Το επόμενο ” παιδί ” του “κυοφόρησε” ο γνωστός για την πένα του συγγραφέας και για το ήθος του πολιτικός ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ , ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο ” ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ”, το οποίο έχει εκδοθεί ήδη σε 5.000 αντίτυπα, ενώ έχουν γίνει ήδη προτάσεις να γυριστεί και αυτό ταινία!
 
 
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε ενώπιον πλήθους κόσμου στη Μυτιλήνη, στον τόπο από όπου κατάγεται και πολιτεύεται ο ταλαντούχος συγγραφέας , αλλά και όπου υπάρχει μείζον μεταναστευτικό ζήτημα και το βιβλίο προλόγισαν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Σταμάτης Μαλέλης και Τίτος Αθανασιάδης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης ,ο ποιητής Δημήτρης Νικορέτζος και ο καθηγητής Παναγιώτης Αλεξέλης.
 
 
 
 
Ο Γιάννης Γιαννέλης πιστός στην αγάπη του για την ιστορια και ειδικά για την λάτρεμενη του Σμυρνη, που βρισκεται ” διπλα” στην ιδιαιτερη πατριδα του , την Λέσβου , μια Σμύρνη στην οποία ο συγγραφέας εχει εντρυφήσει θα έλεγα, και απο την οποια έχει δεχτεί καταβολές και επιρροές, πλέκει με συναρπαστικο όπως πάντα τροπο την ζωή και τους έρωτες κάποιων ζευγαριών που ζούσαν στην Σμυρνη λίγο πριν το ’22 με την ιστορία και τα ήθη και έθιμα του τόπου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το μυθιστόρημα λοιπόν μας ταξιδεύει στη Σμύρνη του 1922, όπου 3 ζευγάρια Ελλήνων δουλεύουν, ζουν, ερωτεύονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν μέσα σε μια χαρούμενη και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αδιαφορώντας για τα γκρίζα σύννεφα που σκοτεινιάζουν την Γιορτινή ατμόσφαιρα της Σμύρνης, ζώντας στο έπακρο τους έρωτές τους και κάνοντας σχέδια για την κοινή τους ζωή. Η μοίρα όμως είχε άλλο σχέδιο και έγραψε την δίκη της ιστορία. Πριν 95 χρόνια, τέτοια εποχή,στις 27 Αυγούστου 1922 έκλεισε η αυλαία με την τελική φάση της Μικρασιατικής Καταστροφής .Τότε που ο Κεμάλ Ατατούρκ πήρε την κατάλληλη ευκαιρία που του έδωσαν οι αντίπαλοι του για να ξεριζώσει και να εξοντώσει με τον πιο βίαιο τρόπο τον ελληνισμό της Μικρασίας από τα μέρη που έζησε 3.000 χρόνια. Μέσα σε πέντε μέρες ο τουρκικός στρατός έκαψε, σκότωσε ατίμωσε κάθε τι ελληνικό στη Σμύρνη. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς…
 
