Το “48” στην ΚΑΜΠΑΝΙΑ της VODAFONE με έκανε να απορώ. Τι να σήμαινε άραγε αυτο το ” 48″; H απορία μου λύθηκε πρόσφατα: Μετα απο έρευνα της Vodafone σε συνεργασία με την βραβευμένη εταιρία ερευνών FOCUS BARI , μονο 48 ειναι τα ΛΕΠΤΑ του ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που αφιερώνει στην καθημερινοτητα ενα σημαντικο μέρος του πληθυσμού ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.
ΣΑΝ ΜΗΤΕΡΑ 2 παιδιών ” 48″ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑ , ” 48″ Φορες Στενοχωρηθηκα,” 48″ Φορες ένιωσα τύψεις και ενοχές… Πάντα είχα την πεποιθηση οτι ειμαι καλη Μητερα, επειδη ΜΕΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ την ημέρα και αποφεύγω οσο το δυνατόν περισσότερο να τα αφήνω μόνα τους.
Μεχρι σημερα ομως δεν είχα συνειδητοποιήσει αν και πόσο ημουν αφοσιωμένη στα παιδια μου όλες αυτές τις ώρες, αν και ποσο ημουν απορροφημενη στο να κάνω σοβαρούς διαλόγους και διάφορες δράσεις μαζι τους, όπως να ζωγραφιζουμε , να παίζουμε στις παιδικές χαρές, να τρωμε, να κανουμε βόλτες, μπάνια, να πηγαίνουμε σινεμα, να βλέπουμε ταινίες,να διαβαζουμε παραμυθια, να παιζουμε διαφορους ρόλους, να τους εξηγώ πολλές απο τις χιλιάδες απορίες που με ” βομβαρδίζουν” , να ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ τον χρονο ΠΟΙΟΤΙΚΑ μαζι τους.
Φυσικα η προσοχη μου αποσπάται συχνα απο ΤΗΛΕΦΩΝΑ , απο επαγγελματικές υποχρεώσεις που συχνα έχω την πολυτέλεια να τις διευθετω απο το Σπιτι,αλλα πώς να το κάνουμε ,εργαζόμενη Μητερα ειμαι, δεν γίνεται αλλιως… Ειναι ομως και το INTERNET, το FB και το BLOG μου ,που με αποτρέπουν δυστυχώς, απο το να ειμαι εντελώς παραδομενη ” ψυχη τε και σώματι” στα παιδια μου!ΜΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ κάποιο απο τον ” ΠΟΙΟΤΙΚΟ ” μας ΧΡΟΝΟ!
Η ΕΡΕΥΝΑ της Vodafone Σε συνεργασια με την ” Focus Bari” ΜΕ ΑΦΥΠΝΙΣΕ και με έκανε να συνειδητοποίησω, οτι οι τεράστιες αγκαλιές, τα ζεστά Φιλια και οι μηχανικες απαντήσεις στις χιλιάδες ερωτήσεις τους ,δεν αρκούν…
Αρχικά , βάσει της πανελλαδικής έρευνας, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.050 γονέων με παιδιά έως 18 χρόνων, οι γονείς θεωρούν ότι ο ποιοτικός χρόνος που περνά όλη η οικογένεια μαζί, είναι 3 ώρες -κατά μέσο όρο- την ημέρα, με το 80% να τονίζει ότι ο χρόνος αυτός είναι λιγότερος από αυτόν που θα ήθελαν. Οσο για τον χρόνο που περνούν μαζί τα μέλη των οικογενειών, κατά 42% βασική τους δραστηριότητα είναι ένα γεύμα, για το 16% η παρακολούθηση μιας ταινίας ή ενός βίντεο, ακολουθεί το παιχνίδι για το 12% των ερωτώμενων, ενώ το 7% έκαναν περίπατο. Ομως Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ FOCUS BARI , δεν εξαντλήθηκε σε μια επιφανειακή προσέγγιση του θέματος , αλλα ΔΙΕΙΣΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΒΆΘΟΣ με πολλαπλές ερωτήσεις στην καταγραφη των καθημερινών δραστηριοτήτων τηs οικογένειας ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ” DAY AFTER RECALL”, φανηκε οτι ο ποιοτικός χρόνος που περνά συνολικά η οικογένεια είναι σημαντικά μικρότερος – μόλις 48 λεπτά, κατά μέσο όρο, την ημέρα. Νομίζω οτι δεν υπήρχε πιο ΕΜΠΕΙΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για να αναλύσει με αξιοπιστία το συγκεκριμένο θέμα , μια που ειναι η μονη εταιρεία ερευνών στην Ελλάδα που εφαρμόζει την μεθοδολογία Day After Recall, αλλα και γιατι η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της εταιρείας ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ, ΕΧΕΙ ΕΝΤΡΥΦΗΣΕΙ στο θεμα του “ποιοτικου χρόνου” !