Μια βραδιά λυρικού τραγουδιού, με βασικούς θεματικούς άξονες την ανεστιότητα και τη Σελήνη ως μεταφυσική δύναμη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν αυτή την Πέμπτη 15 Μαρτίου ( και ώρα 20.30) στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Σπουδαίοι συνθέτες της όπερας άντλησαν την έμπνευσή τους από το ανθρώπινο δράμα της εξορίας και της μετανάστευσης, το οποίο εκτυλίσσεται ανά τους αιώνες στα μονοπάτια της οικουμένης. Ανάμεσά τους, δύο μεγάλοι μουσουργοί του 19ου αιώνα, ο ρομαντικός Giuseppe Verdi και o βεριστής Giacomo Puccini. Άλλοι ομότεχνοί τους πάλι (Antonín Dvořák, Ιγκόρ Στραβίνσκι, κ.ά.) ακολούθησαν διαφορετική διαδρομή στο ταξίδι της έμπνευσης, πλάθοντας μέσα από τις όπερές τους ξεχωριστούς χαρακτήρες που σε κρίσιμες στιγμές της περιπλάνησής τους στους δρόμους της ζωής στράφηκαν στο φεγγάρι και στα άστρα, αναζητώντας στο φως τους τη δύναμη και την παρηγοριά.
 
 
Βίκη Τσιλιακού σοπράνο:
 
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασικό Τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο (τάξη Δέσποινας Καλαφάτη) από όπου πήρε το Δίπλωμά της με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως χορωδός στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2012 γίνεται μέλος του Στούντιο Όπερας της Ε.Λ.Σ., με το οποίο πραγματοποιεί εμφανίσεις ανά την Ελλάδα και στις παραγωγές La finta semplice (Giacinta), W.A. Mozart και L’amante di tutte (Lucinda), B. Galuppi. Έχει επίσης συμμετάσχει στην παραγωγής της Όπερας της Βαλίτσας της Ε.Λ.Σ. Κάρμεν (Μερσέντες). Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διακεκριμένους καθηγητές και σολίστ, ανάμεσα στους οποίους οι Ghena Dimitrova, Δάφνη Ευαγγελάτου, Cheryl Studer, Δημήτρης Καβράκος, κ.α. Μελετάει με τον μπάσο Νίκολα Παγούνη.
 
 
Μαρία Μουρκούση σοπράνο:
 
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις της ΕΛΣ, της Καμεράτας-Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής (συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΜΜΑ), ανεξάρτητων λυρικών θιάσων («Όπερες των ζητιάνων», «Ραφή») και θεατρικών ομάδων («Θυμέλη»). Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες συναυλιών και θέατρα στην Αθήνα (Ηρώδειο, ΜΜΑ, «Ακροπόλ», «Ολύμπια» κ.ά.), σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, στο Παρίσι και στο Κάιρο. Έχει ηχογραφήσει σε πρώτη πανελλήνια τα «Τρία τραγούδια σε ποίηση Richard Wagner» του Αργύρη Κουνάδη, που παρουσιάστηκαν στη Διατμηματική Ημερίδα των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ «G. Verdi και R. Wagner: Δύο αντίποδες της μουσικής, 200 χρόνια μετά» (2014). Απόφοιτος του Τμήματος Μονωδίας του Ωδείου «Μουσικοί Ορίζοντες» και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Μονωδίας του Ωδείου Αθηνών. Μελετά τραγούδι με τον βαθύφωνο Νίκο Παγούνη.
 
 
Κώστας Μαυρογένης βαρύτονος:
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε σπουδές πιάνου με τον Βαγγέλη Κατσάμπα με τον οποίο έλαβε δίπλωμα πιάνου με βαθμό άριστα παμψηφεί και α’ βραβείο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά με τους Παναγιώτη Αδάμ και Ιωσήφ Παπαδάτο μέχρι και το πτυχίο Φυγής (άριστα). Παράλληλα, στράφηκε προς το κλασικό τραγούδι, παίρνοντας μαθήματα από τη Μέχτχιλντ Σταματάκη, τελειοποιώντας τις σπουδές του με τον Γιώργο Ζερβάνο με τον οποίο έλαβε δίπλωμα Μονωδίας με βαθμό άριστα παμψηφεί και α’ βραβείο. Μελέτησε επίσης με το βαθύφωνο Νικόλα Παγούνη. Ως μονωδός έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κ.ά., συμπράττοντας με την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Καλαβρίας, ερμηνεύοντας έργα από την εποχή του μπαρόκ έως και τον 20ο αιώνα, αλλά και σημαντικών παλαιότερων και νεότερων Ελλήνων συνθετών. Έχει ερμηνεύσει πολυάριθμους οπερατικούς ρόλους μεταξύ των οποίων Κόμη Αλμαβίβα (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Δόκτορα Μαλατέστα (Ντον Πασκουάλε), Πινγκ (Τουραντότ), Λόρδο Ροσφόρ (Άννα Μπολένα), Μοντερόνε (Ριγκολέτο) κ.ά. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού
 
 
Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημήτρης Βεζύρογλου πιάνο:
 
 
Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τη Μαρία Χαιρογιώργου – Σιγάρα, όπου έλαβε το δίπλωμά του με Άριστα και δεύτερο βραβείο παμψηφεί. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι όπου έλαβε το κρατικό δίπλωμα πιάνου και δεύτερο βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Κονσερβατόριο «Π. Ι. Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και από το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», όπου και έλαβε τον τίτλο του «Doctor of Musical Arts». Έχει λάβει μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου και έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε ατομικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μονωδίας, μουσικής δωματίου και ως σολίστ με ορχήστρες στο Παρίσι, στη Μόσχα και στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για τη γαλλική και ρώσικη ραδιοφωνία. Έχει συνεργαστεί ως μουσικός προετοιμαστής και ως σολίστ με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα, κ.ά.. Έχει διδάξει Ιστορία Μουσικής στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών μέχρι σήμερα.
 
 
Τιμές εισιτηρίων: 20,15, 10 € Ώρα: 20:30 Πληροφορίες: ‪210-3611206 ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1-Αθήνα