Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει για το καλοκαίρι 2018 ένα αφιέρωμα στον καταξιωμένο, πολυσχιδή και ιδιαίτερα αγαπητό από το ελληνικό κοινό Δημήτρη Μυταρά.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή επέλεξε να εγκαινιάσει το αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, μια που ο σπουδαίος ζωγράφος γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 30 Ιουνίου.
Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, στις 16 Φεβρουαρίου 2017, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου παρουσιάζει την έκθεση «Δημήτρης Μυταράς: Από το σύγχρονο στο διαχρονικό», έχοντας βασικό σκοπό την ανάδειξη αντιπροσωπευτικών πτυχών του έργου του.
Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων, τα οποία επιδέξια διαπλέκονται, δημιουργώντας την παραδοξότητα που διατρέχει τη γόνιμη και δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία. Η ποίηση συνεκφράζεται με την βία, ο λυρισμός με την βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα… Πρόκειται για ένα έργο σύνθετο αλλά πρωτότυπο και αυθεντικό, με πολλαπλές όψεις, που εξελίσσεται επί εξήντα σχεδόν χρόνια, όσα δηλαδή και ο δημιουργικός χρόνος του Μυταρά, ο οποίος με πλήρη αφοσίωση επιτέλεσε το λειτούργημα του καλλιτέχνη, ερευνώντας και αναδεικνύοντας με υποκειμενικότητα και ιδιομορφία τον τρόπο να συλλαμβάνει τον κόσμο που τον περιβάλλει.
 
 
Εκτός από διακεκριμένος ζωγράφος, ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε και ποιητής, ταλαντούχος σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και χαρισματικός δάσκαλος. Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδειχθούν τόσο η θεματική πολυμέρεια, όσο και η τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα.
 
Η διαρθρωτική δομή του αφιερώματος ξεκινά από την πρώιμη νεανική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ωριμότητα. Συνεχίζεται με δύο θεματικές που θα τον απασχολήσουν από τις αρχές του 1960 έως και το θάνατο του: τους καθρέπτες και τα πορτραίτα. Με το επόμενο σκέλος ανοίγει ένας εντελώς καινούργιος δρόμος: η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα θα δώσει στον καλλιτέχνη την ευκαιρία να αλλάξει άρδην τη ζωγραφική του για να καταγγείλει τα τεκταινόμενα. Πρόκειται για τα γνωστά Επιτύμβια και έργα «Ντοκουμέντα». Η βία θα συνεχίσει πέρα από την σκοτεινή αυτή περίοδο, να κυριαρχεί στο έργο του, με τις μοτοσυκλέτες, τα δυστυχήματα, τα αλλοιωμένα από τον άνθρωπο τοπία. Η προοδευτική εμφάνιση των γυναικείων μορφών, που θα εδραιώσουν οριστικά τη φήμη του, θα του δώσουν την ευκαιρία να ανανεώσει την παλέτα του, προσδίδοντας μία νεοφανή ζωντάνια. Τέλος, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιδιαίτερη σχέση του Μυταρά με τον χώρο του θεάτρου, με τον οποίο σχετίστηκε πάνω από 40 χρόνια.
 
Τα έργα που εκτίθενται στους 3 ορόφους του Μουσείου είναι χωρισμένα σε 7 ενότητες γιατί εκτός από διακεκριμένος ζωγράφος με τις θεματικές περιόδους του, ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε όπως προαναφέρθηκε, και ποιητής, ταλαντούχος ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και δάσκαλος. Η δυνατότητα πρόσβασης στο εντυπωσιακό σε όγκο και ποιότητα αρχείο του διακεκριμένου αείμνηστου Δημήτρη Μυταρά, έδωσε την δυνατότητα να προσκομιστεί στην έρευνα πληθώρα ανέκδοτων δεδομένων τα οποία προσδίδουν στο εγχείρημα ενδιαφέρον και σπουδαιότητα.
 
Το εικαστικό αυτό αφιέρωμα θα πλαισιώσει ο δίγλωσσος συνοδευτικός κατάλογος 284 σελίδων, τον οποίο θα εκδώσει η Μικρή Άρκτος. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Κουτσομάλλη, ενώ τους καλεσμένους στα εγκαίνια της έκθεσης καλωσόρισε η Φλορέτ Καραδόντη– Κατσίκη, πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στα εγκαίνια της έκθεςης ήταν και ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης που ευχαρίστησε για την συμβολή του Ιδρύματος Γουλανδρή στην ανάπτυξη της Άνδρου, καθώς και ότι η Φωτεινή Τσαλίκογλου και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς συζήτησαν με την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, σε στρογγυλό τραπέζι, την Κυριακή το πρωί , αν ,«Έχει το παρελθόν μέλλον;»
 
Η έκθεση που φιλοξενεί περίπου εκατό έργα του διακεκριμένου ζωγράφου, από τα οποία τα είκοσι παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια, θα διαρκέσει από την 1 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.