Το νέο Εθνικό έργο από το Ίδρυμα Ωνάση, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται πράγματι για ένα εθνικό έργο καθώς με την πλήρη λειτουργία του θα μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ή για επανέλεγχο ενώ θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις και τις προσπάθειες διάδοσης της ιδέας της προσφοράς οργάνων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
Η ανέγερση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο και θα είναι το πρώτο κέντρο του είδους στη χώρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Κέντρου είναι 100 εκατομμύρια ευρώ – εκτός του εξοπλισμού που αναμένεται να κοστίσει περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε 3 – 4 χρόνια. Στην πλήρη λειτουργία του, θα αποτελεί κέντρο μεταμόσχευσης για όλα τα συμπαγή όργανα – με έμφαση σε καρδιά, πνεύμονες και ήπαρ – ενώ θα διαθέτει πλήρη και μοναδική στην Ελλάδα αυτόνομη παιδιατρική μονάδα για μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
 
Ήδη, το Ίδρυμα συνεργάζεται με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα σε Βατικανό και Βιέννη, όπου Έλληνες γιατροί θα λάβουν ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση για να στελεχώσουν το Κέντρο το οποίο θα λειτουργεί και ως σύνδεσμος ενός πανελλαδικού δικτύου συνεργασίας όλων μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας. Μετά την ολοκλήρωσή του, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα παραχωρηθεί στο δημόσιο το οποίο θα χρηματοδοτεί κατά 20% τη λειτουργία του. Το Ίδρυμα Ωνάση θα συνεχίσει τη στήριξη στον τομέα του εξοπλισμού, ενώ θα έχει ενισχυμένη παρουσία στη διοίκηση και την επιλογή στελεχών. «Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι πρότυπο σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και θα αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα της χώρας. Είναι ένα όραμα που σχεδιάζαμε επί σειρά ετών με στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων, κατά την επίσημη παρουσίαση του Κέντρου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. Παράλληλα με την ανέγερση του Κέντρου, θα ξεκινήσει και η ανανέωση εξοπλισμού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο το οποίο αναμένεται να αποκτήσει 4 νέα χειρουργεία – το ένα υβριδικό – και δύο νέες μονάδες ηλεκτροφυσιολογίας. Τελευταίοι στις μεταμοσχεύσεις Τη λυπηρή εικόνα της χώρας στις μεταμοσχεύσεις παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, τονίζοντας ότι εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη και στις 10 τελευταίες θέσεις σε όλο το δυτικό κόσμο. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 300 Έλληνες ασθενείς έχουν απευθυνθεί σε κέντρα του εξωτερικού για μεταμόσχευση, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 700 μεταμοσχευμενουν κάνουν αντίστοιχα ταξίδια ανά τακτά διαστήματα για επανέλεγχο.
ΠΟΠΗ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
ΛΑΜΠΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ, ΠΟΠΗ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑΣ
ΑΝΤΡΕΑ ΙΚΜΠΟΧ ( ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ )
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΑΚΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ
 
 
 
ΠΗΓΗ: papadakispress press