Να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν πριν λίγες μέρες στη Μάνδρα Αττικής, στέλνοντάς έτσι το μήνυμα της ανάγκης για διεθνή συστράτευση και επαγρύπνηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο και σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, ζήτησε από τους παρευρισκομένους κλείνοντας την ομιλία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, κατά την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης με θέμα “ADDRESSING THE HUMANITARIAN CHALLENGES OF A EURO-MEDITERRANEAN PARTNERSHIP” (Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία), που διοργάνωσε πρόσφατα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης το «Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi»(NGIC) σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». 
 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
 
 Αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων στη Συνάντηση
 
 
Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, καλωσόρισε θερμά τους ομιλητές που ήρθαν από διάφορα μέρη του κόσμου για να καταθέσουν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τα οράματά τους στη Διεθνή Συνάντηση, και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Είναι μεγάλη μας τιμή που το Ίδρυμά μας φιλοξενεί στην Αθήνα τη 13η Διεθνή Συνάντηση του «Nizami Ganjavi International Center», ενός οργανισμού που διακρίνεται για τις πρωτοβουλίες και τη δράση του διεθνή συνεργασία και διάλογο πάνω στα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας… Σήμερα η ανθρωπιστική κρίση είναι πρόκληση για τον πολιτισμό και την πρόοδο της ανθρωπότητας και μας θέτει προ των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας… Περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία μια έκκληση αφύπνισης για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην Μεσόγειο και αυτός είναι ο σκοπός της Συνάντησής μας στην Αθήνα. Μιας συνάντησης της οποίας τα θεμέλια είναι οι πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κατανόησης που μοιραζόμαστε και που για την Ελλάδα, την πατρίδα της δημοκρατίας, ήταν πάντοτε τα ιδανικά που συνέθεταν και συνθέτουν την ταυτότητά της. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, σήμερα και αύριο, θα αναδυθούν όλα αυτά τα θέματα μέσα από την ανταλλαγή απόψεων με γνώμονα την ανάγκη των κοινωνιών μας να είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των κρίσεων». Η κυρία Βαρδινογιάννη κλείνοντας την ομιλία της ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση.
 
 
Άντρη Αναστασιάδη, Mladen Ivanic, Vaira Vike-Freiberga, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου, Ρόδη Κράτσα
 
 
Ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου της Λετονίας (1999-2007) και Πρόεδρου του NGIC, κυρίας Vaira Vike-Freiberga, που μίλησε για τον σκοπό της Συνάντησης. Εν συνεχεία απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία επεσήμανε ότι σήμερα δοκιμάζεται σκληρά η ειρήνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα», η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρη Αναστασιάδη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Επικεφαλής του Δημόσιου και Πολιτικού Τομέα της Προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, κύριος Ali Hasanov και ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, κύριος Δημήτρης Παντερμαλής και η τελετή έναρξης της Διεθνούς Συνάντησης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης κυρίου Mladen Ivanic.
 
 Vike-Freiberga
 Mladen Ivanic
 
Την τελετή έναρξη της Συνάντησης συντόνισε η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κυρία Ρόδη Κράτσα, που συνοψίζοντας τις απόψεις που κατέθεσαν οι ομιλητές είπε ότι πρέπει να αναβιώσουμε τη συνεργασία Βορρά-Νότου, και ότι αυτή η ανάγκη θα γίνει ακόμα πιο σαφής κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης. Οι εργασίες της Συνάντησης συνεχίστηκαν με το πρώτο πάνελ ομιλητών οι οποίοι έθεσαν επί τάπητος το θέμα: «Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα, η υπ’ αριθμόν 1 ανθρωπιστική πρόκληση». Ομιλητές ήταν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (2010-2012) Peter Medgyessy, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας (1991-1994) Hikmet Cetin, η Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (2007-2015), Noeleen Heyzer, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και ο Πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά του Ρατσισμού» Βenedetto Zacchiroli, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Πρωθυπουργός της Σλοβακίας (2010-2012) Iveta Radicova.
 
 Βenedetto Zacchiroli, Peter Medgyessy, Γιάννης Μόραλης, Iveta Radicova, Noeleen Heyzer, Hikmet Cetin
 
 Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Άντρη Αναστασιάδη
 Σίσσυ Παυλοπούλου, Vaira Vike-Freiberga, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
 Αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων στη Συνάντηση
 Mladen Ivanic, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Άντρη Αναστασιάδη, Vaira Vike-Freiberga, Σίσσυ Παυλοπούλου
 
Οι εργασίες της Συνάντησης συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα στο Ζάππειο Μέγαρο.
 
Το πρώτο πάνελ ομιλητών επεξεργάστηκε το θέμα: «Δημιουργώντας ανθρωπιστικές κοινωνίες στον 21ο αιώνα, μέσα από την προώθηση του πολύ-πολιτισμικού διαλόγου και του πολιτισμού ειρήνης, μια πρόκληση για την Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (1997-2002) Petar Stoyanov, ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (2001-2002) Zlatko Lagumdzija, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας (1996-2000) Emil Constantinescu και ο Πρόεδρος της Κροατίας (2010-2015) Ivo Josipovic, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Dr. Ismail Serageldin, ο Δεύτερος Πρόεδρος του NGIC και Αντιπρόεδρος της World Bank (1992-2000).
 
 
Το δεύτερο πάνελ ομιλητών έθεσε επί τάπητος το θέμα: «Το μέλλον της Ευρώ-Μεσογειακής Συνεργασίας και η σημασία της για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη- Οι ευθύνες της Ευρώπης και των συνεργατών-κρατών – Ένα κάλεσμα για δράση». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Αλβανίας (2012-2017) Bujar Nishani, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου (2005-2008) ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (2012-2017) Rosen Plevneliev και ο Πρόεδρος της Σερβίας (2004-2012) Boris Tadic, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Kateryna Yushechenko, Σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας (2005-2010).
 
 
Τέλος, τα συμπεράσματα της Συνάντησης παρουσίασαν η Πρόεδρος της Λετονίας (1999-2007) και Πρόεδρος του NGIC, Vaira Vike-Freiberga, ο Dr. Ismail Serageldin, ο Δεύτερος Πρόεδρος του NGIC και Αντιπρόεδρος της World Bank (1992-2000) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου (1991-2001) και Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου (2001-2011). 
 
Τη λήξη της Συνάντησης κήρυξε με σύντομη ομιλία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, υπήρξε το λίκνο πολλών πολιτισμών που άκμασαν από την αρχαιότητα και εξαρτάται από εμάς να αποτελέσουμε το σημείο εκκίνησης νέων σημαντικών πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας . Όπως είπε ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», έτσι κι εμείς αυτές τις δυο μέρες κάναμε ένα ξεκίνημα, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό με τη συνέχιση των στόχων μας. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και αισιόδοξη από το γεγονός ότι κλείνουμε αυτή τη συνάντηση, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη φιλία και τη συνεργασία μας αλλά και την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος αντιστοιχεί στην ουσία, στο περιεχόμενο και τους στόχους των δύο ιδρυμάτων μας.»
 
 
Την τελετή λήξης της 13ης Διεθνούς Συνάντησης του «Nizami Ganjavi International Center» συντόνισε η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, η οποία υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της και την επιτυχία της, καθώς, όπως είπε, σ’ αυτή τη Συνάντηση συγκεντρώθηκαν προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για το κύρος και τις γνώσεις τους γύρω από το τόσο επίκαιρο θέμα της Συνάντησης.
 
 
 
 
ΠΗΓΗ:studio panoulis