Υπάρχουν κάποιοι αξιέπαινοι Ελληνες -και μπράβο τους- που ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και βοηθούν την επιβίωση και εξέλιξη νεοσύστατων υγιών και καινοτόμων επιχειρήσεων και έτσι συγκρατούν ο,τι καλύτερο υπάρχει στη χώρα μας απο ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρήσεις, ώστε να μην μεταναστεύσει εκτός συνόρων αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και περισσότερη αξιοκρατία!
O Sir ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ , Ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation , γνωστός για την φιλανθρωπική του δράση σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι ένας από αυτούς τους αξιέπαινος Έλληνες.
Γνωστή ειναι επίσης η φιλανθρωπική δράση γενικότερα της οικογένειας Χατζηιωαννου, μια που κατα το παρελθόν η αδερφή του Κλέλια Χατζηιωαννου, που ειναι και ιδρύτρια φιλανθρωπικού σωματείου, είχε δωρίσει στο “Χαμόγελο του παιδιου” το πόσο των 60.000 Ευρώ που χρωστούσε το Σωματείο στο κράτος λογω ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλα ποσά, αλλά και τα 3 αδέρφια Χατζηιωαννου( Στελιος, Πόλυ, Κλέλια), μετέχουν στο φιλανθρωπικό Ιδρυμα που είχε ήδη συστήσει και λειτουργήσει προσφέροντας έργο, ο αείμνηστος πατέρας τους Λουκάς Χατζηιωαννου.
Η Κλέλια Χατζηιωάννου, γνωστή επίσης για το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο, με τον αδερφό της Στέλιο, κατά την τελετή απονομής των βραβείων του 2018
Μέλος της “Giving Pledje” ο Sir Stelios εντυπωσίασε όταν χάρισε τη μισή του περιουσία μετά θάνατον ώστε να αξιοποιηθεί αυτή για φιλανθρωπικούς σκοπούς!
Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό ίδρυμα που στοχεύει στη διοχέτευση πόρων, στην ενίσχυση και στην κινητοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα.
Μέχρι στιγμής η φιλανθρωπική δραστηριότητα του Στελιου Χατζηιωαννου έχει κινηθεί κυριως σε 3 άξονες: -Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς», οπου μοιράζονται περισσότερα από 25.000 σνακ, σε 12 διαφορετικά σημεία σε Αθήνα και Κύπρο, σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί οτι σνακ εχει μοιράσει και ο Στελιος Χατζηιωάννου προσωπικα ο ίδιος. Ετσι έχουν διανεμηθεί τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο, συνολικά 9 εκατομμύρια σνακ. – Την χορήγηση υποτροφιών σε 3 άριστους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, καθώς και άλλων υποτροφιών που αφορούν την εισαγωγή νέων στο London School of Economics για πτυχίο και στο Cass City University of London για μεταπτυχιακό.
– Την ενίσχυση της WWF μέσω του Stelios Environmental Centre in Pedoulas, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος
– Το ετήσιο βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου για το Επιχειρηματικό Ξεκίνημα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία και το Μονακό , το οποίο συνίσταται στην χορήγηση ενός σημαντικού ποσού που μοιραζονται νέες επιχειρησεις με ευρηματικοτητα, καινοτομίες και προοπτικές, που πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδη: Το Βραβείο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέες και νέους Έλληνες επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών που έχουν ιδρύσει την εταιρεία τους στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία 7 χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον 10.000 ευρώ το χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι δύο άτομα, θα πρέπει να κατέχουν, συνολικά και οι δύο, το 80% της επιχείρησής τους. Αιτήσεις με περισσότερους από δύο υποψήφιους από την ίδια εταιρεία δεν γίνονται δεκτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του θεσμού έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί συνολικά 24 επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε 64 εταιρείες που έθεσαν υποψηφιότητα για φέτος, νικητές του «ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018», νικητές ήταν 8 εταιρείες που μοιράστηκαν το συνολικό ποσό των 100.000 ευρώ. Οι νικητές ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον Στέλιο Χατζηιωαννου,στο κτίριο του ιδρύματος στην οδό Ευριπίδου, απο όπου ξεκινάει και η διανομή καθημερινά περισσότερων από 25.000 σνακ και τροφίμων, σε Αθήνα και Κύπρο. Μεγάλος νικητής ήταν η εταιρεία FERRYHOPPER.COM των Βασίλη Λαχανά, Παναγιώτη Σαράφη και Χρήστου Σπαθαράκη, που έλαβε 30.000 ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που κάνει τη διαδικασία της online κράτησης ακτοπλοϊκού ευχάριστη εμπειρία. Ειδικότερα η πλατφόρμα FERRYHOPPER.COM προσφέρει τη δυνατότητα για αναζήτηση και κράτηση εισιτηρίων για νησιά που δεν συνδέονται απευθείας μεταξύ τους, προσφέροντας συνδυασμούς και περισσότερες λύσεις.
