ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ” ΣΕΙΡΗΝΕΣ- SIRENS” ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΝΕΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΜΑΛΙΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ , ΣΤΙΣ 20.00 , ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ ( Σκουφα 4 Κολωνακι) και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου 2017.
Η Φωτογραφος Αμαλια Σωτηροπουλου
Στη μυθολογία, οι ΣΕΙΡΗΝΕΣ είναι συνυφασμένες με τη θάλασσα, τον έρωτα και τον θάνατο. Η ομορφιά τους και η απαράμιλλη μελωδία του τραγουδιού τους ξελογιάζει αμέσως όποιον τις πλησιάζει. Ο κίνδυνος, όμως, ελλοχεύει πάντα εκεί. Μπορεί ο εμπνευσμενος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ στο ποίημα του ” ΙΘΑΚΗ”, να μην εχει συμπεριλάβει ονομαστικά τις Σειρήνες στους κινδύνους που απειλουσαν τον Οδυσσέα ( και μεταφορικα καθε άνθρωπο γενικότερα), δηλαδη “στους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας και τον θυμωμένο Ποσειδώνα”, όμως σύμφωνα με την ” Οδυσσεια” η Κιρκη είχε προειδοποιήσει τον Οδυσσέα για την απειλή των ” Σειρηνων” που με το τραγούδι τους μαγευαν και παρέσυραν τους ταξιδιώτες, και του είχε υποδείξει μάλιστα τον τροπο που θα αντιμετώπιζε την απειλή !
Το μυθολογικό αυτό σύμβολο της ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ εμπνέει λοιπόν την φωτογράφο Αμαλια Σωτηροπουλου, η οποία παρουσιάζει εικαστικές ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΣΑΓΗΝΗΣ!
Εμβληματικές γυναίκες της εποχής μας, σαν άλλες σύγχρονες σειρήνες που καιροφυλακτούν για τα θύματα τους, αναβαπτίζονται στο φως και το χρώμα του φωτογραφικού φακού της δημιουργού. Η Αμαλία Σωτηροπούλου “αγκαλιάζει” το αρχαιοελληνικό σύμβολο της μοιραίας και επικίνδυνης γυναίκας και το επαναχρησιμοποιεί, αντικρύζοντάς το κριτικά, με μια τρυφερή ειρωνεία. Από τη μία πλευρά, ο μύθος γίνεται το εργαλείο για να κατανοήσει, να ερμηνεύσει, αλλά και να σαρκάσει η δημιουργός τη σύγχρονη πραγματικότητα, διαμορφώνοντας τη μυθολογία του σύγχρονου ανθρώπου και μάλιστα του άνδρα, που έρχεται αντιμέτωπος με σύγχρονες προκλήσεις, βιώνοντας τη δική του οδύσσεια.
Από την άλλη, ο φωτογραφικός φακός διερευνά την ψηφιακή, την “κατασκευασμένη”, τη σχεδόν ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΛΑΓΝΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ , προτείνοντας την περιήγηση σε έναν κόσμο εικόνων, όπου τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι ρευστά και διαρκώς επαναπροσδιοριζόμενα. Η έκθεση Σειρήνες-Sirens είναι η πιο αυτό-αναφορική δουλειά της φωτογράφου Αμαλίας Σωτηροπούλου και ορίζει την αναμέτρηση με τον ίδιο της τον εαυτό.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΑΜΑΛΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχισε να ασχολειται ερασιτεχνικα με την φωτογραφια από την εφηβεία της στην Αθήνα οπου και γεννήθηκε . Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας το 1991 στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΑΘΗΝΩΝ, του οποίου είναι μέλος, και εχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην Βοστώνη Η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία, εκτός απο κάτι που την ενθουσιάζει σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη, αποτελει γι αυτήν και μία ευκαιρια που δινει στον αλλο ωστε να συμμετεχει σε μια εμπειρία δική της, που έγινε φωτογραφία. Το 1998 εκδόθηκε το πρώτο της ALBUM φωτογραφιών από τις εκδόσεις ΦΩΤΟXΩΡΟΣ, Μικρή Σειρά, με θέμα ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ.
