Με μεγάλη συμμετοχή και σε συγκινητική ατμόσφαιρα έλαβε χώρα πρόσφατα η εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) στην δομήφιλοξενίας προσφύγων στο Σκαραμαγκά.
Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας και ήταν στοχευμένη στα παιδιά των προσφύγων που διαβιούν στο Σκαραμαγκά. Μέσα από αθλητικά δρώμενα τα παιδιά των προσφύγων ήρθαν σε επαφή με τις ολυμπιακές αξίες και την έννοια της ολυμπιακής εκεχειρίας. Για αρκετές ώρες τα προσφυγόπουλα έπαιξαν, συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες και άκουσαν ενδιαφέρουσες ομιλίες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριος Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος δήλωσε: Είμαι εντυπωσιασμένος από ότι είδα σήμερα στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Παρακολουθήσαμεπαιχνίδια- αγώνες, τα οποία διοργανώνουν και υποστηρίζουν οργανισμοί όπως η Ολυμπιακή Εκεχειρία, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Οργάνωση Γη, τα οποία εισάγουν τα παιδιά στον αθλητισμό και στην ευγενή άμιλλα. Σε συνδυασμό με την εκμάθηση της γλώσσας και την εκπαίδευση δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ενταχθούν αποτελεσματικότερα και να ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή μακριά από πολέμους, κινδύνους, φτώχεια. Με τη βοήθεια των οργανώσεων και των εθελοντών δείχνουμε τι σημαίνει Ελλάδα, φιλοξενία,αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση. Και όπως γράφει και το σύνθημα πάνω σε έναν οικίσκο της δομής εδώ, «η εκπαίδευση είναι το πιο δυνατό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο» (Νέλσον Μαντέλα).
Ο Διευθυντής του ΔΚΟΕ, Δρ.Κωνσταντίνος Φίλης, στάθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας πως “Δεν υπήρχε καταλληλότερη συγκυρία από τη σημερινή για να καταδείξει το ολυμπιακό κίνημα την αλληλεγγύη του σε εκτοπισμένους πληθυσμούς λόγω πολεμικών αναταραχών. Μόλις πριν λίγες μέρες την παγκόσμια μέρα που είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες ανακοινώθηκε ότι παραπάνω από 68 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται παρά τη θέλησή τους μακριά από τις εστίες τους. Η Ολυμπιακή οικογένεια μέσω του προέδρου της ΔΟΕ, Δρ.Τόμας Μπαχ, από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης χρησιμοποίησε τη δύναμη του αθλητισμού για να ρίξει τα τείχη της μισσαλοδοξίας και του ρατσισμού, στέλνοντας ένα εκκωφαντικό μήνυμα σε ηγέτες και κοινωνίες που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η πρωτοβουλία θα έχει συνέχεια, αφού σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε στις περισσότερες το δυνατόν δομές στην ελληνική επικράτεια, δουλεύοντας συστηματικά με τα προσφυγόπουλα”.
Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν 100 και πλέον προσφυγόπουλα και περιελάμβανε τεστ δεξιοτήτων για αθλήματα στίβου με το πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ kids athletics,γνωριμία με το άθλημα Boccia από τον χρυσό παραολυμπιονίκη Γρηγόρη Πολυχρονίδη, βιωματικά εργαστήρια από τις Ολυμπιονίκες Βούλα Ζυγούρη, Εύη Μωραϊτίδου, Δημήτρη Μητελούδη και Μαρία Λουίζα Βρυώνη και καλλιτεχνικά δρώμενα από την εικαστικό Άννα Λόντος και την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών (Δυτικός Τομέας). Στην διοργάνωση συμμετείχαν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, η Οργάνωση Γη, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών καθώς και η Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών δυτικός τομέας .
Σχετικά η ΕΟΕ και η Ολυμπιακή Ακαδημία απέστειλαν μήνυμα προς τους συμμετέχοντες, σημειώνοντας πως οι ολυμπιακές αξίες και η ολυμπιακή ημέρα αφορούν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία, εισόδημα, αθλητικές επιδόσεις .Η συμμετοχή του καθένα αποτελεί την προσωπική του συμβολή στο Ολυμπιακό κίνημα.