Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Στοά του Βιβλίου, η ομιλία του Προέδρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Κουτσίκου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ
 
 
Παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ και Πρόεδρος Πανελληνίου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων κ. Γιώργος Ασμάτογλου, πλήθος επιχειρηματιών Ελλήνων, καθώς επίσης και Τούρκοι επιχειρηματίες, ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος των Τουρκικών Αερογραμμών κ. Alp Vavuzeser, με τον Εμπορικό Διευθυντή κ. Αντωνιάδη.
 
 
 Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ
 
Οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές συνεργασίες ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Κουτσίκου, του οποίου προλόγησε ο κ. Πέτρος Μαντούβαλος ποινικολόγος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και η κα Καλπουζάνη Μαρία στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΙΚΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕ.
 
Στην ομιλία του ο κ. Κουτσίκος αναφέρθηκε ότι η Τουρκία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με ρυθμό ανάπτυξης 4,7% τα τελευταία χρόνια και η δεύτερη αναπτυσσόμενη χώρα παγκοσμίως μετά την Κίνα. Την δεκαετία από 2003 έως 2013 τριπλασίασε το ΑΕΠ της χώρας από 231 Δις. Δολάρια σε 720. Η χώρα διαθέτει ανεπτυγμένες τεχνολογικές υποδομές στις μεταφορές των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, χαμηλό κόστος θαλασσινών μεταφορών δε σιδηροδρομικό της δίκτυο συνδέει την κεντρική με την ανατολική Ευρώπη. Η επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών είχε εξίσου αλματώδη ανάπτυξη. Το 2000 το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν 120 εκ. ευρώ, οι δε επενδύσεις πρακτικά μηδενικές. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα και με τη συνεχή συμβολή του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 3,1 Δις ευρώ με θετικό ισοζύγιο υπέρ της χώρας μας. Οι ελληνικές επενδύσεις το 2015 έφτασαν τα 4,9 δις ευρώ από 500 τουρκικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν τα 350 εκ ευρώ. Ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές είναι πάρα πολλές δεδομένου ότι η Τουρκία δίνει κίνητρα σε ξένες επενδύσεις, όπως μείωση συντελεστών φορολογίας εργοδοτικών εισφορών, παραχώρηση γης για την επένδυση, εξαίρεση καταβολής ΦΠΑ, κτλ. Από την άλλη πλευρά, ευκαιρίες για του Τούρκους στην Ελλάδα υπάρχουν για απόκτηση ακινήτων, μετοχών χρονομετρικής μίσθωσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, των οποίων η αξία εάν υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, οι Τούρκοι επενδυτές και η οικογένειά τους αποκτούν άδεια παραμονής για 5 χρόνια στην Ελλάδα. Το Επιμελητήριο πρωτοστατεί και ενημερώνει Τούρκους επενδυτές, να επενδύσουν στην Ελλάδα με βάση τον νόμο 4146/2013. Ο κ. Κουτσίκος στο τέλος της ομιλίας του ευχήθηκε οι πολιτικές ελληνοτουρκικές σχέσεις να αναβαθμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να επιτρέπουν στους Έλληνες επιχειρηματίες να επιχειρούν με ασφάλεια.