ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που κατάφερε να επαναλάβει τον Ιούλιο του 2010 , έναν άθλο της παγκόσμιας ιστορίας: τον ” ΦΕΙΔΙΠΙΔΕΙΟ ΑΘΛΟ”!
 
 
Και όμως η γυναίκα που συναντώ για την συνέντευξη ειναι απλή, χαμογελαστή, προσηνηs, χωρίς καμμιά έπαρση και χωρίς κανένα ύφος μπλαζέ…Ετσι ακριβώς ήταν και όταν την πρωτογνώρισα σε δεξίωση των Ολυμπιονικών!
Η Μαρία Πολύζου ανακηρύχθηκε ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ Δρόμου το 2009 , ειναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ και κάτοχος του ΡΕΚΟΡ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ δρόμο (2:33:40), ειναι δημιουργός της ομάδας MARATHON TEAM GREECE by Maria Polyzou και προπονεί ανθρώπους όλων των ηλικιών στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ ,είναι ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ , και ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ του βιβλίου ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ « ΕΚΔΟΣΕΙΣ – « ΜΕΓΑΛΗ ΚΩΠΗ»
 
 
 
 
– Sissysworld: Ωs πρωταθλήτρια και πρέσβειρα του μαραθώνιου δρόμου, πείτε μαs την άποψή σαs για τον 34ο αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ,που γίνεται στις 12 Νοεμβρίου. – Μ.Π: Χιλιάδες δρομείς θα κάνουν εκκίνηση στον Μαραθώνιο δρόμο, που είναι κατ ‘ εμέ η κορωνίδα όλων των αθλημάτων. Η Αθήνα θα πλυμμυρίσει από ένα ποτάμι ανθρώπων που τρέχουν πάνω σε μία ιστορική διαδρομή, μια διαδρομή που φέτος συνδέεται με τα 120 χρόνια από την έναρξη του πρώτου μαραθωνίου δρόμου αλλά και με την τέλεση των Πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Νικητής στο μαραθώνιο ήταν ο Σπύρος Λούης και δεύτερος Ολυμπιονίκης ο Χαρίλαος Βασιλάκος.
 
 
 
 
– Sissysworld: Εσείς προσωπικά τις προπόνηση κάνατε για να προετοιμαστείτε για το μεγάλο αυτό αθλητικό ραντεβού; – Μ.Π: Η αλήθεια είναι ότι διένυα από 190 έως 210 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Η προπόνηση ενός μαραθωνοδρόμου που προπονείται για υψηλές επιδόσεις, απαιτεί πολύ σκληρή προπόνηση, επιμονή, υπομονή και συνεχή προσπάθεια. Η επίδοση μου αποτελεί και το πανελλήνιο ρεκόρ του μαραθωνίου δρόμου με 2:33:40 από το 1996 καθώς και την καλύτερη επίδοση στην αυθεντική διαδρομή με 2:39:10 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας όπου κατέλαβα την 12η θέση . Μιλάμε βέβαια για πρωταθλητισμό και συμμετοχή στις μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι οι Βαλκανικοί Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαικά Πρωταθλήματα καθώς και τη μεγαλύτερη διοργάνωση που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τα τελευταία χρόνια έχω διανύσει πάνω από 300.000 χιλιόμετρα!!! Μάλιστα το 2010 επιχείρησα και κατάφερα να τρέξω την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη – Μαραθώνας 524 χιλιομετρα τον Φειδιπίδειο Άθλο, κάτι που καμμία γυναίκα δεν έχει καταφέρει να κάνει. Στο βιβλίο μου “ψυχή τε και σώματι το χρονικό ενός Άθλου”, περιγράφεται όλη η προσπάθεια και το βιβλίο συνοδεύεται από ένα εκπληκτικό βίντεο που αξίζει κάποιος να το δει.
 