Εχοντας διαβάσει τις συνεντεύξεις της πολλές φορες ,στην ερώτηση πώς μπορει μια αυτοδημιουργητη πολυασχολη επιχειρηματίας να ειναι και καλη Μητερα, απαντουσε παντα οτι δεν εχει σημασία πόσο χρονο αφιερώνει κανείς στο παιδι του, αλλα στο πώς τον αφιερώσει, συμπληρώνοντας οτι εκείνη τον λίγο χρονο που μπορουσε να ειναι με την Κορη της ,έκλεινε τα τηλεφωνα , ξεχνουσε τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και δεν υπήρχε τίποτε άλλο γι αυτήν ,παρα μονο το παιδι της , στο οποίο ηταν αφοσιωμένη έστω και εκείνες τις λιγοστές καθημερινα ώρες ” ψυχη τε και σώματι”!
Η πρόεδρος της ” Focus Bari” Ξενια Κουρτογλου
Σύμφωνα δε με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΙΩΜΟ, Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, «ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ είναι αυτός κατά τον οποίο οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους μοιράζονται εμπειρίες, κάνουν δραστηριότητες όλοι μαζί σαν οικογένεια που αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην εξέλιξή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό. Σημαντικότερο ρόλο παίζει η ποιότητα του χρόνου που θα αφιερώσουμε σε ένα παιδί. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει να απενεργοποιείς το τηλέφωνο όταν τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια, όταν διαβάζεις ένα παραμύθι μαζί του, να το ακούς πραγματικά, να του επιτρέπεις να συμμετέχει ενεργά σε θέματα που το απασχολούν, ώστε να ακούγονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες του, να του παρέχεις ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης» .
Προσωπικα ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ θετικα το σκεπτικο της Vodafone οτι η πραγματική “σύνδεση ” ειναι όταν περνάμε ουσιαστικο και ποιοτικο χρονο με τους ανθρώπους που αγαπάμε ! Και αναρωτιέμαι πραγματικα ΠΩΣ μια μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας σαν την VODAFONE στην ουσία ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ! και αν το ανθρώπινο πρόσωπο μιας εταιρίας ,μπορει να υπερκερασει το συμφερον της και τον σκοπο του κέρδους!
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Vodafone, που σκέφτηκε να εμβάθυνει στο συγκεκριμένο σοβαρο και ανθρωπινο θέμα και θα της αξίζουν πολλα περισσότερα ” Μπραβο” αν τελικα καταφέρει και επιτύχει τον διαφημιζομενο στόχο της , αν δηλαδη με καποια νεα οικογενειακα προγραμματα εξασφαλιστεί ο πολυπόθητος ποιοτικος χρονος που αφιερωνουμε στα παιδια μας.
Εγω προσωπικα Παντως πήρα ήδη το μηνυμα.Τέρμα τα τηλεφωνα,τερμα το internet και το Facebook . Γι αυτο φίλοι μου όσοι δείτε να μην ανταποδίδω τα likes σας και να μην απαντω στα σχόλια σας, μην απορησετε: Ειναι για ιερο σκοπο, για να αφιερώνω οσο το δυνατόν περισσότερο και πιο ποιοτικο χρονο στα αγγέλουδια μου…