Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα εποχή στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα φιλόδοξο εγχείρημα, επιλέγοντας ως εναρκτήριο έργο ένα ανυπέρβλητο λυρικό αριστούργημα με ελληνική θεματολογία, την Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους.
Την Ηλέκτρα, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, μπορούμε ν απολαύσουμε σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, σκηνοθεσία-σκηνικά Γιάννη Κόκκου, στις 26 και 31 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ (ενώ έχουν ήδη γίνει 3 παραστάσεις τον Οκτώβριο).
 
 Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Αγνή Μπάλτσα, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
 
Η Ηλέκτρα χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα. Το ανέβασμά της αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Εθνική Λυρική Σκηνή και τα μουσικά της σύνολα, καθώς η ιδιαίτερα σύνθετη παρτιτούρα, στην οποία ο Στράους ωθεί την εξπρεσιονιστική έκφραση στα άκρα και αγγίζει τα όρια της τονικότητας, προβλέπει περίπου 110 μουσικά όργανα. Η Ηλέκτρα του Στράους δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο συμβολισμός είναι πολλαπλός, καθώς επιλέγεται ως εναρκτήριο ένα έργο ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από τον μύθο των Ατρειδών (Κύκλος Ατρειδών), αλλά ταυτόχρονα ένα έργο του 20ού αιώνα (Κύκλος 20ος αιώνας), καθώς μεταξύ των προθέσεων της ΕΛΣ είναι η ανάδειξη του γεγονότος ότι η λυρική τέχνη δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα. Η μονόπρακτη όπερα Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Αυστριακού συγγραφέα και ποιητή Χούγκο φον Χόφμανσταλ, το οποίο αντλήθηκε από το ομώνυμο θεατρικό του (1903). Παρότι στηρίζεται στην τραγωδία του Σοφοκλή, το κείμενο επικεντρώνεται κυρίως στην εμμονή της Ηλέκτρας να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα της, αλλά και στα συναισθήματα και την ψυχολογία της καθώς συνομιλεί με τα υπόλοιπα πρόσωπα της τραγωδίας, την αδελφή της Χρυσοθέμιδα, τον αδελφό της Ορέστη και τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα.
 
 Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά της Ηλέκτρας υπογράφει ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης της όπερας, Γιάννης Κόκκος, ο οποίος με έδρα του το Παρίσι, έχει παρουσιάσει δουλειές του στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου από τη Σκάλα του Μιλάνου έως το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου και από το Ρεάλ της Μαδρίτης έως την Όπερα της Βιέννης και το Μαριίνσκι, έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους μαέστρους (Αμπάντο, Μούτι, Γκάρντινερ, Μέτα κ.α.) ενώ έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων για το έργο του.
 
Η Ηλέκτρα σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας σε όλες τις παραστάσεις. Η Αγνή Μπάλτσα πρωτοεμφανίστηκε το 1968, σε ηλικία μόλις 24 ετών και με μεγάλη επιτυχία, ως Κερουμπίνο (Οι γάμοι του Φίγκαρο) στην Όπερα της Φραγκφούρτης, ενώ ακολούθησε ο Οκταβιανός (Ο ιππότης με το ρόδο) στην Όπερα της Βιέννης. Έκτοτε ξεκίνησε μια συναρπαστική καλλιτεχνική διαδρομή, η οποία την οδήγησε στα σπουδαιότερα θέατρα του κόσμου.
 
Στην Αθήνα η Ηλέκτρα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, στις 24 Ιουνίου 1942, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από την Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Έκτοτε έχει επανέλθει αρκετές φορές σε διάφορες σκηνές ενώ από την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζεται για πρώτη φορά. 
 
 
 ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
 
 ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
 
 Η ΣΟΦΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
 
 ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ( ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ), ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ ( ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ )
 
 ΝΕΛΛΥ ΔΟΞΑ, ΕΡΙΕΤΤΑ ΛΑΤΣΗ
 
 ΒΑΝΑ ΛΑΒΙΔΑ, ΣΑΝΤΡΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ
 
 ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΠΤΗΣ, ΜΕΛΙΝΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
 
 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΛΗΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
 
 ΣΥΛΒΑ ΑΚΡΙΤΑ, ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ
 
 ΒΙΚΥ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
 
 ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΠΟΠΗ ΚΑΛΑΙΤΖΗ
 
 ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ
 
 ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ , ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΟΣ
 
 ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ
 
 ΠΑΟΛΑ ΒΑΓΙΩΝΗ
 
 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΤΣΑΚΗ , ΜΕΛΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
 
 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΔΟΞΙΑΔΗ
 
 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ( ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ )
 
 ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ, ΚΑΙΤΗ ΚΑΨΗ
 
 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 
 ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ( ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ), ΛΙΛΑ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ ( ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ )