Με τις εφαρμογές της υπερσύγχρονης ιατρικής ρομποτικής τεχνολογίας στην Ελάχιστα Τραυματική Χειρουργική και τα έως τώρα συναρπαστικά αποτελέσματα της ασχολήθηκε διεξοδικά και με μεγάλη επιτυχία, το Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, «Society of Robotic Surgery, SRS», που έχει έδρα της το Ορλάντο των ΗΠΑ.
Το συνέδριο έλαβε μέρος στη Στοκχόλμη, στις 20 με 23 Ιουνίου, και το παρακολούθησαν πλέον των 500 γενικών χειρουργών, ουρολόγων, γυναικολόγων, θωρακοχειρουργών, ορθοπαιδικών, νευροχειρουργών,καρδιοχειρουργών, και ωτορινοραλυγγολόγων. Πολλα νέα ρομποτικά συστήματα, εκτός του da Vinci, της εταιρείας Intuitive,και Senhance, της εταιρείας TransEnterix, παρουσιάστηκαν φέτος στους συνέδρους, όπως τα νέο ρομπότ των εταιριών Titanmedical για χειρουργική μιας τομής, CMR, Medtronic, Medrbotics, Medicaroid και πολλά υποσχόμενο της Verb, που είναι από την συνεργασία της Google με την Johnson & Johnson!
 
Ο Δρ Κ Μ Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής και Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery of Ohio State University, USA, Γραμματέας Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Επίτιμος Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της SRS συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος με την ομιλία με τίτλο: «Ρομποτική Χειρουργική Δια Μέσου Μιάς Τομής. Η εμπειρία μας επι 500 επεμβάσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Νέες τεχνολογίες από το μέλλον»
 
Ο Δρ Κ.Μ.Κωνσταντινίδης
 
Στην ομιλία του παρουσιάστηκαν όλα τα συμπεράσματα που αποδεικνύουν τον τρόπο μελέτης, σχεδιασμού και εκτέλεσης των ρομποτικών αυτών επεμβάσεων με την πλέον σύγχρονη αεοροδιαστημική τεχνολογία ούτως ώστε να υπάρχει το άριστο αποτέλεσμα, μηδαμινός πόνος, αποφυγή μετεγχειρητικων λοιμώξεων και συμφύσεων, ελάχιστη νοσηλεία, κλπ.
τον Δρ Κ Μ Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του δόθηκε τιμητική διάκριση από το προεδρείο του συνεδρίου διότι η εμπειρία στις επεμβάσεις αυτές είναι η μεγαλύτερη διεθνώς για μια χειρουργική ομάδα, και διότι η τεχνική αυτή ξεκίνησε να εφαρμόζεται, για πρώτη φορά διεθνώς, την 1η Μαρτίου 2011, στη Ρομποτική Αίθουσα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών απο τον ίδιο!
 
Όπως δήλωσε ο Δρ Κωνσταντινίδης: “Αποτελεί μεγίστη τιμή για τους συνεργάτες μου και μένα η ενεργός συμμετοχή στις επιστημονικές δραστηριότητες που γίνονται από την Society of Robotic Surgery. Η λαπαροσκοπική, με εμπειρία άνω των 15000 επεμβάσεων και ρομποτική, με εμπειρία άνω των 2000 επεμβάσεων και η δια μέσου μίας τομής χειρουργική, η Single Site Surgery, άνω των 500 επεμβάσεων, είναι στα χέρια μας ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης των περισσότερων χειρουργικών προβλημάτων των ενδοκοιλιακών οργάνων. Έχουμε ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές και μεγιστοποιήσει τα άριστα αποτελέσματα με την αποφυγή των μεγάλων τομών. Η τεχνική μας για την επίλυση του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών ή κήλης των αθλητών με ρομποτική τεχνική μπήκε στην κατηγορία των καλύτερων εργασιών υπό μορφή βίντεο. Η ρομποτική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλλινδρόμησης, της αχαλασίας οισοφάγου, της βουβωνοκήλης, της κοιλιοκήλης, οι επεμβάσεις για απώλεια βάρους, για όγκους καλοήθεις και κακοήθεις παχέος εντέρου, στομάχου, παγκρέατος, σπληνός, ήπατος, επινεφριδίων και γυναικολογικών οργάνων όπως και η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μέσου μίας τομής αποτελούν για εμάς επεμβάσεις ρουτίνας από το 2006 με άριστα χειρουργικά αποτελέσματα. Σημειωτέον, ότι όλες αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από την ομάδα μου λαπαροσκοπικά από το 1991, και ρομποτικά από το το 2006, αλλά όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο εμείς έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας. Στόχος πάντα η ελαχιστοποίηση της νοσηλείας, η αποφυγή χειρουργικών λοιμώξεων καθώς και όλων των μετεγχειρητικων επιπλοκών που έχουν σχέση με τις τομές.
Ευχαριστούμε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ιδιαίτερως τον Πρόεδρο, Γιώργο Αποστολόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Βασίλη Αποστολόπουλο και τον Αντιπρόεδρο, Χρήστο Αποστολόπουλο για τον πλήρη εξοπλισμό μας με υπερσύγχρονη λαπαροσκοπική και ρομποτική τεχνολογία που μας επιτρέπει να πρωτοστατούμε στις εξελίξεις και να βρισκόμαστε συνεχώς ένα πολλά βήματα μπροστά. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι πολλές δεκάδες χειρουργών από νοσοκομεία όλου του κόσμου μας επισκέπτονται για να παρακολουθήσουν και να μάθουν τις τεχνικές μας. Η πρόσκληση για επίβλεψη άλλων χειρουργών για να ξεκινήσουν ρομποτική χειρουργική σε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης και κυρίως της Αγγλίας αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή! Αναμένουμε τα νέα ρομποτικά συστήματα που θα βγουν στην αγορά στα επόμενα 1-2 χρόνια και χαιρόμαστε που η ομάδα μας συμμετέχει ενεργά σε όλες αυτές τις συναρπαστικές εξελίξεις!»