Με μία σεμνή αλλά συμβολική τελετή, στο Δημαρχείο της Ερμιόνης, και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, απονεμήθηκαν τα πρώτα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018. Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, αποφάσισε να θεσπίσει από φέτος τον ετήσιο αυτό θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και με τον οποίο θα τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
 
Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2018 απονεμήθηκαν στον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διακεκριμένο παγκοσμίως αρχαιολόγο, κύριο Νικόλαο Σταμπολίδη, για την συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης.
Οι βραβευθέντες Νικόλαος Σταμπολίδης και Γιάννης Σπετσιώτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Δήμαρχο Ερμιονίδας
 
Την απονομή των βραβείων έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία και στόχο την προάσπιση του πολιτισμού μας. «Ιδίως στους σημερινούς, κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας του Ανθρώπου -και όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και διεθνώς- η υπεράσπιση του Πολιτισμού, και ιδίως του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού, συνιστά οφειλόμενο χρέος. Θα έλεγα χρέος υπαρξιακό πρωτίστως για την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας. Και εμείς, οι Έλληνες, έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε Εθνική Προτεραιότητα την υπεράσπιση του Πολιτισμού μας, ο οποίος, μεσ’ από την ανεκτίμητη συμβολή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του όλου Δυτικού Πολιτισμού, κατ’ εξοχήν δε του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ακόμα εκτενώς για το έργο και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη για αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος μετά την καταστροφή του από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του
 
Αποδεχόμενος το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ο κύριος Νίκος Σταμπολίδης έκανε λόγο για μία μεγάλη τιμή, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, χρησιμοποιώντας μία φράση του Άγγλου ποιητή Philip Sydney, «είναι μεγάλη ευτυχία να σε επαινούν οι παινεμένοι». Ο κύριος Σταμπολίδης μίλησε εκτενώς για την έννοια του πολιτισμού, τονίζοντας ότι επίκεντρο του πολιτισμού είναι πάντοτε ο άνθρωπος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στον Καθηγητή Αρχαιολογίας κύριο Νικόλαο Σταμπολίδη
 
Το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» παρέλαβε ο Πρόεδρός του, κύριος Γιάννης Σπετσιώτης. «Νιώθουμε περήφανοι που παραλαμβάνουμε από τα χέρια σας τη σπουδαία διάκριση, η οποία φέρει το όνομα της συμπολίτισσάς μας κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε το χρέος και τις ευθύνες μας να θεριεύουν. Τώρα, πέρα από την προσφορά, θα πρέπει καθημερινά να δίνουμε το παρών και τον καλύτερο εαυτό μας σε ιδέες και έργα ευθύνης, ώστε ο Πολιτισμός, σε όλες του τις εκφάνσεις, να ζει και να αναπνέει σε κάθε γωνιά της Ερμιόνης και του Δήμου Ερμιονίδας. Για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο, πιο αισιόδοξο, για μια ζωή πολιτισμένη κι ευτυχισμένη», ανέφερε ο κύριος Σπετσιώτης.
 
Ο Πρόεδρος του «Ερμιονικού Συνδέσμου» κύριος Γιάννης Σπετσιώτης παραλαμβάνει το «το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
 
 

