Στον διακεκριμένο ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ ( 1907 – 1985), είναι αφιερωμένη η μεγάλη ΕΚΘΕΣΗ που ετοιμάζει το ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017 (απο τις 25 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου), με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος – Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων»
 
 
Ο Νίκος Εγγονόπουλος υπήρξε πετυχημένος ποιητής και ζωγράφος (εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού), αλλά και καθηγητής του Πολυτεχνείου. 3 αλληλοσυμπληρούμενες διαστάσεις μιας πληθωρικης προσωπικότητας, οι οποίες ειναι αποτέλεσμα μιας πολύ πλούσιας παιδείας!
 
Ο λόγος του ποιητή και η πράξη του ζωγράφου, στην ενιαία, αδιάσπαστη ενότητα, αποτελούν όπως μας είναι ευρύτερα γνωστό, τον γνώμονα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του διακεκριμένου ζωγράφου και ποιητή. Η τέχνη αποτελεί για τον Νίκο Εγγονόπουλο το ελιξήριο της ζωής, αυτό που της προσφέρει νόημα και ουσία, και που κατευνάζει την υπαρξιακή αγωνία του τέλους.
 
 
 
Το ανοίκειο και η παραδοξολογία και η χωρίς λογικό ειρμό φαντασιοπληξία καταγράφονται, για να δημιουργήσουν με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων την αμίμητη καλλιτεχνική του ελεγεία. Το άλογο και το αταίριαστο συνέχεται, ωστόσο, από τη φλόγα του πάθους της δημιουργίας, προκειμένου να δοθεί σχήμα και μορφική οντότητα σε βιώματα, φόβους και αγωνίες, παρορμήσεις και κυκλοθυμικές εξάρσεις και σε ό,τι ανάγεται στην τραγικότητα, που ορίζει τη μοίρα του καλλιτέχνη.
 
 
Με ευφάνταστη ευρηματικότητα, επινοητική δεξιότητα και λογιότητα, με πνευματική επάρκεια και ψυχικό σθένος, υπερέβη συμβατικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις και, με την ελευθερία, με την οποία τον ενεθάρρυνε η υπερρεαλιστική διαλεκτική, το ύφος και το ήθος της, αφέθηκε με ακαταπόνητο ζήλο και ακατάσχετη δημιουργική ορμή στην αναζήτηση νεοφανών εκφραστικών σχημάτων, μορφών, παραστάσεων και λεκτικών διατυπώσεων.
 
 
110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματα, θα αναδείξουν την ποιητική ευαισθησία και την έμφυτη εικαστική οπτική που σε συμπρακτική αλληλουχία δημιούργησαν το εντυπωσιακό σε μέγεθος και πρωτοτυπία ζωγραφικό και λογοτεχνικό αποτέλεσμα που τον ανέδειξε σε κυρίαρχο πρωτοπόρο του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος.
 
 
Η έκθεση δομείται σε επτά ενότητες, που συναρθρώνονται μεταξύ τους: 1) Η πρώτη ενότητα αποτελείται από πίνακες θρησκευτικού ή μη χαρακτήρα, επηρεασμένους από τη βυζαντινή ζωγραφική, ιδιαίτερα από την τεχνική της αυγοτέμπερας πάνω σε ξύλο.
 
2) Η δεύτερη ενότητα αφορά τους ιστορικούς ήρωες και τα καλλιτεχνικά πρότυπα που επηρέασαν τον Εγγονόπουλο, στους οποίους θέλησε να αφιερώσει μία ή περισσότερες συνθέσεις.
 
3) Στην τρίτη ενότητα κυριαρχεί η γυναικεία μορφή, σε αυτή την απόλυτα αναγνωρίσιμη ως φτιαγμένη από το χέρι του Εγγονόπουλου γυναίκα, αλλά και την τόσο άπιαστη, τόσο αινιγματική, που διατρέχει το σύνολο του έργου του δημιουργού της χωρίς να αποκαλύπτει τα μυστικά της.
 
 
4) Η ελληνική μυθολογία αποτελεί το θέμα της τέταρτης ενότητας που, όπως και οι ήρωες και τα πρότυπα, μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε την έκταση των γνώσεων του ζωγράφου και να εκτιμήσουμε καλύτερα την πολιτισμική κληρονομιά μας.
 
 
5) Πέμπτη ενότητα, το ζευγάρι, αυτή η οντότητα με τα δύο κεφάλια, που τόσο αγαπούσε ο Εγγονόπουλος και αποτελεί τη βάση για πολλές και σημαντικές συνθέσεις.
 
5) Η έκτη ενότητα εστιάζει στο ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την αρχιτεκτονική και την ικανότητά του να αποδίδει τη γοητεία πολλών κατοικιών με το βλέμμα ενός ζωγράφου γνώστη των λεπτομερειών της προοπτικής.
 
 
7) Η τελευταία ενότητα παρουσιάζει τη δραστηριότητά του ως δημιουργού κοστουμιών για το θέατρο.
Η κάθε πτυχή πλαισιώνεται με κείμενα τα οποία συνέγραψαν με γνώση άνθρωποι που γνωρίζουν βαθιά το έργο του Εγγονόπουλου και εμπεριέχονται στον δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο των 290 σελίδων, όπου αναπαράγεται και το σύνολο των 110 έργων του, ο οποίος θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.
 
 
Πηγή: naftemporiki.gr, womantoc.gr