ένας άνθρωπος που αγαπά όλους τους ανθρώπους, και τόνισε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το πρόσφατο ταξίδι της στην Αμερική, που είχε σαν στόχο να συναντηθεί με τους ομογενείς και να τους μιλήσει για την Ελλάδα και για την υγεία των παιδιών.
 
 
Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Μακαριώτατο Aρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
 
Εκτός όμως από την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είχε προηγηθεί, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερη συνάντηση της κυρίας Βαρδινογιάννη με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο της Αμερικής στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, όπου συζήτησαν το μείζον θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Αμερικής και τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» και της υπογραφής του σχετικού μνημονίου.
 
Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο της Αμερικής στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, όπου συζήτησαν το μείζον θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Αμερικής και τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» και της υπογραφής του σχετικού μνημονίου.
 
O Σεβασμιώτατος κατά την επίσκεψη της κυρίας Βαρδινογιάννη εξήρε το έργο της, λέγοντας ότι είναι διεθνώς καταξιωμένο και ότι τιμά ιδιαίτερα την πατρίδα μας και αγκάλιασε με ζεστασιά τη σχετική πρόταση συνεργασίας, προκειμένου να συνδράμει ώστε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές! Η αρχική σκέψη, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, είναι να κινητοποιηθεί το πιο δυναμικό δίκτυο της εκκλησίας της Αμερικής, η οργάνωση της ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ, που είναι ένας γυναικείος οργανισμός της εκκλησίας που απαρτίζεται από 10.000 ενεργά μέλη, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος κοινωνικά, ο οποίος βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Αμερικής, όπου υπάρχει Ελληνική εκκλησία, ώστε να βρεθούν περισσότεροι εθελοντές δότες μυελού των οστών μεταξύ των ομογενών. Αυτή η πρωτοβουλία, είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι με την σύμπραξη των ομογενών θα μεγαλώσει αισθητά η δεξαμενή άντλησης δοτών μυελού των οστών, που λόγω της ελληνικής καταγωγής τους θα έχουν πολλαπλές πιθανότητες να είναι συμβατοί οι δότες! Αυτό θα έχει σαν φυσικό επακόλουθο να αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες επιβίωσης πολύ περισσότερων παιδιών και όχι μόνο! Σήμερα και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, στα τρία χρόνια χρόνια λειτουργίας του, το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει εγγράψει περισσότερους από 52.000 εθελοντές δότες και χάρη στους συμβατούς δότες που έχουν βρεθεί ανάμεσα τους έχουν ήδη σωθεί 14 ζωές!
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη επισκέφτηκε την Νέα Υόρκη και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στο πλαίσιο της βράβευσής της από το παγκοσμίως γνωστό και ισχυρό σωματείο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”(Τhe Hellenic Initiative), με το βραβείο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Award) για τον ηγετικό της ρόλο στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” και για το ευρύ και μακροχρόνιο κοινωνικό της έργο!
Κατά την βράβευση της από το «Τhe Hellenic Initiative» («Ελληνική Πρωτοβουλία») στο 5ο ετήσιο επίσημο δείπνο του σωματείου στη Νέα Υόρκη, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τους ιθύνοντες της “Ελληνικής Πρωτοβουλίας” George Stamas και Andrew N. Liveris, την ώρα που παραλαμβάνει το βραβείο της για το ευρύ και μακροχρόνιο κοινωνικό της έργο και για την πλούσια δράση της στην “Ελπίδα”
 
900 και πλέον ομογενείς επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικοί και ηγετικά στελέχη της ομογένειας απ’ όλη την επικράτεια των Η.Π.Α. της επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και με την βράβευση της της έδειξαν εμπράκτως την αναγνώριση τους και την εμπιστοσύνη τους, ενώ χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Δημήτριου της Αμερικής, κατά την ομιλία του στους ομογενείς, για το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη, το οποίο χαρακτήρισε σαν «έργο ελπίδας και αγάπης, έργο, που αποτελεί διεθνώς, σημείο αναφοράς».
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος της Αμερικής, ο οποίος κατά την ομιλία του στο 5ο ετήσιο δείπνο της “Ελληνικής Πρωτοβουλίας” στη Νέα Υόρκη, εξήρε το έργο της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη
 
