Σε μια λαμπρή και, σε πολλές στιγμές, συγκινητική εκδήλωση, η ΕΛΕΠΑΠ -Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, γιόρτασε πρόσφατα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, τα 80 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στα παιδιά και τους ενήλικες με κινητική αναπηρία και νευροαναπτυξιακά προβλήματα, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπιου Παυλόπουλου.
 
 
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
 
Η Κεντρική Σκηνή της Στέγης γέμισε από παιδικές φωνές γεμάτες θάρρος και δύναμη, από βιώματα και αναμνήσεις γονέων που στέκουν χέρι χέρι με την ΕΛΕΠΑΠ για χρόνια, από λόγια γεμάτα αγάπη και αλληλεγγύη. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, τα «Γενναία Παιδιά» της ΕΛΕΠΑΠ και τα δυνατά μηνύματά τους: «Όταν η ψυχή είναι δυνατή, τίποτε δεν είναι αδύνατο» . «Όταν η ζωή βάζει εμπόδια, η θέληση ανοίγει μονοπάτια».
 
 
 
 
 
 
 
 
Οικοδέσποινα στον εορτασμό των 80 χρόνων προσφοράς της ΕΛΕΠΑΠ, η πρόεδρός της κα Μαριάννα Μόσχου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα εμπόδια δεν μας σταματούν , αντίθετα μας πεισμώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς. Έναν έναν κατακτάμε τους στόχους μας και με συλλογική δουλειά, συνεργασία και κοινή προσπάθεια, βλέπουμε τα οράματά μας να υλοποιούνται. Παρά τις δυσκολίες των καιρών σχεδιάζουμε και δουλεύουμε ασταμάτητα όλοι μαζί, γονείς εργαζόμενοι, εθελοντές, διεύθυνση και διοίκηση και στα 6 Παραρτήματα. Δεν σταματάμε! Δεν εφησυχάζουμε!…. Χωρίς εσάς, τους πολύτιμους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους, ΔΕΝ θα τα καταφέρναμε, ΟΜΩΣ, παρά το ζήλο και την υπερπροσπάθεια! Η εκδήλωση σήμερα είναι ΤΙΜΗ σε ΣΑΣ όλους! Με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και συγκίνηση , σας την αφιερώνουμε…»
 
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
 
Το σπουδαίο έργο της ΕΛΕΠΑΠ, επιβράβευσε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η συνεισφορά της ΕΛΕΠΑΠ στο κοινωνικό σύνολο είναι, διαχρονικώς, τεράστια. Ιδίως δε σήμερα, μέσα στη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τον Τόπο μας και το Λαό μας, η συνεισφορά αυτή προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο μέτρο που η ΕΛΕΠΑΠ αναπληρώνει ιδανικά τα μεγάλα κενά της κρατικής δραστηριότητας για τα παιδιά με αναπηρίες. Και ας μη ξεχνάμε ότι η υποχρέωση του Κράτους για την προστασία των παιδιών με αναπηρίες κατοχυρώνεται από το ίδιο το Σύνταγμα, όπως προκύπτει ιδίως από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 21 παρ.1 και 6. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που στηρίζουν αφιλοκερδώς και με αυταπάρνηση, το έργο της ΕΛΕΠΑΠ. Εκτός δε από τον έπαινό μας, τους αξίζει , στο ακέραιο , η ευγνωμοσύνη μας….».
 
 
ΠΕΠΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΕΛΛΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
 
