Το Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, φιλοξένησε πρόσφατα την εντυπωσιακή εκδήλωση με τίτλο «Minas. Clarity of Shapes».
Η παρουσίαση αυτή διοργανώθηκε ως εορτασμός καθώς συμπίπτει με τα 80α γενέθλια του Mina και περιλαμβάνει 50 περίπου ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κώστα Κουτάγιαρ “silver prints” on archival paper, αριθμημένες και υπογεγραμμένες, από τον ίδιο τον φωτογράφο, οι οποίες θα εκτεθούν στο χώρο έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018.
ΣΟΣ ΣΒΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΩ ΦΩΤΟ
φωτογραφίες του Κουτάγιαρ παρουσιάζουν πορτραίτα αντισυμβατικών ανθρώπων του σήμερα, όλων των ηλικιών, ντυμένα με τα κοσμήματα του Mina. Παράλληλα, σε ειδικά σχεδιασμένες βιτρίνες από τον ίδιο εκτέθηκαν κάποιες αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του σχεδιαστή που φέρουν τα μοντέλα στις φωτογραφίες. Η συνύπαρξη των δύο καλλιτεχνών, αναδεικνύει τις κοινές καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και την αμοιβαία εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλον. Ο Minas είναι ένας μποέμ, πολυδιάστατος καλλιτέχνης του σύγχρονου design. Απεικονίζει την τέχνη του με αρχαϊκή λιτότητα, μεταπηδάει από το ένα υλικό στο άλλο και με απίστευτη κομψότητα, ευγένεια, χάρη και διαφορετικά φινιρίσματα, χειρίζεται το ασήμι και το χρυσό στα κοσμήματα του, την αμερικάνικη και την αφρικάνικη καρυδιά στα έπιπλα αλλά και το ανθρακόνημα, το ανοξείδωτο ατσάλι, το πεντελικό μάρμαρο, και την πορσελάνη στα χρηστικά του αντικείμενα.
ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, MINAS, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου: «(…) δίχως εκπτωτικούς συμβιβασμούς, με γνώμονα τις ευαισθησίες του και την αψεγάδιαστη ποιότητα των δημιουργιών του ο Minas προσεγγίζει ολιστικά τις δημιουργίες του και σχεδιάζει ως άλλος Van de Velde στο πνεύμα της έννοιας του «συνολικού έργου τέχνης». (…) το έργο του, αφαιρετικό, λιτό, με έμφαση στις μαλακές, ρέουσες, οφιοειδείς γραμμές, την δύναμη και την καθαρότητα της φόρμας, έχει ρυθμό – στοιχείο ισορροπίας, συμμετρίας, αρμονίας και σταθερότητας – και λειτουργεί ως χορογραφία, αποτρεπτικά ως προς τη χαώδη ροή τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο. (…)».
Την παρουσίαση συνόδευσε η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση 96 σελίδων με τίτλο Minas. Clarity of Shapes.
MINAS, ΒΙΚΥ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣΗ, ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΦΑΙΔΡΑ ΛΑΒΙΔΑ, ΒΑΝΑ ΛΑΒΙΔΑ, ΔΑΝΑΗ ΛΑΒΙΔΑ
ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΟΛΑ ΝΤΑΙΦΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ, ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ
ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΥΛΙΝΑΚΗ, ΜΠΟΥΜΠΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΡΟΥΛΑ ΣΙΔΕΡΑΚΗ -ΛΙΝΑΤΣΑ, ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ, ΕΜΥ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
ΜΑΡΙΚΑ ΑΡΚΕΝΤΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ, ΝΑΛΙΤΑ ΚΑΡΕΡ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΗΣ, ΕΣΤΕΡ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΑΝΔΡΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣΗ
ΡΕΝΑ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ, ΑΜΑΛΙΑ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΛΑΟΥΖΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΖΑ ΛΕΚΑ, ΛΕΙΛΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
ΕΘΕΛ ΙΟΛΑΝΔΗ, ζζΒΟΥΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΣΟΥΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ
ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΥΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ
ΣΟΦΗ ΠΑΣΧΑΛΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ
ΧΡΥΣΙΑΝΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΜΑΛΟΥ
ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗ
ΒΙΚΥ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΡΑΚΟΥ, ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
 
ΠΗΓΗ: papadakis press