 
 
– Sissysworld: Εκτοs ομως απο εσαs τους πρωταθλητές στον μαραθώνιο συμμετέχει και ο απλός κόσμος… – Μ.Π: Πράγματι στον Αυθεντικό μαραθώνιο και γενικά στους Διεθνείς Μαραθώνιους δεν μιλάμε μόνο για τους πρωταθλητές αλλά κυρίως για όλο αυτό το πλήθος δρομέων που τρέχουν για την χαρά του τερματισμού. Στα υπόλοιπα αγωνίσματα του στίβου για να πάρει κάποιος μέρος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις , να έχει κάνει διεθνείς συναντήσεις κλπ .Στον μαραθώνιο όμως που είναι ενα αγώνισμα με διεθνείς συμμετοχές και elite runners και παγκόσμιους πρωταθλητές ,μπορεί να τρέξει με αυτούς και ο απλός δρομέας που κάνει τον μαραθωνιο στις 6 ώρες ! Αυτό το αγώνισμα είναι αγώνισμα για το “εμείς” και όχι για το “εγώ”.! ” Όλοι με μια ψυχή προχωράμε”! Και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό με πολλαπλά μηνύματα για όλους μας… Πιστεύω ότι είναι μύθος να λέμε ότι ο μαραθώνιος είναι μόνο για λίγους και κάτι το ακατόρθωτο για τουs πολλούς. Είναι κάτι που πρεσβεύω και μεταφέρω τόσα χρόνια.. ( τρέχω ήδη 35 χρόνια!) Η άποψη μου ειναι οτι “όταν υπάρχει πάθος, καμμιά πρόκληση δεν είναι αξεπέραστη”!
 
– Sissysworld: O μαραθώνιος είναι απαγορευτικός για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, πχ για κάποιες ηλικίες, ή απευθύνεται σε όλους; – Μ.Π: Όλοι μπορούμε να τρέξουμε τον μαραθωνιο, έστω και ένα μαραθώνιο στη ζωή μας. Ο αγώνας αυτός είναι για όλους μας. ΓΙα όλες τις ηλικίες, ξεκινώντας από τα 18 χρόνια έως τα 102 χρόνια. Ο μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που σου προσφέρει τόσες συγκινήσεις που η καθημερινή ζωή δεν μπορεί να σου δώσει. Η απόσταση των 42.195 μέτρων όταν καταφέρεις να την διανύσεις σε στεφανώνει νικητή: Νικητή του δικού σου προσωπικού άθλου. Σε όλο τον κόσμο γίνονται αγώνες μαραθωνίου και χιλιάδες δρομείς όλων των ηλικιών τρέχουν και τερματίζουν, γελώντας και με ικανοποίηση για αυτό που κατάφεραν.
 
 
-Sissysworld:Το σωματικό βάρος επηρεάζει τον δρομέα; – Μ.Π: Οπωσδήποτε ένας υπερβάρος δρομέας επιβαρύνει το μυικό, αλλά και το καρδιαναπνευστικό του σύστημα. Γι αυτό πρέπει να έχει προσέξει καιρό πιο πριν την διατροφή του, ώστε να χάσει τα παραπάνω κιλά.
-Sissysworld:Φανταζομαι βέβαια οτι δεν θα καταφέρει να τερματίσει αυτός που βαριέται να πάει με τα πόδια στο περίπτερο της γειτονιάς του… Θα χρειάζεται και κάποια προπόνηση και κάποια ψυχική προετοιμασία, σθένος, έτσι δεν ειναι; -Μ.Π: Πράγματι αυτό που χρειάζεται είναι μια σωστή προετοιμασία για να επιτύχεις να τερματίσεις αυτόν τον αγώνα. Με σωστή και προοδευτική προπόνηση μπορείς να φτάσεις στο τέρμα, και να γευθείς την νίκη της συμμετοχής και του τερματισμού σε έναν τόσο υπέροχο αγώνα! Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο αυθεντικός μαραθώνιος, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μαραθωνίους του κόσμου όχι πια μόνο για την ιστορία του, αλλά και για την διοργάνωση του. Το πιστοποιούν, οι χιλιάδες δρομείς που έχουν τρέξει αυτοί την διαδρομή και τερμάτισαν λέγοντας ο κάθε ένας το προσωπικό του «νενικήκαμεν». Όσον αφορα το ψυχικό σκέλος, οπωσδήποτε χρειαζεται πειθαρχία, υπομονή, επιμονή, μα πάνω από όλα πρέπει να πεις στον εαυτό σου “θέλω και μπορώ”! Αν καταφέρεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι μπορείς, τότε θα έχεις καταφέρει να πείσεις και όλους τους άλλους δίπλα σου να στηρίξουν την προσπάθεια σου. Αν το «θέλω και το μπορώ σου» είναι λιγόψυχο τότε θα δυσκολέψεις την προσπάθεια σου. Ίσως μάλιστα να μην καταφέρεις να σταθείς στην εκκίνηση του μαραθωνίου δρόμου.
 
