Εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Broken History – Σπασμένη Ιστορία» του ζωγράφου Παύλου Σάμιου
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ
 
Μια διαφορετική ερμηνεία της ελληνικής ιστορίας και των αρχαίων μύθων επιχειρείται στην έκθεση στην οποία παρουσιάζονται 66 έργα μεγάλων διαστάσεων (μερικά από αυτά ξεπερνούν τα τρία μέτρα), όπου τα σύμβολα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού έχουν πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
 
Ο ζωγράφος επιλέγει ως υπόβαθρο εκτέλεσης των έργων ευτελή υλικά (χαρτοκιβώτια) που ο ίδιος περισυνέλεξε. Αυτά τα χαρτοκιβώτια γίνονται ο καμβάς απεικόνισης αρχαίων συμβόλων, καθώς και γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Αρχαία αγάλματα κατακερματίζονται ζωγραφικά σε διαφορετικά κομμάτια χαρτόνι, προκειμένου να σημάνουν την αποδόμηση αλλά και επαναπροσέγγιση του ιστορικού χρόνου. Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα δηλώνεται πάνω στα έργα με πολύχρωμα ανεικονικά γκράφιτι, που με σπρέι προσέθεσε ο Σάμιος στο τελείωμα των έργων του.
 
 
Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης επιλέγεται η ανασύνθεση των «αρχαίων θραυσμάτων» για να καταλήξει στα «πέτρινα χαμόγελα» σε λευκό μάρμαρο, στο οποίο λαξεύτηκαν τα Παρθενώνεια γλυπτά.
ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΑΚΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
 
 
Σε μια τελευταία ενότητα ο καλλιτέχνης επιλέγει και επεξεργάζεται αντίστοιχα εικονογραφικούς τύπους της βυζαντινής τέχνης.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Ξανθάκου. Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2019
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΙΜΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΪΡΗ ΜΑΡΙΑ ΦΑΚΙΔΗ, ΚΛΕΑ ΣΟΥΓΙΟΥΤΖΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΦΛΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΚΟΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΠΕΖΑΝΟΥ
ΑΛΙΝΑ ΜΑΤΣΑ
ΠΩΛΙΝΑ ΣΑΠΟΥΝΑ ΕΛΛΙΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΣΙΟΣ, ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΙΔΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΑΚΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ
ΘΕΜΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ, ΝΤΟΡΑ ΜΗΝΑΪΔΗ, ΒΙΚΥ ΠΙΣΙΩΤΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΖΟΣ, ΕΡΙΕΤΑ ΒΟΡΔΩΝΗ
ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗ, ΕΛΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΑΚΟΥ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: studio panoulis