Με χαρούμενη και εορταστική διάθεση ο θίασος και όλοι οι συντελεστές της παράστασης «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» έκοψε πρόσφατα την πίτα, παρουσία της Αντιπροέδρου του ΙΜΕ κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου κου Δημήτρη Εφραίμογλου και του καλλιτεχνικού διευθυντή κου Θρασύβουλου Γιάτσιου, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΝΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΜΕΜΟΣ ΜΠΕΓΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
 
Το φλουρί έπεσε στον ηθοποιό του θιάσου Χρήστο Ντόβα!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΒΑΣ
 
Η παράσταση «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δημήτρη Ποταμίτη σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία της παραστάσεις της στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», κάθε Σάββατο στις 14:30 και κάθε Κυριακή στις 11:30.
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ
 
Η παράσταση, η οποία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, αποτελεί ένα υπερθέαμα γεμάτο χρώματα, μουσική και χορό. Το έργο έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1978 από την παιδική σκηνή του «Θεάτρου Έρευνας» και από τότε έχει κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Χαρακτηρίζεται από την ευστροφία του, την απλότητα και το χιούμορ του. Τέσσερα έργα του Αριστοφάνη -«Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Όρνιθες»- συνδιαλέγονται μεταξύ τους παρουσιάζοντας στα ματιά των θεατών τα αιώνια και τόσο σύγχρονα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες και αφορούν: την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, τον ρόλο των συκοφαντών και των κολάκων στους κυβερνώντες, τον πόλεμο και την αγωνιώδη αναζήτηση των ανθρώπων για την ειρήνη και τέλος τον καταλυτικό ρόλο της κάθε μορφής εξουσίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων, με τη συνήθη «αριστοφανική προσέγγιση» της διακωμώδησης των κακώς κειμένων. Ο Δημήτρης Ποταμίτης δεν επέλεξε τυχαία αυτά τα τέσσερα έργα και κατάφερε στη διάρκεια μίας μόνο παράστασης να αναδείξει όλα αυτά τα καίρια και σύγχρονα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Αριστοφάνης. Λίγα λόγια για το έργο Οι στόχοι του Αριστοφάνη είναι κατανοητοί και ξεκάθαροι σε θεατές κάθε ηλικίας και οι ήρωες των έργων του είναι πρόσωπα-σύμβολα και αναγνωρίσιμα για περισσότερα από 2.500 χρόνια τώρα. Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζονται τα έργα «Η Ειρήνη» και οι «Αχαρνείς», τα οποία αναφέρονται στην «ειρήνη» και τον «πόλεμο», θέματα επίκαιρα και καθοριστικά για τον κόσμο μας. Στην «Ειρήνη» ο καλοκάγαθος Τρυγαίος προσπαθεί να απελευθερώσει την Ειρήνη από τη σπηλιά, όπου την έχει φυλακίσει ο Πόλεμος, ενώ στους «Αχαρνείς» ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολις δίνει μάχη ενάντια στον πολεμοχαρή στρατηγό Λάμαχο. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται «Ο Πλούτος», όπου ο Αριστοφάνης παραδίδει μαθήματα πολιτικής οικονομίας, καθώς ο ομώνυμος ήρωας είναι τυφλός και δεν βλέπει πού δίνει τα αγαθά του, με αποτέλεσμα να χαρίζει πλούτη στους κακούς. Όμως, όταν ξαναβρίσκει το φως του, γίνεται δίκαιος, κάνοντας μόνο τους καλούς να πλουτίσουν. Τέλος, παρουσιάζονται οι «Όρνιθες»: Δύο Αθηναίοι, ο Ευελπίδης και ο Πεισθέταιρος, απογοητευμένοι από τη ζωή της πόλης, ψάχνουν έναν ήσυχο τόπο. Πηγαίνουν στη χώρα των πουλιών, ιδρύουν μαζί μ’ αυτά μια φανταστική πολιτεία, την Ουρανούπολη, μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη, με φαντασία, ανοιχτή για όλους στο όνειρο και τις ευκαιρίες.
ΜΕΜΟΣ ΜΠΕΓΝΗΣ
 
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Απόδοση κειμένου – σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης Σκηνικά – κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη Video art: Αντώνης Δελαπόρτας Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Σολδάτου Πρωταγωνιστούν: Μέμος Μπεγνής, Νίκος Ορφανός & Γιάννης Στεφόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Τερζάκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πελαγία Αγγελίδου, Ίρις Πανταζάρα, Θοδωρής Ανθόπουλος, Δανάη Σδούγκου, Χρήστος Ντόβας, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Δήμητρα Βήττα ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30 ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ⦁ Κανονικά εισιτήρια: €15, €13, €11 (θεωρείο) ⦁ Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους ⦁ Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) & οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων) ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ⦁ Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΜΕΜΟΣ ΜΠΕΓΝΗΣ, ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: papadakispress press