Μια καινούργια Κυριακή ανέτειλε σήμερα και μου ζωντάνεψε στη μνήμη την πιο υπέροχη Κυριακή που είχε ξημερώσει πέρυσι με τον ” εθνικό ύμνο” ” ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΥΡΙΑΚΗ” στη συναυλία του μέγιστου συνθέτη ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, που είχε γίνει τέτοιες μέρες, και που με είχε εμπνεύσει τότε να γραψω τα παρακάτω:
 
” Η ΠΙΟ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΞΗΜΕΡΩΣΕ χθές με το τραγούδι «ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΥΡΙΑΚΗ» και άλλα αγαπημένα τραγούδια ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟ “ΘΕΟ” ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΝΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΜΕΣΩΣ ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ! Σαν να το είχαν συννενοηθει οι 2 “θεοί” μεταξυ τους! Η συναυλία λοιπόν του δημοφιλούς αυτού συνθέτη,ο οποίος χάραξε ιστορία στην ελληνική μουσική, και σφράγισε όχι μόνο την μουσική αλλά ολόκληρη την ελληνική πραγματικότητα και κουλτούρα , ήταν συγκλονιστική! Κομμάτια παλιά, ωστόσο διαχρονικά και αγαπημένα απο τους γονείς μας, απο εμάς και είμαι σίγουρη ότι θα είναι και από τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, και από πολλές γενιές ακόμα, πλημμύρισαν το υπαίθριο κατάμεστο μέγαρο της Δουκίσης Πλακεντίας, και τις ψυχές μας!
 
 
 
 
Τραγούδια κλασσικά που φέρουν την σφραγίδα του συνθέτη, που τα ακούμε και λέμε “αυτο ειναι Πλέσσας”, κατι σαν “ΕΘΝΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ” για μαs, μας γέμισαν συναισθήματα , μαs έφεραν συνειρμικά μνήμες από πασίγνωστεs κλασσικές ελληνικές ταινίες, που τις έχουμε δεί αμέτρητες φορές και που επιθυμούμε να τις δούμε άλλες τόσες, μνήμες από προσωπικές μας στιγμές συνυφασμένες και σφραγισμένες από τραγούδια του Πλέσσα! Δεν μπορούσα να μην θυμηθώ συγκινημένη ότι αυτά τα τραγούδια τα τραγουδούσα στην πενταήμερη, ή τα άκουγα με το πρώτο μου φλερτ, ή τα τραγουδούσα αργότερα στο γάμο μου ,ή στα βαφτίσια των παιδιών μου. Ακόμα και πρόσφατα τον Ιούνιο, η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Ιωαννα Σεβοπουλου στο πάρτυ γενεθλίων μου στο ceΛΛine στη Πολιτεία, τραγούδησε τραγούδια Πλεσσα στον… Πλεσσα, που την άκουγε συγκινημένος.
 
Διακριτικά παρακολουθούσε την συναυλία ο επίσης σπουδαίος συνθέτης ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή για να χαιρετήσει τον Μίμη Πλέσσα, συνοδευόμενος από χειροκροτήματα και από ζεστές επευφημίες. Τα δυό «μεγαθήρια » τηs μουσικής δέχτηκαν τα δυνατά χειροκροτήματα του κόσμου! Ο μεγάλος συνθέτης είχε έναν παραπάνω και πολύ σπουδαίο λόγο για να είναι στη συναυλία: Η σύζυγος του Ηρώ Σαια, με την οποία παντρεύτηκε πρόσφατα, ειναι έγκυος ήδη 7 μηνών και ο Σταύρος Ξαρχακος ,δεν μπορούσε να την αφήσει μόνη της!
 
 
 
Στη συναυλία προχθές εκτός απο τους εκλεκτούς ερμηνευτές ΔΑΚΗ, ΗΡΩ ΣΑΙΑ και ΜΑΥΡΙΚΙΟ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ, που ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, τον μεγάλο συνθέτη παρακολουθούσε διακριτικά ανάμεσα στο πλήθος ο υπέροχος τραγουδιστής ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ, τον οποίο προσφώνησε ο Πλέσσας ωs «σκούρο άνθρωπο με άσπρη ψυχή » και τον κάλεσε να ανέβει. Ετσι λοιπόν ο Κώστας Χατζης, προς τέρψιν των ενθουσιασμένων θεατών, ανέβηκε να χαιρετήσει τον δημοφιλή συνθέτη με τον οποίο είχαν κατά καιρούς συνεργαστεί και του οποίου τραγούδι είχε τραγουδήσει στον πρώτο του δίσκο! Δεν μας έκανε δυστυχώς την χάρη ο Κώστας Χατζής να τραγουδήσει με την βραχνή, βαθειά και ζεστή του φωνη αγαπημένα μας τραγούδια. Παρ όλα αυτά όλοι θυμόμαστε και τραγουδάμε τους τόσο επίκαιρους και βαθυστόχαστους στίχους από κάποια τραγούδια του , όπως: “Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά και συ την πήρες σοβαρά….Κι όλοι αυτοί που σε πικράνανε από ψηλά αν τους κοιτάξεις θα σου φανούν τόσο ασήμαντοι που στη στιγμή θα τούς ξεχάσεις…”, ή το “Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά η μοναξιά τους παγώνει, πηγαίνουνε στο σινεμά για να μη νιώθουνε μόνοι…”
 