 
-Sissysworld: Πειτε μας το moto σας, ή την καλύτερη “συνταγή” για τον μαραθώνιο; -Μ.Π : “Αγαπητέ δρομέα – μαραθωνοδρόμε – Πίστεψε στο εαυτό σου και προχώρα βήμα- βήμα!”
-Sissysworld: Εχω ακούσει ότι περίπου στο 30ο χιλιόμετρο, δοκιμάζεται έντονα η αντοχή του δρομέα στον μαραθώνιο. Τι πρέπει να κάνει ένας δρομέας λοιπόν όταν νιώθει πως τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του; – Μ.Π :Μόλις το σώμα κουραστεί πολύ και έχει μείνει ακόμα αρκετή απόσταση για να διανύσει, τότε συνήθως ξεκινούν αρνητικές σκέψεις. Τότε ο δρομέας πρέπει να σκέφτεται μονο τον τερματισμό και να φέρνει στο μυαλο του μονο θετικές σκέψεις και να ενθαρρύνει τον εαυτό του, να τον υποστηρίζει με έναν εσωτερικο διάλογο! Πρέπει να καταφέρει ώστε το σωματικό,πνευματικό και ψυχικό του επίπεδο να γίνουν ένα. Είναι αλήθεια ότι ο μαραθώνιος δρόμος μας ανεβάζει ψηλότερα και γνωρίζουμε ένα άγνωστο κομμάτι του εαυτού μας, γνωρίζουμε την πειθαρχία μας, την δύναμη μας, τα όρια μας, ή καλύτερα ότι δεν έχουμε όρια, αφού μπορούμε να τα ξεπεράσουμε! Ουσιαστικά μέσα από αυτή την υπερπροσπάθεια γνωρίζουμε από τι είμαστε πλασμένοι!
 
 
-Sissysworld: Ποια ειναι η καταλληλότερη διατροφή για έναν αθλητή δρομέα και ποιά πριν τον μαραθώνιο; -Μ.Π: 3 μέρες πριν τον μαραθώνιο θα πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, να πίνουμε πολύ νερό και να προσλαμβάνουμε ηλεκτρολύτες, ώστε να κάνουμε μια δυνατή φόρτωση υδατανθράκων για να μαs βοηθήσει να τρέξουμε στον μαραθώνιο με σώμα γεμάτο ενέργεια! Γενικότερα η διατροφή ενός δρομέα είναι πράγματι πολύ σημαντική για τις αντοχές και τις επιδόσεις του. Γι αυτό προτείνω τροφές που δίνουν ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι , όπως μελι, Μπανανες, δημητριακά , καθώς και αντιφλεγμονώδεις τροφές ,που λειτουργούν κατασταλτικά αλλά και προληπτικά και αποτρέπουν τραυματισμούς και μυικά τραύματα, όπως είναι πχ το αγγούρι, ο Ανανάς, το ρόδι, το πατζάρι.
 
 
 
-sissysworld: Απο ποια ηλικία μπορεί ν αρχίσει κανείς να ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα; -Μ.Π: Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν τον στίβο και την γνωριμία τους με το άθλημα από τα 6 χρόνια τουs με μορφή παιχνιδιών και τρεξίματος μέσα στο στάδιο. Αυτό θα τα φέρει σε επαφή με τον στίβο και θα τα κάνει να τον αγαπήσουν και να ασχοληθούν μ αυτόν σε όλη τους την ζωή!Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να ασχολούνται με αυτόν απο τα παιδικά τους χρόνια! Γιατι ο αθλητισμός πλάθει τον χαρακτήρα και την υγεία του παιδιού με τον πιο ευεργετικό τρόπο!
 