 
Η εκδήλωση αποτέλεσε ωστόσο και έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους Μεγάλους Ευεργέτες και Χορηγούς της ΕΛΕΠΑΠ που τη στηρίζουν σε βάθος χρόνου, στους τόσο δύσκολους, οικονομικά καιρούς. Και εκείνοι που τους βράβευσαν ήταν τα ίδια τα παιδιά. Η Αμάντα, ο Σπύρος , η Ιωάννα, ο Παναγιώτης, ο Ρένος , ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης, συνοδευόμενοι από τους θεραπευτές τους, πρόσφεραν τις αναμνηστικές πλακέτες στους βραβευόμενους. Συγκινητικές οι δηλώσεις των εκπροσώπων των χορηγών, που δεσμεύτηκαν για συνεχή στήριξη του έργου της ΕΛΕΠΑΠ και στο μέλλον. Στα πλαίσια της πολύτιμης πολυετούς εθελοντικής προσφοράς τους τιμήθηκαν επίσης: η κα Μαίρη Καρέλλα-Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος μέχρι το 2010 και έκτοτε Επίτιμη Πρόεδρος του Ιδρύματος , η Παιδονευρολόγος και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, κα Λένα Σκουτέλη και η αγαπημένη, πιστή εθελόντρια, κα Τούλα Σταύρου. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης , της βουλής, καθώς και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Με όραμα, καινοτόμα αποκαταστασιακά προγράμματα και το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της η ΕΛΕΠΑΠ δίνει υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στα γενναία παιδιά για να εκπληρώσει έτσι και την επιθυμία μιας μητέρας παιδιού σε πρώιμη παρέμβαση, η οποία στο συγκινητικό της μήνυμα ευχήθηκε η ΕΛΕΠΑΠ να γιορτάσει όχι 80, αλλά 580 χρόνια λειτουργίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική φιλοξενία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Τα παιδιά της χορωδίας της ΕΛΕΠΑΠ και της Ελληνογερμανικής Αγωγής συνόδεψε με τη μοναδική φωνή της η κα Νατάσα Μποφίλου. Παρουσίασε, ο ταλαντούχος, βραβευμένος ηθοποιός κύριος Χρήστος Στέργιογλου. Σκηνοθεσία και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού κα Κατερίνα Ευαγγελάκου.
 
 
ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΝΑ ΜΑΡΑΒΕΑ, ΛΟΥΛΑ ΚΕΡΤΣΙΚΩΦ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ
 
 
 
Λίγα Λόγια για την ΕΛΕΠΑΠ: Η ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο για 80 ολόκληρα χρόνια αγωνίζεται για την αναγνώριση του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρίες να μεγιστοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, να εκπληρώσουν τους προσωπικούς τους στόχους, να κατακτήσουν στο μέγιστο δυνατόν την αυτονομία τους και την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ είναι να συνεχίσει να βελτιώνει και να αναπτύσσει τις παροχές και τα προγράμματά της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στόχος είναι να συνεχίσει να παρέχει καινοτόμες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποκατάστασης, οι οποίες να εντάσσονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα, που λαμβάνουν χώρα σε ένα ασφαλές και οικείο προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους περιβάλλον. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δίνονται οι καλύτερες ευκαιρίες για την καλλιέργεια των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων, για την ανεξαρτησία και την επίτευξη στόχων σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες. Με την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά του προσωπικού, των εθελοντών, των δωρητών, της διεύθυνσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζει να στηρίζει περισσότερα από 1.000 παιδιά και ενήλικες στα έξι παραρτήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο. Είναι καθημερινός ο αγώνας για να μπορέσει να συνεχιστεί το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ για «Βήματα Ζωής», για ευκαιρίες ένταξης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα. Σήμερα, η ΕΛΕΠΑΠ έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένες απαιτήσεις για παροχή υπηρεσιών, εξαιτίας των πολλαπλών κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και της αυξημένης ανάγκης τους για στήριξη. Τα παιδιά και οι ενήλικες της ΕΛΕΠΑΠ προσφέρουν καθημερινά παραδείγματα δύναμης, επιμονής, σκληρής δουλειάς, αποφασιστικότητας, και κουράγιου μπροστά στις αντιξοότητες, ενώ ως παραδείγματα συμβάλλουν ενεργά στην ευαισθητοποίηση και στην αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας.
 
 
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
 
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΡΑΣ
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
 
 
ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΗΡΑΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ
 
ΠΑΓΙΔΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΑΡΕΤΗ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ
 
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΦΑΝΗ ΒΟΥΓΑ-ΜΟΡΝΤΩ
 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΛΙΛΑ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ
 
Dr. ΛΕΝΑ ΣΚΟΥΤΕΛΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ, ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΒΑΣ, ΜΙΝΑ ΓΟΥΜΕΝΟΥ
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, MARIANNE LE CLERE- PAPALEXIS, ΑΝΝΑ ΜΑΡΑΒΕΑ
 
ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΑΝΗ ΒΟΥΓΑ-ΜΟΡΝΤΩ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ
 
ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ, ΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΑΚΑΣ
 
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΣΧΟΥ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΛΙΑΡΕΛΗΣ
 
Η ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΗΓΗ·studio panoulis