Οι υπόλοιπες επτά νικήτριες εταιρείες, που έλαβαν η καθεμιά το ποσό των 10.000 ευρώ είναι οι εξής: * Duck Private Cheffing, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης στη Θεσσαλονίκη. * DigitalWise, εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης και επικοινωνίας. * Greeking.me, εταιρεία παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με έμφαση στις αυθεντικές εμπειρίες. * Hempoilshop, κατάστημα αποκλειστικής διάθεσης βιολογικών προϊόντων βιομηχανικής / κλωστικής κάνναβης. * Lamda ΜΑΕΒΕ, εταιρεία που παρασκευάζει παγωτά και συναφή προϊόντα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές από τις Σέρρες. * Park Around BV, διαδικτυακή πλατφόρμα και mobile εφαρμογή εύρεσης θέσεων στάθμευσης. * Wine Art Α.Ε., επιχείρηση διαδικτυακής πώλησης εμφιαλωμένων ποτών και ειδών delicatessen. Στην ομιλία του ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου αναφέρθηκε στις φιλανθρωπικές δράσεις του ιδρύματος στην Αθήνα, αλλά και στην εντυπωσιακή συμμετοχή επιχειρηματικών προσπαθειών για το βραβείο του 2018 και κατέληξε: «Για 11η χρονιά φέτος, οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας, επενδύοντας στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την ουσιαστική προσπάθεια. Διαπιστώνοντας, για ακόμη μια φορά, το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών, χαίρομαι πολύ που ο θεσμός που δημιουργήσαμε πριν από μια και πλέον δεκαετία εξακολουθεί να στηρίζει εταιρείες με υγιές επιχειρηματικό σχέδιο, σαφείς στόχους και διάθεση για δημιουργία και ρίσκο. Ευχαριστώ θερμά όσους συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση και εύχομαι από καρδιάς συγχαρητήρια στους 8 νικητές για το 2018». Στη διαδικασία επιλογής που ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν την τελετή, συμμετείχε ενεργά και ο ίδιος ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ενώ από μια προτελευταία λίστα 10 εταιρειών επιλέχθηκαν στο τέλος οι 8 νικήτριες. Αξιζει να σημειωθεί οτι νικητής του 2017 ήταν η εταιρεία MELIRA Greek Honey η οποία, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της οικογενειακής παράδοσης, δημιουργεί εκλεκτά μονοποικιλιακά μέλια υψηλής ποιότητας, αλλά και μια σειρά άλλων αγνών συναφών προϊόντων με βάση το αγνό ελληνικό μέλι. Νικητές περασμένων ετών ήταν οι: Sun of a Beach(2016), Sede (2015), Ancient Greek Sandals (2014), Nanobionic (2013), People for Business (2012), Fereikos Helix (2011), Fasmetrics (2010), Zoo.gr (2009) και Simply Burgers (2008).