Τις σοβαρές προσπάθειες της κυρίας Βαρδινογιάννη είχε ήδη δει και εκτιμήσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα ο πρόεδρος της “ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ”(Τhe Hellenic Initiative), George Stamas, αλλά και σημαίνουσες προσωπικότητες του εξωτερικού που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και την κυρία Βαρδινογιάννη πρόσφατα, όπως ο πρώην Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ κύριος Kofi Annan, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova και η Πρόεδρος του «Robert F. Kennedy Foundation- Human Rights», κυρία Kerry Kennedy, η οποία μάλιστα είχε βραβεύσει πριν 2 χρόνια την κυρία Βαρδινογιάννη με το σημαντικό βραβείο “Ripple of Hope” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Η Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο της Αμερικής και την Πρόεδρο του «Robert F. Kennedy Foundation- Human Rights», κυρία Kerry Kennedy, η οποία είχε βραβεύσει πριν 2 χρόνια την κυρία Βαρδινογιάννη με το σημαντικό βραβείο “Ripple of Hope” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  
Η πρέσβυς καλής θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος της “ΕΛΠΙΔΑΣ” και του “ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ” Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη, κατά την παραλαβή του βραβείου της στη Νέα Υόρκη για το σπουδαίο κοινωνικό και ανθρωπιστικό της έργο από τον Πρόεδρο της “Ελληνικής Πρωτοβουλίας” George Stamas
 
Στην συγκινητική ομιλία της κατά την βράβευση της στην Αμερική η πρέσβυς καλής θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος της “ΕΛΠΙΔΑΣ” και του “ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ” επεσήμανε ότι η “ΕΛΠΙΔΑ” καταφέρνει να εκπληρώσει τους στόχους της δουλεύοντας πολύ σκληρά, ακριβώς όπως οι ομογενείς που κατάφεραν να εκπληρώσουν τους δικούς τους στόχους και μάλιστα “χωρίς να ξεχνάνε τη χώρα τους”, όπως χαρακτηριστικά είπε επικαλούμενη τον στίχο του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και στο τέλος τόνισε χαρακτηριστικά :”Αφιερώνω το Βραβείο ετούτο στα παιδιά της “ΕΛΠΙΔΑΣ” που για όλους εμάς είναι σύμβολα γενναιότητας καθώς αγωνίζονται για τη ζωή τους , σύμβολα ενός κόσμου που δικαιούται να ζει με υγεία και αξιοπρέπεια… Και το μοιράζομαι με τον αγαπημένο μου σύζυγο Βαρδή και την αγαπημένη μου οικογένεια, καθώς βρίσκονται πάντα στο πλευρό μου, δίνοντας έμπνευση στα οράματά μου και κουράγιο στον αγώνα μου… Για τον καθένα από εμάς στην «ΕΛΠΙΔΑ» η ζωή και ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνιζόμαστε.” κατέληξε η κυρία Βαρδινογιάννη.
 
Στην συγκινητική ομιλία της κατά την βράβευση της στην Αμερική η πρέσβυς καλής θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος της “ΕΛΠΙΔΑΣ” και του “ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ” Μαριάννα Βαρδινογιάννη μοιράστηκε το βραβείο με την οικογένεια της και το αφιέρωσε στα παιδιά της “ΕΛΠΙΔΑΣ”, τονίζοντας ότι “η ζωή και ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνιζόμαστε.”
 
Ευελπιστούμε ότι, όχι μόνο η ζωή ενός παιδιού, αλλά οι ζωές πολλών παιδιών θα σωθούν με αυτή την συμφωνία συνεργασίας και την συμμαχία αγάπης για τα παιδιά με καρκίνο της Μαριάννας Β.Βαρδινογιάννη και των Αρχιεπισκόπων Ιερώνυμου και Δημητρίου Και τότε θα γίνει για ακόμα περισσότερα παιδιά “η Μαριάννα της καρδιάς τους”, όπως ήδη την αποκαλούν και αυτό θα είναι για εκείνη, όπως η ίδια λέει, το πιο ωραίο, το πιο ασύγκριτο, το πιο ανεκτίμητο βραβείο!