Εμφανώς συγκινημένη για την μεγάλη τιμή που της επεφύλαξαν οι συντοπίτες της, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνεχάρη τους βραβευθέντες και έκανε εκτενή αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς που την συνδέουν με την ιδιαίτερη πατρίδα της. «Μπροστά σ’ αυτόν τον τόπο, την ιστορική του μνήμη, το μεγαλείο και τους ανθρώπους του, υποκλίνομαι με ταπεινότητα. Νοιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη τιμή που μου επεφύλαξαν μέσα από τη θέσπιση των ετήσιων Βραβείων Πολιτισμού που καθιερώνονται από φέτος», είπε ανάμεσα σε άλλα η κυρία Βαρδινογιάννη. Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. «Μέσα σ’ αυτή την ανείπωτη θλίψη και τραγωδία, είδαμε το μεγαλείο της ανθρωπιάς – γιατί η υπέρτατη και υψηλότερη έννοια του πολιτισμού βρίσκεται σε αυτή την ιδιότητα: να μπορούμε να είμαστε άνθρωποι. Στις δύσκολες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας αυτή η ξεχωριστή ανθρωπιά που χαρακτήριζε τους Έλληνες ιστορικά αποκτά ιδιαίτερη αξία στη σημερινή τελετή. Και το μεγαλύτερο βραβείο πολιτισμού αξίζει στους απλούς ανθρώπους, σε όλους εκείνους που έσπευσαν να βοηθήσουν, με όποιο τρόπο είχαν και μπορούσαν: δίνοντας αίμα, προσφέροντας χέρια βοηθείας, ανοίγοντας τα σπίτια τους για να δεχτούν τους πληγέντες, μαζεύοντας τρόφιμα, ρούχα κι ό, τι άλλο μπορούσαν. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πως στη χώρα αυτή, πολιτισμός είναι πρώτα απ όλα η ανθρωπιά μας και η αγάπη για τον συνάνθρωπο», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά την διάρκεια της ομιλίας της
 

Θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρα της, και με αφορμή τα «Βραβεία Πολιτισμού», η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι, μέσω του ομώνυμου Ιδρύματος, από το 2019 θεσπίζονται δύο υποτροφίες, οι οποίες θα αφορούν αριστεύσαντες πτυχιούχους που κατάγονται από την Αργολίδα, για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Αρχαιολογίας και στον τομέα των Καλών Τεχνών. Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου για την ιστορία της Ερμιόνης, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα και θα μπορούσε να στεγαστεί στον χώρο που τώρα φιλοξενεί το Δημαρχείο. Κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς, ενώ πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη αναφορά στα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε από όλους τους παρευρισκομενους ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς, ενώ πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη αναφορά στα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.
 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος κύριος Γιάννης Σκάλκος.
Ελευθερία Γαγανη, Ελένη Σαμαρά, Αγγελος Κουκουλας
Μαρί Σανταλ, Πρίγκιπας Παύλος, Βασίλισσα Αννα Μαρία
Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης και Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Σφυρής και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υποδέχονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του
Προκόπιος Παυλόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου, Δημήτριος Σφυρής, Τέρενς Κουίκ
Νικόλαος Σταμπολίδης, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιάννης Σπετσιώτης
Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης με τον Louis Giscard D’Estaing και την οικογένεια του
Τέρενς Κούικ, Δημήτριος Σφυρής, Χρήστος Δάγκλης, Γιάννης Ανδριανός Βασίλης Λεβέντης, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη
Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Προκόπιο Παυλόπουλο
Louis Giscard d’ Estaing, Ειρήνη Λαιμού, Γιώργος Βαρδινογιάννης, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη και τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας
Σίσσυ Παυλοπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Βαρδής Βαρδινογιάννης, Πρίγκιπας Παύλος, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, Μαρί Σαντάλ
Ο Στέλιος Γραφάκος με τη σύζυγό του και η Ινώ Κωνσταντοπούλου
Μανώλης Παπασάββας, Νούλη Μανώλη
Ζέττα Αντσακλή, Αρης Αντσακλής
Μαρίτσα Τραυλού, Εφη Ζερεφου, Χρήστος Ζερεφος, Κέττυ Φιλιππίδου
ΓΙάννης Ανδριανός, Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος
Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, Μαρί Σανταλ, Πρίγκιπας Παύλος
Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Λινός Μπενάκης, Χρήστος Ζερεφός, Εφη Ζερεφού
Βασίλισσα Αννα Μαρία, Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Άσπα Γυφτοπούλου, Εβελίνα Παπούλια, Ελευθερία Γαγανη