 
Sissysworld: Τελευταία όλο και ακούμε συχνότερα για το ”MARATHON TEAM GREECE” by Maria Polyzou, και την συμμετοχή του σε κάποιες αθλητικές δραστηριότητες με φιλανθρωπικό σκοπό. Μιλήστε μας για αυτό. -Μ.Π : Τα τελευταία χρόνια προπονώ δρομείς μεγάλων εταιρειών και επίσης έχω δημιουργήσει την ομάδα “MARATHON TEAM GREECE” by Maria Polyzou που αριθμεί πάνω από 100 δρομείς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται κοντά μου για να τους υποστηρίξω να πετύχουν τον δικό τους προσωπικό Άθλο. Ο κάθε ένας από αυτούς θα πάρει τη δική του προπόνηση πάνω στο δικό του αθλητικό προφίλ. Κατ’ αρχήν οι ηλικίες δεν είναι οι ίδιες. Αλλά και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και επίσης έχει και διαφορετικό σκοπο για την προπόνηση του. Κάποιοι θέλουν απλώς να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, να χάσουν κιλά και να νιώθουν καλύτερα. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, ακολουθούν μία προπόνηση που δεν είναι μόνο τρέξιμο, αλλά εναλλάξ δυναμικό βάδισμα και χαλαρό τρέξιμο. Θα πρέπει να πούμε ότι και το δυναμικό βάδισμα όταν γίνεται σωστά και γυμνάζοντας την καρδιά σε συγκεκριμένους καρδιακούς παλμούς επιφέρει μια σημαντική βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της γενικής υγείας του οργανισμού. Οι ειδικοί λένε ότι η άσκηση επιφέρει έως και 10 χρόνια πρόσθετης ζωής στον άνθρωπο, αλλά και καλύτερης ποιότητας, χωρίς ασθένειες και προβλήματα. Έτσι είναι σίγουρο ότι είναι καιρός να σηκωθούμε από τον καναπέ μας, να βάλουμε απλά ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε. Είναι τόσο απλό… Στο πιο κοντινό μας πάρκο, γύρω από το τετράγωνο της γειτονιάς μας, σε ένα στάδιο αρκεί για να αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας μέσω της άθλησης και του τρεξίματος ή του βαδίσματος. Εγώ προσωπικά την προπόνηση της ομάδας μου την κάνω στο Προπονητήριο του ΟΑΚΑ όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να με βρει ή να μου στείλει ένα μήνυμα στο Facebook για να τον ενημερώσω για κάθε τι που χρειάζεται.
 
 
 
 
– Sissysworld: Είναι γνωστό ότι η ομάδα του marathon team Greece έχει και φιλανθρωπική δράση. Μιλήστε μας λίγο γι αυτό – Μ.Π: Οσον αφορα “ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” του Συλλόγου ”ΕΛΠΙΔΑ” της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η ομάδα του marathon team Greece υποστήριζει το πρόγραμμα του ιδρύματος με μία σειρά από δράσεις και έχουμε τρέξει και θα εξακολουθούμε να τρέχουμε για αυτό τον ιερό σκοπό. Να γίνουν δηλαδη όσο γίνεται περισσότεροι δότες μυελών των οστών.. .Αυτό είναι κάτι τόσο απλό αλλα και τόσο πολύτιμο για την ζωή ενός παιδιού! Επισης τρέχουμε με την Κατερίνα Κατόπη στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, που θεωρείται ο μεγαλύτερος και δημοφιλέστερος στον κόσμο, για καλό σκοπό υποστηρίζοντας το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” και μεταλαμπεύουμε το βασικό σύνθημα: “Καμμία μερίδα φαγητού χαμένη”. Τρέχουμε δηλαδη 42.195 χλμ απόστασης για να προσφέρουμε 42.195 μερίδες για ανθρώπους που έχουν ανάγκη και για να μην πεινάει κανένας άνθρωπος στην Ελλάδα, λέει καταλήγοντας η Μαρια Πολυζου και τα ματια της λάμπουν! Λαμπουν απο την συγκίνηση,απο την διάθεση για προσφορά, απο το πάθος για το τρέξιμο και την ζωή και από την λαχτάρα να κατακτήσει νέο πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο της Αθήνας στις 12 Νοεμβρίου, πράγμα που της το ευχόμαστε ολόψυχα!