Το MDA ΕΛΛΑΣ, Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, και η Ομάδα Γονέων παιδιών με Duchenne (Parent Project MDA HELLAS) διοργάνωσαν εκδήλωση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Στόχος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτή την σπάνια και αθεράπευτη μορφή μυϊκής δυστροφίας που πλήττει αγόρια.
ΒΑΝΑ ΛΑΒΙΔΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΛΑΚΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΡΑ, ΠΑΝΟΣ ΝΕΖΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΟΤΖΑ
Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν τα Διεθνή Πρότυπα Φροντίδας 2018, τα οποία αποτελούν την νεότερη έκδοση της ολιστικής κλινικής φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από ασθενείς και τους φροντιστές τους, επιστημονικούς συνεργάτες του MDA ΕΛΛΑΣ, επιστήμονες υγείας και θεράποντες ιατρούς. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ασθένεια και τα νέα δεδομένα που αφορούν τα Διεθνή Πρότυπα Φροντίδας και να «γνωρίσουν» την καθημερινότητα και τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους που ζουν με Duchenne στην Ελλάδα.
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΒΙΔΑΣ, ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ LAVIPHARM
“Με 40 ενεργές κλινικές δοκιμές, 4 γενετικές θεραπείες υπό έρευνα και τις δύο πρώτες εγκεκριμένες θεραπείες πού καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου σε φορείς συγκεκριμένων μεταλλάξεων, μια στην Ευρώπη και μια στην Αμερική, η κοινότητα ασθενών με Duchenne είναι πιο κοντά από ποτέ στην ανάπτυξη επιτυχημένων θεραπειών για την αντιμετώπιση της σπάνιας αυτής νόσου”, δήλωσε ο κ. Δημήτριος Αθανασίου, εκπρόσωπος της Ομάδας Γονέων του MDA ΕΛΛΑΣ, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Γονέων (UPPMD) και πατέρας του Ερμή, ενός εξάχρονου αγοριού με μυϊκή δυστροφία Duchenne. «H έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού επιτρέπει στις οικογένειες να προσφέρουν στο παιδί τους άμεση υποστήριξη, όπως φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και σωστή διατροφή, που συνδυαστικά παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής», ανέφερε η κα Βάνα Λαβίδα, Πρόεδρος του MDA ΕΛΛΑΣ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ MDA ΕΛΛΑΣ ΒΑΝΑ ΛΑΒΙΔΑ
Με την παρουσία της πρωταθλήτριας στίβου Κατερίνας Δαλάκα, απελευθερώθηκαν συμβολικά στον ουρανό 500 κόκκινα μπαλόνια που αντιπροσωπεύουν τα 500 αγόρια και άνδρες που ζουν με μυϊκή δυστροφία Duchenne στην Ελλάδα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΛΑΚΑ, ΠΑΝΟΣ ΝΕΖΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΟΤΖΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μεγάλος Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Lavipharm. Χορηγός: Roche Hellas Χορηγός Φιλοξενίας : Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Χορηγός Επικοινωνίας: IQVIA Με την ευγενική υποστήριξη: Begnis Catering, Coca Cola Τρία Έψιλον, Palco, Basis & Basis Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς ανέλαβε η μπάντα “Vicky Bee and the Acoustic Troubles”.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΛΟΥΛΗ, ΒΑΝΑ ΛΑΒΙΔΑ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΒΙΔΑΣ, ΧΑΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΕΣΟΥ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΧΡΟΝΗ
Το MDA Ελλάς (Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις) ξεκίνησε τη δράση του στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2000, έχοντας την πεποίθηση ότι μια συντονισμένη προσπάθεια από πολλές πλευρές, από την πολιτεία, τους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες, μπορεί να κάνει θαύματα. Το MDA Ελλάς δεν είχε και δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση σε όλη την πορεία του έργου του. Ως εκ τούτου όλες οι δράσεις μας υλοποιούνται με την ευαισθητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους σκοπούς του MDA Ελλάς, αλλά και το σημαντικότερο μέσο για τη γνωστοποίηση του έργου του στο ευρύτερο κοινό αποτελούν οι εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο. Η Μυϊκή Δυστροφία Duchenne (DMD) είναι μια από τις πιο σπάνιες γενετικές και θανατηφόρες ασθένειες που επηρεάζουν κατά μέσο όρο 1 στα 3500 νεογέννητα αγόρια σε όλο τον κόσμο. Προκαλείται από σφάλματα στο γονίδιο της δυστροφίνης, το μακρύτερο γονίδιο στο ανθρώπινο σώμα. Τα αγόρια με DMD χάνουν σταδιακά την κινητικότητα τους, ενώ στην εφηβεία η ασθένεια επηρεάζει τους μύες της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος. Το προσδόκιμο ζωής σπάνια ξεπερνά τα 25 με 30 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει προχωρήσει πολύ, δίνοντας ελπίδες στα αγόρια και τις οικογένειες τους, ωστόσο δεν έχει ανακαλυφθεί μια ολιστική θεραπεία.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΡΑ, ΒΑΝΑ ΛΑΒΙΔΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΛΑΚΑ, ΠΑΝΟΣ ΝΕΖΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΟΤΖΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΠΗΓΗ: papadakis press