Το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, μια μεγάλη πολυμεσική έκθεση εικόνας και ήχου που παρουσιάζει τα έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ σε διαδραστική διαδικασία με το κοινό, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής, από 7 Νοεμβρίου 2017 έως τις 5 Μαρτίου 2018. Μια μεγαλειώδης έκθεση, μια μοναδική παρουσίαση όλων των έργων του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ σε μία και μόνον φορά.
Ένας νέος τρόπος προσέγγισης της εικαστικής δημιουργίας; Ναι!Ένα φαντασμαγορικό πολυθέαμα για μικρούς και μεγάλους; Ναι!Μια δημιουργική επικοινωνία ανάμεσα στη σύγχρονη τεχνολογία και τα νέα πολυμέσα, με τους μεγάλους οικουμενικούς δημιουργούς; Ναι!Μια εκπαιδευτική αλλά και διασκεδαστική έκθεση-παράσταση για όλους; Ναι!Η απόλυτη βιωματική εμπειρία μέσα κι από την καθολική και απόλυτη διαδραστική συμμετοχή του κοινού ; Εννοείται!
Η μεγαλειώδης τρισδιάστατη εικαστική έκθεση με τίτλο Van Gogh Alive-The experience, που μάγεψε περισσότερους από 10.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο, και εχει περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις του κόσμου, έρχεται επιτέλους στην Ελλάδα. Με έναν επαναστατικό τρόπο, με το σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ , με μία μέθοδο που αναδεικνύει νέες οπτικές γωνίες, παρουσιάζει το συνολικό έργο του Βαν Γκογκ, 3.000 πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, σκίτσα του μαζί με κινούμενες εικόνες, αφηγείται την ιστορία του δημιουργού, περιγράφει το ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιούργησε, καταγράφει τις επιρροές και τις δημιουργικές του περιόδους, διεισδύει στα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Σε χώρο 1.500 τ.μ, με 40 ταυτόχρονες προβολές με πολυκάναλους προβολείς υψηλής ευκρίνειας και ήχο υψηλής πιστότητας, δημιουργείται μία τριασδιάστατη απεικόνιση σε αυτές τις πολλαπλές επιφάνειες,σε τοίχους, κολώνες, οροφές και πάτωμα, ζωντανεύοντας τα αριστουργήματά του δημιουργού και αποκαλύπτοντας την έμπνευση και την τεχνοτροπία τους, ενώ το πολυθέαμα βυθίζει ακαριαία τον θεατή μέσα στο σύμπαν του ζωγράφου και τον ταξιδεύει με ένα ψηφιακό ταξίδι στα μέρη που έζησε και δημιούργησε, στο Άμστερνταμ, την Προβηγκία, το Παρίσι, την Αρλ, το Σεν Ρεμύ.
Ένα ιδιότυπο, πανέμορφο και άκρως εντυπωσιακό «πλανητάριο» εικόνων, που δημιουργεί μια καθηλωτική ατμόσφαιρα η οποία συνεπαίρνει τον επισκέπτη. Ο θεατής γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι των έργων, τα οποία αποκαλύπτουν τα ερεθίσματα και τον κόσμο του δημιουργού, καθώς και τις χρονικές συγκυρίες και το κοινωνικο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Έτσι μέσα σε μια πανδαισία οπτικών ερεθισμάτων, ήχων και μουσικών, φωτός και χρωμάτων, που διεγείρουν τις αισθήσεις και μέσω της διαδραστικής αλληλεπίδρασης, ο θεατής υπερβαίνει τον χρόνο και το χώρο, και οδηγείται σε μια καθολική, βαθιά επικοινωνία με το έργο του Βαν Γκογκ και με τον ίδιο τον δημιουργό.
Σ’ αυτήν όμως τη διαδικασία, στην οποία ο θεατής ενσωματώνεται απόλυτα, παρεμβαίνει ακολούθως και ο ίδιος άμεσα με την σειρά του σ’ αυτήν, μέσω των social media. Οι παρεμβάσεις του προβάλλονται μέσα στην ίδια την έκθεση στο Facebook & Twitter Wall, ενώ φαίνονται και σ’ όλους τους θεατές, με αποτέλεσμα η συγκινησιακή αυτή εμπειρία να μετουσιώνεται σε συλλογική.
 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 7 Νοεμβρίου 2017 – 5 Μαρτίου 2018
Διοργάνωση: ΛΑΒΡΥΣ