Με κοσμοσυρροή από εκατοντάδες φιλότεχνους πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της συγκλονιστικής έκθεσης με τίτλο « ο Φασιανός στη Γαλλία» στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας στην Υδρα, σε επιμέλεια και φροντίδα της κόρης του Βικτώριας Φασιανού! Η αθρόα προσέλευση του κόσμου την ημέρα των εγκαινίων, αλλά και τις επόμενες μέρες στάθηκε η αφορμή να υπάρχει η σκέψη να παραταθεί η έκθεση, ώστε να μην λήξει στις 28 Οκτωβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά αργότερα.
Εκατό περίπου ντοκουμέντα, πίνακες ζωγραφικής , γλυπτά, αφίσες, έντυπο υλικό, εικόνες, φωτογραφίες, κατάλογοι, προσκλήσεις και 7 εντυπωσιακά έργα, με την προσωπική σφραγίδα του διεθνούς φήμης ζωγραφου Αλέκου Φασιανού εντυπωσίασαν τους φιλότεχνους που έδωσαν το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης!
Μια έκθεση με κομμάτια της ζωής του μεγάλου μας ζωγράφου, με κομμάτια αναμνήσεών του από 5 δεκαετίες δημιουργίας του στο Παρίσι. Στο Παρίσι που άφηνε στον μεγάλο ζωγράφο τεράστιο πεδίο ελευθερίας να εκφράζεται μέσα από την τέχνη του, όπως αυτός ήθελε.
 
 
Η έκθεση αυτή αποτελεί μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις του αφιερώματος στη Γαλλία που γίνεται στην Υδρα. Εμπνευστής του ελληνογαλλικού αυτού φεστιβάλ που ακολουθεί το ελληνοϊταλικό που είχε γίνει πέρυσι, είναι ο καλλιτέχνης Αλέξης Βερούκας, ο οποίος ζει μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και ‘Υδρας, που υλοποίησε τη βούληση του Δημάρχου της Υδρας Γιώργου Κουκουδάκη.
Ο μεγάλος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός ανάμεσα στη σύζυγό του και ιδιοκτήτρια της γκαλερί «Ιρις» Μαρίζα Φασιανού και τον Δήμαρχο της Υδρας Γιώργο Κουκουδάκη
 
Στα εγκαίνια της έκθεσης τόσο η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου, όσο και ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, μίλησαν για τα έργα του Αλέκου Φασιανού και ευχαρίστησαν τον μεγάλο δημιουργό για την τιμή που τους έκανε να εκθέσει τα έργα του στην Υδρα.
Τέλος τον λόγο έλαβε η κόρη του Αλέκου Φασιανού και επιμελήτρια της έκθεσης Βικτώρια Φασιανού, η οποία έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της ως επιμελήτρια εκθέσεων σημαντικών έργων τέχνης στη γκαλερί «Ιρις»της μητέρας της Μαρίζας Φασιανού και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία. Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι φέτος η Βικτώρια Φασιανού είναι από τους βασικούς συνδιοργανωτές με πρωτοστατούντα τον ιδρυτή Δημήτρη Τρύφωνα του Διεθνούς φεστιβάλ μουσικής Μολύβου, στο οποίο προστίθεται και ένα σημαντικό εικαστικό εγχείρημα: Να φιλοξενηθούν ξένοι καλλιτέχνες που θα εμπνευστούν, θα δημιουργήσουν και θα εκθέσουν τα έργα τους στο Μόλυβο. Στα εγκαίνια της έκθεσης, κατά την ομιλία της, η Βικτώρια Φασιανού ευχαρίστησε τον εικαστικό Αλέξη Βερούκα και τόνισε ότι τελευταία συγκεντρώνει υλικό από τη μεγάλη και σημαντική διαδρομή του πατέρα της Αλέκου Φασιανού.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός με την ταλαντούχα κόρη του, επιμελήτρια της έκθεσης Βικτώρια Φασιανού και την σύζυγό του Μαρίζα Φασιανού
 
Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει επίσης την ευκαιρία ν απολαύσει ένα ενδιαφέρον γαλλικό ντοκιμαντέρ του 1979 όπου ο Αλέκος Φασιανός είναι στο ατελιέ του στο Παρίσι και ζωγραφίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 3η φορά που ο μεγάλος ζωγράφος παρουσιάζει έργα του στην Υδρα, (οι προηγούμενες δύο ήταν το 2001 και το 2011). Στο πλαίσιο του Ελληνογαλλικού πολιτιστικού δρώμενου γίνεται επίσης και έκθεση του Πακινιόν με τίτλο “Το μεγάλο τράκο” και επιπλέον παρουσιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Υδρας το έργο του σκιτσογράφου του Charlie Hebdo, Jul, με τίτλο “Πενήντα Αποχρώσεις των Ελλήνων”.
Η Ειρήνη Νταϊφά, η Μαρίζα Φασιανού και η Αμαλία Σωτηροπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης
Μαρίζα Φασιανού, Κατερίνα Κατόπη
 
Η φιλότεχνη Πρόεδρος του σωματείου φίλων Μαρίας Κάλλας Λιάνα Σκουρλή ανάμεσα στον Άρη Πέτρου και τον Λιβανέζο επιχειρηματία Alejandro Puijertian