Επίσης το 2015 με την έκθεση στην γκαλερι Σκουφα με τίτλο ‘MissingSister – Trilogy” ολοκληρώθηκε η τελευταία ενότητα της τριλογίας ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ του Ερεχθείου που έχει απασχολήσει την φωτογράφο από το 2013, οπου στην πρώτη σειρά έργων ο σκοπός ήταν η τοποθέτηση των εικονικών γλυπτών στο αστικό τοπίο, ενώ ενα χρόνο αργότερα το ταξίδι συνεχίστηκε με την επίσκεψη της φωτογράφου στο Βρετανικό Μουσείο για να απαθανατίσει τη χαμένη αδελφή, την MissingSister
Κατα την ολοκλήρωση της τριλογίας η ξενιτεμένη Καρυάτιδα έρχεται εικονικά στη γενέτειρα της για να συναντήσει τις αδελφές της, να συνδεθεί με το παρελθόν της και να ενωθεί με την ιστορία της. Η συμβολική αυτή κίνηση αποτελεί έναν υπαινιγμό για την ανάγκη επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο που γεννήθηκαν ως ένδειξη σεβασμού προς τον Ελληνικό Πολιτισμό και τη χώρα μας.
Άλλωστε μια τετοια φωτογραφική σύνθεση της Αμαλίας Σωτηροπούλου από την έκθεση «Η χαμένη αδερφή» (Missing Sister) που είχε προσφερθεί στο Ιστορικό Μουσείο Σκουφά και η οποία απεικονίζει όλες τις Καρυάτιδες και στη μέση (φωτισμένη) την Καρυάτιδα που είχε αρπάξει ο Έλγιν και που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, αποτέλεσε και το συμβολικό δώρο έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Αμάλ Αλαμουντίν στη συνάντησή τους , σύμφωνα με όσα εχει αναφέρει ο «Βηματοδότης».
Η Αμαλια Σωτηροπούλου ειχε δηλώσει συγκεκριμενα τότε όσον αφορά την εκθεση της ότι : «Σημασία έχει ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά στηρίζουμε ιδέες και αξίες από τον 5ον π.Χ. αιώνα, στο βράχο της Ακρόπολης έως και σήμερα. Με το φακό μου θέλησα να αποτυπώσω τα συναισθήματα μου, και να δώσω καλλιτεχνικές προεκτάσεις για τον άνθρωπο, για την πόλη, και πάνω από όλα για την Ελλάδα. Το όραμα μου ήταν να φέρω έστω εικονικά στη χώρα μου την μοναχική, ξενιτεμένη Καρυάτιδα, που το 1803 άρπαξε ο λόρδος Έλγιν και την πήγε στο Λονδίνο. Την επισκέφτηκα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, δίπλα στα γλυπτά του Παρθενώνα όπου μετρούσε την μοναξιά της. Εδώ και κάμποσα χρόνια γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία για την επιστροφή της. Κάποιοι το πίστεψαν ,όπως κι εγώ. Για αυτό και θέλησα εικονικά να τη φέρω πίσω, να συναντήσει τις αδελφές της. …… …. … Μόνο η ξενιτεμένη λείπει. Σήμερα που η πόλη σέρνεται και το κέντρο της έχει χαθεί, μαζί του νομίζω ότι έχει χαθεί και το κέντρο γενικώς. Το κέντρο τις κοινωνίας, το κέντρο της οικονομίας, το κέντρο της πίστης. Μέσα από την έκθεση μου θέλω να τονίσω ότι το όποιο βάρος το σηκώνουμε όλοι μας. Φέρνω λοιπόν την Καρυάτιδα εικονικά για να γνωρίσει την Ελλάδα του 2014 στηρίζοντας την οροφή της.»
Μετά τα ουσιαστικά και ρεαλιστικά μηνύματα απο τις ” Καρυατιδες” που εκπροσωπούν μια πραγματικότητα, τα μηνύματα και απο τις ” Σειρήνες” της Αμαλιας Σωτηροπουλου,αναμένονται το ίδιο ενδιαφέροντα και ρεαλιστικά!