Μεσα από την ατομική του ΕΚΘΕΣΗ με τίτλο ” HEARD”, τίτλος που ” παίζει” με τις λέξεις HEART (=καρδιά) και HARD (=σκληρή), ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ «υποδέχτηκε»την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου τον Άγιο Βαλεντίνο ,στον ΕΙΚΑΣΤΙΚΌ KΥΚΛΟ SIANTI ,παρουσιάζοντας μια σειρά ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ και προσπαθώντας να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που προέκυψαν από μία παιδική απορία που έμεινε αναπάντητη: «ΠΟΣΟ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ;»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ
Παμπολλα ερωτήματα για την καρδιά ζητούν θραύσματα απαντήσεων μέσα στα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ και ΓΛΥΠΤΙΚΑ έργα του Θανάση Λάλα αλλά και μέσα από τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ που ο ίδιος σχεδιάζει. Ο ίδιος αναφερόμενος στην έκθεση Heard σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ήμουν παιδί, όταν άκουσα μια δασκάλα μας να λέει: “Το δωμάτιο της ψυχής μας είναι η ΚΑΡΔΙΑ!” “Και τι υπάρχει μέσα στο δωμάτιο της ψυχής μας, κυρία;” Πετάχτηκα και ρώτησα… με όση αφέλεια θέτει ένα παιδί ένα αναπάντητο ερώτημα. “Τα συναισθήματα μας…” μου απάντησε χωρίς να το πολυσκεφτεί. “Και τι είναι τα συναισθήματα;” “Όλα αυτά που νοιώθει ο άνθρωπος όταν είναι ανάμεσα σε ανθρώπους! ” Η κουβέντα κόπηκε εκεί γιατί κανείς από τους συμμαθητές μου, αλλά ούτε και η δασκάλα μας, μπορούσε να την πάει παρακάτω. Αυτή την κουβέντα προσπαθώ να συνεχίσω δημιουργώντας μια σειρά έργων με αφορμή την ΚΑΡΔΙΑ! Σκοπός μου ήταν να ερευνήσω τα υλικά της ΚΑΡΔΙΑΣ! Πόσο εύθραυστη είναι μια καρδιά; Διαφέρει η καρδιά από άνθρωπο σε άνθρωπο; Με την καρδιά μας μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας; Με την καρδιά μας ερωτευόμαστε; Πως αντέχει η καρδιά μας τις ήττες; Πως δεν σπάσει στους θριάμβους; Τι αρρωσταίνει την καρδιά; Πόσο σκληρή πρέπει να ‘ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;».
Ο πολυπλευρος και ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ως ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το βραβείο «Αλέκος Λιδωρίκης» Θανάσης Λαλας,εκτος του οτι ως δημοσιογράφος έχει πάρει πάνω απο 3.500 συνεντεύξεις προσωπικοτήτων σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, και εχει δημιουργησει 33 πρωτότυπα επιτυχημένα περιοδικα, εχει επιλέξει τον δρόμο της ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ,όπου αναπτύσσει μια ιδιότυπη εικαστική γλώσσα, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τη σπουδή των έργων μεγάλων καλλιτεχνών σε μουσεία και ζώντας κοντά σε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης. ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ, ΜΕ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟ ΕΙΚΟΝΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΌΤΥΠΟ ,ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. Ο Λάλας με το εικαστικό του έργο , όπου πολλές φορές ενσωματώνει τον γραπτό λόγο, αφηγείται εσωτερικές καταστάσεις και τις πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τη γραμμή να κυριαρχεί, δημιουργεί πλακάτες επιφάνειες χρώματος σε μαύρα περιγράμματα, γκροτέσκες φιγούρες, κυματιστές κινήσεις, χρωματικές εντάσεις, άλλοτε στα ιδιαίτερα γλυπτά του, σε τραπεζομάντηλα εστιατορίου, σε πόρτες, τοίχους και κάθε χρηστικό αντικείμενο. ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΠΑΘΟΣ, ΠΛΗΘΩΡΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΙΡΩΝΕΙΑ και ΧΙΟΥΜΟΡ διαπνέουν τις μοναδικές συνθέσεις του. Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ είναι σημαντική για τη λειτουργία της τέχνης για εκείνον, καθώς: «ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ». Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ του έργου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές ΣΥΛΛΟΓΕΣ,όπως Συλλογή Δάκη Ιωάννου ,Συλλογή Δημήτρη Κοπελούζου ,Συλλογή Theo Roussis κλπ. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Η ΤΕΧΝΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΆΤΙ, ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΣΕ ΠΟΥΛΙ ΜΕ ΦΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ».
ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ ΦΑΝΗΣ ΣΙΑΝΤΗΣ ( ΓΚΑΛΕΡΙΣΤΑΣ ) ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΓΙΩΤΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ
ΚΑΡΕΝ ΜΑΥΡΙΔΗ ΜΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
ΦΑΝΗΣ ΣΙΑΝΤΗΣ ( ΓΚΑΛΕΡΙΣΤΑΣ ) ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΙΑΣ ΔΑΝΑΗ ΜΑΝΙΑ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΝΔΡΗ
ΡΕΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΙΤΣΑΚΗ
ΣΟΦΙΑ ΓΕΡΑΚΗ ΦΕΝΥ ΜΠΟΥΖΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