Ο ταλαντούχος συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλης
 
Μέσα στον πανικό και την δίνη των γεγονότων του 1922 σκορπίζονται και τα 3 ζευγάρια και ο καθένας ακολουθεί τη μοίρα του. Μέσα από την ιστορία των ζευγαριών και την ιστορία της Σμύρνης εκείνης της εποχής , ο συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρό αλλά και με άκρως παραστατικό τρόπο ,την ζωή της Σμυρνης, τους δρόμους της ,τα μεγάλα της ξενοδοχεία , τα ήθη και τα έθιμα της,τον τρόπο που γιορτάζονταν τότε οι μεγάλες γιορτές, όπως οι Αποκρηές! Με μεγάλη επιτυχία περιγράφει λοιπόν τον Φεβρουάριο του ’22,τις μουτσουνες, τις μάσκες, τις στολές η ακόμα και τα …κουδούνια που φορούσαν οι μασκαρεμενοι, τις άμαξες και τα λαντω( κλειστές άμαξες) που ξεκινούσαν απο την πλατεία Φασουλα και περιδιαβαιναν τους δρόμους, τους άντρες που φλέρταραν απο τις άμαξες τις ” καλές ” τους πετώντας στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, λουλούδια ( οσο πιο ακριβα τα λουλούδια , τόσο πιο πολύτιμη την θεωρούσαν την Γυναικα), ακριβές σοκολάτες, μπουκαλάκια με αρώματα , και φυςικά ολα αυτα με …τις κάρτες τους μέσα! Περιγράφει ακομα το “καφέ αμάν “που πήγαιναν το απόγευμα οι ντόπιοι και το “καφε σαντάν ” που πήγαιναν οι ξένοι , τους μεγάλους χορούς δημοφιλών λεσχών ,όπως της Λέσχης των κυνηγών, της ελληνικής λέσχης, ή τον χορό του Αγίου Χαραλαμπους ή αλλιώς του Γραικικού νοσοκομείου που γινόταν για φιλανθρωπικο σκοπο! Περιγράφει την διασκέδαση στο “σπορτιγκ κλαμπ” ,τα κεφάτα πάρτυ στα σπίτια που ήταν ανοικτά για όλους, και πολλά ακόμη πικάντικα, μεταφέροντας μας σε μια άλλη ατμόσφαιρα και σε μια άλλη εποχη, όπως ακριβώς συνέβη και με το συγκλονιστικο βιβλίο του ” Ισμαηλ και Ροζα”. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει νοερά στη Σμύρνη,να γνωρίσει τις καλλιτεχνικές προσωπικότητες και τους ανθρώπους του πνεύματος και του εμπορίου της εποχής,εχοντας την αίσθηση πως η Σμύρνη είναι μια ζωντανή πόλη που ακόμα ζεί.
 
Ο Γιάννης Γιαννέλης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ” Έρωτας στις Φλόγες της Σμύρνης”.
 
 
Το μυθιστόρημα του ταλαντούχου συγγραφέα μπλέκει όλη την ιστορική συγκυρία με τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, αφήνοντας βαθυστόχαστα διδάγματα για τα παιχνίδια της Ιστορίας με την ανθρώπινη μοίρα , για τη δύναμη της αληθινής αγάπης, για όσα συχνά αναγκαζόμαστε να αφήσουμε πίσω μας λόγω συγκυριών. Μέσα στον πανικό και την δίνη των γεγονότων σκορπίζονται και τα 3 ζευγάρια και ο καθένας ακολουθεί τη μοίρα του. που σφραγίζεται από την ιστορία διαφορετικά και μέσα από την τραγικότητα των στιγμών αναδύεται ο αληθινός χαρακτήρας τους που απέχει πολύ από αυτόν που έδειχναν όταν η ζωή τους κυλούσε ομαλά! Τελικά φαίνεται ότι οι μικρές ιστορίες και τα μικρά γεγονότα και στιγμές της ζωής μας, ειναι αυτές που σφραγίζουν τη μεγάλη Ιστορία και τον πραγματικό μας χαρακτήρα ,τα αληθινά μας συναισθήματα και την προσωπικότητα μας, που φαίνεται πιο καθαρά όταν ο άνθρωπος πιέζεται και κινδυνεύει γιατί τότε δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Για να τα αποδώσει αυτα με τελειότητα και με απόλυτη πιστότητα ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρεια, ο συγγραφέας μου επεσήμανε ότι έκανε πολλές Φορες ταξίδια στην Σμυρνη και ότι χανόταν με τις ώρες και για μεγάλες περιόδους σε βιβλιοθήκες, διαβάζοντας δεκάδες βιβλία!!! Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τεράστια επιτυχία του προηγούμενου του βιβλίου ” Ισμαήλ και Ρόζα” που γυρίστηκε ταινία με τίτλο ” η Ρόζα της Σμύρνης” , την οποία ειδε περιπου μισό εκατομμύριο κόσμου και τωρα ταξιδεύει σε διαφορα φεστιβάλ του εξωτερικού.Το βιβλιο ” Ισμαηλ και Ρόζα” εχει κανει πάνω δεκαπενταριά επανεκδόσεις στην ελληνική γλωσσα και πολλές στην τουρκική!
 
 
Το sissysworld.com εύχεται να είναι καλοτάξιδο το νέο βιβλίο ” Ερωτας στις φλόγες της Σμύρνης” του Γιάννη Γιαννέλη , η ποιότητα γραφής του οποίου αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία και θεωρεί βέβαιο και δεδομένο πως και αυτό το ” παιδί” του δημοφιλούς συγγραφέα, θα μεγαλώσει, θα γιγαντωθεί και θα κάνει για μια ακόμα φορά περήφανο τον δημιουργό του!