Η συγγραφέας που έγινε πανελληνίως γνωστή με το μυθιστόρημα “Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα”, το οποίο είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ, η ΜΑΙΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ παρουσίασε στον ΙΑΝΟ , παρουσία πλήθους κόσμου απο την πολιτική, δημοσιογραφική και γενικά κοινωνική ζωή του τόπου, ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ” Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ”, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ. Για το βιβλίο μιλησαν ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ, ο συγγραφέας- δημοσιογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ και ο π. Υπουργός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ.
 
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
 
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η δεκαεννιάχρονη Ζαΐρα βρίσκεται στο Ανατολικό Βερολίνο για σπουδές οδοντιατρικής, ακολουθώντας τις βουλές των γονιών της και καταπνίγοντας το δικό της όνειρο να γίνει ζωγράφος. Σ’ αυτή την γκρίζα πόλη έρχεται σε επαφή με έναν κόσμο πολύχρωμο, εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχε συνηθίσει. Μέχρι πριν από λίγο διασκέδαζε με καθωσπρέπει νεαρούς στα κλαμπ του Κολωνακίου και ξαφνικά γοητεύεται από τους πανκ που εναντιώνονται στο καταπιεστικό σύστημα και ονειρεύονται την πτώση του Τείχους. Στο Βερολίνο των απαγορεύσεων εκείνη βιώνει μια ανέλπιστη ελευθερία μακριά από το αποστειρωμένο περιβάλλον του σπιτιού της. Υψώνει τη φωνή της σε μια πόλη που φιμώνει τα στόματα των αντιφρονούντων, πιάνει τα πινέλα και τα χρώματα και ζωγραφίζει δελφίνια που κολυμπούν ελεύθερα, διαδηλώνει μαζί με όσους διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Μέχρι που γνωρίζει τον Μάρτιν, έναν γοητευτικό νεαρό που τα έχει καλά με το σύστημα. Η ερωτική τους ιστορία παγιδεύει τη Ζαΐρα σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη Στάζι, την τρομερή μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας. Καλείται να επιλέξει ανάμεσα στους περιθωριακούς φίλους της που τα βάζουν με το αυταρχικό καθεστώς και στην προστασία που της παρέχει ένας άνθρωπος-γρανάζι αυτού του καθεστώτος. Και τα χρόνια που ζει μεταξύ Ανατολικού Βερολίνου και Αθήνας η Ζαΐρα γίνεται μάρτυρας όλων εκείνων των συγκλονιστικών στιγμών που άλλαξαν τον κόσμο, αλλά πάνω απ’ όλα την ίδια.
 
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
 
Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και εργάζεται ως μεταφράστρια. Το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλιο, το μυθιστόρημα “Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα”, το οποίο πολύ γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα των μπεστ σέλερ και μέσα σε δύο χρόνια κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα. Το βιβλίο που κέρδισε τους περισσότερους ΄Ελληνες αναγνώστες μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ολλανδικά, σουηδικά, φιλανδικά, πολωνικά, εβραϊκά, τουρκικά και τσέχικα. Το 2000 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της, “Οι τοξικές ενώσεις του αρσενικού” που γνώρισε και αυτό μεγάλη επιτυχία, το 2004 το μυθιστόρημα “Εσύ, γλυκιά μου εξουσία”, το 2006 το “Μακάριοι οι πενθούντες” και το 2014 το “Mamma Santissima. Έχει γράψει επίσης τα παιδικά βιβλία “Τι κι αν είμαι ασβός” (2001) και “Έχω ράμματα για τη γούνα σου” (2002). Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, και έχει συμμετάσχει σε 2 συλλογές διηγημάτων.
 
ΜΑΙΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ , ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΡΟΣΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΚΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ, ΝΑΝΤΙΑ ΣΡΟΙΤΕΡ
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ
Η ΜΑΙΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΔΑΝΘΗ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ, ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ALPHA ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΡΟΣΟ
ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ, ΝΑΝΣΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΡΟΣΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ, ΜΑΙΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΝΑ ΠΑΤΑΚΗ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ, ΡΟΔΑΝΘΗ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
ΜΑΙΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