 
 
Ο Κώστας Χατζής face to face με τον φακό του sissysworld
 
Στο τελος ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ,μαs βρηκε με το αγαπημένο τραγούδι – “Εθνικο Υμνο”, το “ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΥΡΙΑΚΗ”, όρθιους όλους να αποθεώνουμε τον Πλέσσα και να τραγουδάμε μαζί του το υπέροχο αυτό τραγούδι, συγκινημένοι ,γιατι σ όλους μας αυτό το τραγούδι όλο και κάποιο ιδιαίτερο ξημέρωμα Κυριακής μας θύμιζε! Όλοι αποθεώναμε ένα συνθέτη που στα 90 του χρόνια στεκόταν αγέρωχος και κυρίαρχος στην σκηνή, γεμάτος διαύγεια και ενέργεια, την ενέργεια που του δίνουν τα τραγούδια του, η χαρά της δημιουργίας και η αγάπη των ανθρώπων του! Δεν είναι τυχαίο που για το περίσσευμα αυτής τηs δημιουργικότητας ψάχνει και άλλες διεξόδους έκφρασης, όπως πρόσφατα βρήκε στην ζωγραφική όπου και εκεί έδειξε το ταλέντο του!
 
Την βραδιά έκλεισε με ένα βαθυστόχαστο επίλογο η σύζυγος του συνθέτη ΛΟΥΚΙΛΑ ΚΑΡΡΕΡ- ΠΛΕΣΣΑ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ, ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟΦΩΤΟ ΑΣΤΕΡΙ, με το δικό τηs φώς, οντότητα και προσωπικότητα, που φυσικά έχει μάθει πολλά από τον Πλέσσα και έχει εμπνευστεί από αυτόν, όπως επίσης είχε και έχει την τύχη να τον έχει εμπνεύσει και να εξακολουθεί να τον εμπνέει!
 
 
 Η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα καθώς διαβάζει τον συγκινητικό της επίλογο
 
 
Η δημοσιογράφος και στιχουργός, Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα, η οποία αν κρίνουμε απο το κείμενο του επίλογου της ,θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και με την νέα της ιδιότητα σαν κειμενογράφος, είπε τα εξής συγκινητικά και με όλο βάθος, ουσία και νόημα λόγια, εμπνευσμένη απο το πασίγνωστο τραγούδι του Πλεσσα “καμαρουλα μια σταλια…”: ” Δύο επί τρία η καμαρούλα κι όμως χώρεσε όλα μας τα όνειρα, χώρεσε τόση αγάπη, αλήθεια, ιδανικά…. Δύο επί τρία καί χώρεσε όλους μας τους φίλους …. Σημερα μεγάλωσαν τα σπίτια μας, χάθηκαν οι φίλοι, ξεμάκρυνε η οικογένεια , τά όνειρα μας έδωσαν τη θέση τους στο άγχος για το πώς θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ γι αυτά τα μεγαλύτερα σπίτια …..οι φίλοι εγιναν 5000 – διαδικτυακοί – που δεν τους γνωρίσαμε ποτέ…Ο στέγες μας πλησίασαν και οι Φίλοι μας χαθήκαν…. Και νοσταλγούμε την ταπεινή καμαρούλα του 68 που τραγουδάμε αγκαλιά γιαγιά, μάνα κι εγγονή….. Μια καμαρούλα που δεν ειχε τηλεόραση, τηλέφωνο και ιντερνετ…. Μα χώρεσε μέσα της μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πιά…..Μια Ελλάδα που μας την έκλεψαν νύχτα….. Μα θα την πάρουμε πίσω….»
 
 
 
 
Με το που είπε η Λουκίλα και την τελευταία της λέξη απο το άκρως ρεαλιστικό και συγκινητικό κείμενο της, ξέσπασε η μπόρα και εμείς σε δάκρυα συγκίνησης! Ήταν γιατι το σύμπαν συγκινήθηκε τόσο με τον επίλογο της Λουκίλας, που ο ουρανός “δάκρυσε”; Ήταν γιατί και το σύμπαν υποκλίθηκε με σεβασμό στον δημοφιλή συνθέτη και δεν ήθελε να χαλάσει την συναυλία του πριν τελειώσει και γι αυτό ξέσπασε ξαφνικα στο τέλος της; Ο,τι και να ήταν, ένα είναι σίγουρο: Πως απολαύσαμε την συναυλία απρόσκοπτα και είμαι σίγουρη ότι ακόμα και να έβρεχε κατά την διάρκεια τηs συναυλίας, δεν θα έφευγε κανείς!
 
 
 
 
 Με την Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα και τον πολλά υποσχόμενο Μαυρίκιο Μαυρικιου.
 
 Ο Μίμης Πλέσσας με την εκλεκτή τραγουδίστρια Ιωάννα Σεβοπούλου που είχε πάει να παρακολουθήσει τη συναυλία
 
 Η Ηρω Σαια τραγούδησε υπέροχα
 
 Με τον γνωστό σε όλους μας Δάκη
 
 Ο “αειθαλής” Δάκης με την Λουκίλα Καρρέρ
 
 Η Ηρώ Σαία με τον αμίμητο Πλέσσα και τον Δάκη