Ηχηρό “παρών” έδωσαν εκατοντάδες μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και ενεργοί πολίτες στην κατάμεστη ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η επίσημη παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του Διεθνούς Διεπιστημονικού συνεδρίου με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος». Το συνέδριο αυτό έλαβε χώρα στις 28 -31 Αυγούστου του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, με την συμμετοχή 180 Ελλήνων και ξένων καθηγητών και ερευνητών, οι οποίοι απέδειξαν, πως πολλές από τις απαντήσεις και τις Αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα. Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του, η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Απόρροια της διεθνούς απήχησης του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών (Δ.Κ.Ε.Κ.Α ) από την κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία εξήγγειλε το δεύτερο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 17-20 Ιουνίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με θέμα: “Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής”.
 
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου, ιδρύτρια του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών (Δ.Κ.Ε.Κ.Α ), εξήγγειλε το δεύτερο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο Πατρών
 
Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από την Πρύτανιν του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και την Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα Κατερίνα Παναγοπούλου.
Αντώνης Κουνάδης, Άντζελα Γκερέκου, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Κατερίνα Παναγοπούλου
 
Τον πολυτελή τόμο 839 σελίδων που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών από τις εκδόσεις Λιβάνη παρουσίασαν: ο Επιμελητής Έκδοσης και Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Στέφανος Α. Παϊπέτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και οι κ.κ. Ιωάννης Δελής, Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Πατρών, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, Ευστράτιος Θεοδοσίου, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, Σταυρόνικος Παπαμαρινόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Δημοσθένης Πολύζος, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγητής Σ. Παϊπέτης, αφού, εξέφρασε τη χαρά του για την αθρόα προσέλευση καθηγητών από πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και κυρίως για την προσέλευση ενεργών πολιτών, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τόμος περιλαμβάνει σημαντικές εργασίες και αποτελεί προϊόν 20ετούς αδιάλειπτης ερευνητικής εργασίας. Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η επιτυχής προσπάθεια που είχε διεθνή αναγνώριση στάθηκε αφορμή να συναντηθεί με την κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία συμμερίζεται την άποψη, πως λίκνο των πολιτισμών αποτελεί η αρχαία ελληνική σκέψη και το αξιακό σύστημα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και επιβάλλεται η περαιτέρω έρευνα και η παγκόσμια προβολή τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυρία Παναγοπούλου έγινε αρωγός του Συνεδρίου το οποίο “γέννησε” το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών”. Στην συνέχεια η πρύτανις καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στο χαιρετισμό της τόνισε, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ίδια προσωπικά είναι αρωγοί τέτοιων προσπαθειών, οι οποίες προάγουν την έρευνα και τον πολιτισμό. 
 Κατερίνα Παναγοπούλου
 
Η πρόεδρος του Δ.Κ.Ε.Κ.Α. κα Κατερίνα Παναγοπούλου στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, αφού τόνισε ότι «Εχουμε αποστολή να διασώσουμε και να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με εργαλείο την επιστήμη», είπε: “Έχω την τιμή και τη χαρά να σας καλωσορίσω, σε μια πραγματικά σημαντική στιγμή, όπου συναντώνται τα δύο κυρίαρχα ρεύματα, που μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο: Η Ακαδημαϊκή Κοινότητα και οι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αποτελέσουν μία οικουμενική συμμαχία και να απαντήσουν στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Προχωρώντας στο εγχείρημα της ίδρυσης του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, γνωρίζαμε, όλοι, ότι αναλαμβάνουμε μία φιλόδοξη προσπάθεια. Μία προσπάθεια, που αφορά, πρωτίστως, το οικουμενικό και διαχρονικό αποτύπωμα που έχει αφήσει ο πολιτισμός μας. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι, να χρησιμοποιήσουμε, όλες τις διαθέσιμες πηγές γνώσης και τα εργαλεία της επιστήμης, προκειμένου, να διαγνώσουμε την έκταση και να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά αυτών των 2.500 ετών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αποστολή. Για να επιτύχουμε στην αποστολή μας, κάναμε το αποφασιστικό βήμα, τον Αύγουστο του 2016, στην Αρχαία Ολυμπία. Στον χώρο, όπου ξεκίνησαν όλα, εκεί, που επιλέξαμε να βρίσκεται και η συμβολική έδρα του Κέντρου μας. Διοργανώσαμε ένα μεγάλο, διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο και βάλαμε τα θεμέλια για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών. Φέραμε, στον ίδιο, χώρο επιστήμονες δεκάδων ειδικοτήτων και εργαστήκαμε πάνω στο θέμα “Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος”. Σήμερα, με πολύ χαρά και περηφάνια κάνουμε το δεύτερο βήμα. Καταθέτουμε τα πρακτικά του Συνεδρίου που αποτελούν την διεπιστημονική εργασία διακεκριμένων Καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταθέτουμε το Χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κύριου Προκόπη Παυλόπουλου και του Α΄ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κυρίου Frans Timmermans, στο Συνέδριο μας.” Κλείνοντας, ευχαρίστησε την Πρύτανιν του Παν/μίου Πατρών Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Συνεδρίου Σ. Παϊπέτη και βέβαια το σύνολο των μελών της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου. Ακολούθησε η παρουσίαση του τόμου, για την οποία οι καθηγητές Ι. Δελλής και Ε. Μικρογιαννάκης μίλησαν για την Ενότητα Φιλοσοφία, Πολιτική Φιλοσοφία και Τέχνη, οι καθηγητές Σ. Παπαμαρινόπουλος και Ε. Θεοδοσίου, για την Ενότητα Επιστήμες και ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Δ. Πολύζος, για την Τεχνολογία. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι: Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, π. υπουργός Πέτρος Δούκας και η π. υπουργός Άντζελα Γκερέκου και πλήθος κόσμου.
 
Σταυρόνικος Παπαμαρινόπουλος, Κατερίνα Παναγοπούλου, Άντζελα Γκερέκου, Στέφανος Α. Παϊπέτης
 Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Κατερίνα Παναγοπούλου
 Αθηνά Βούκα, Κατερίνα Παναγοπούλου, Φώφη Καμποσιώρα, Έμη Λιβανίου
 Σταυρόνικος Παπαμαρινόπουλος, Κατερίνα Παναγοπούλου
 Η Κατερίνα Παναγοπούλου κατα την ομιλία της με τον Στέφανο Παιπέτη
 Πέτρος Δούκας, Κατερίνα Παναγοπούλου
 Ομαδική Επιστημονική Επιτροπή
  
  
ΠΗΓΗ: studio panoulis