ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑΣ BRIGITTE ΠΟΛΕΜΗ, καθώς θίγει την συνεχώς αυξανόμενη ενασχόληση των νέων σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ανάγκη τους για ταύτιση μέσα από τα «likes» και την σύνδεσή τους μέσα από τα «follows».
 
Η ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΉΜΗΣ ΚΑΛΛΙΤΈΧΝΗΣ BRIGITTE ΠΟΛΕΜΗ
Αυτα ακριβώς δίνουν στην καλλιτέχνη την έμπνευση για ατον χαρακτηριστικο ΤΙΤΛΟ της έκθεσης της «#iFollow», όπως τιτλοφορείται η πρωτοτυπη δουλεια της, που ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ .
Στην εκθεση της αυτή που πραγματοποιείται σε συνομιλία με την Documenta 14 και στο πλαίσιο του ανοίγματος του Μουσείου Μπουζιάνη στη σύγχρονη Τέχνη, η Brigitte Πολέμη αγγίζει θέματα του σύγχρονου τρόπου ζωής και καλεί τον κόσμο να αναθεωρήσει την καθημερινότητά του , να ειναι ο εαυτός του και να επαναοριοθετησει τις επιλογές της ζωής του και τα ” θέλω” του.
Η άποψη της καλλιτέχνιδας ειναι ότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, οπου η ζωη μας κυριαρχείται και επιβεβαιώνεται απο τα likes και έχουμε ξεχάσει την πραγματική και ουσιαστική επικοινωνία με τον έξω κόσμο, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μοναξιά και ενα απομονωμένο ναρκισισμο!
Ειπε συγκεκριμένα η Brigitte Πολέμη σε προσφατη συνέντευξη που εδωσε στην δημοσιογραφο Εμυ Λιβανιου και στην huffingtonpost, οτι ” τα social media πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Θα πρέπει να συμπληρώνουν την επικοινωνία και τη ζωή μας και όχι να την καθορίζουν. “
«#iFollow» είναι ο δικός μου τρόπος να πω «Σταμάτα, Σκέψου, Νιώσε, Αγάπα και Συνδέσου», μας λεει η καλλιτέχνης, υπονοώντας ότι μέσα σε όλες αυτές τις νέες δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες πρεπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που θέλουμε να ζούμε, να επαναπροσδιορισουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό και να σταματησουμε να κυνηγαμε την επιτυχια , που εσφαλμενα εξαντλειται συχνα στην προσπάθεια μας να είμαστε αποδεκτά μέλη ενός κοινωνικού συνόλου.
“Η έκθεση «#iFollow» αποτελεί ένα συνεχώς εξελισσόμενο σύνολο έργων που ξεκίνησα να αναπτύσσω μετά την κρίση του 2008, όταν όλα άρχισαν να αλλάζουν γύρω μας, είπε η καλλιτέχνης στην συνέντευξη της στην huffingtonpost ” και συνέχισε: “Δυστυχώς, ήρθανε τα πάνω κάτω για τους περισσότερους σε όλο τον κόσμο. Άρχισα να αμφισβητώ το σύστημα στο οποίο ζούμε, να διαφωνώ και τελικά κατέληξα να αναθεωρήσω πολλές εώς τότε παγιωμένες αντιλήψεις. Έτσι εμπνεύστηκα για τα έργα μου, θέλοντας να πω σε όλους ότι καλό είναι να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που θέλουμε να ζούμε και τι είναι πραγματικά σημαντικό».
Η διεθνής εικαστικός Brigitte Πολέμη, πρωτοπόρα στη χρήση της μικτής τεχνικής ψηφιακής εκτύπωσης σε πολλαπλές στρώσεις plexi-glass, προσεγγιζει με όλα της τα έργα το θέμα της παγκοσμιοποίησης, της έλλειψης ταυτότητας και της «ετικέτας» που οδηγούν τους νέους της εποχής να κινούνται σαν μηχανές, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, απόντες από το «εδώ και τώρα» καταλήγοντας να υποφέρουν μέσα στην καθημερινότητα. ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΜΕ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΟΣΩΠΑ χαρακτηρίζουν τα περισσότερα έργα της, δείχνοντας την ” “αγελοποιηση” και την ανωνυμία που υπάρχει σημερα.
«Η αγγλική λέξη «suit», κοστούμι στα ελληνικά, προέρχεται από τη λατινική λέξη «sequi» που σημαίνει ακολουθώ», μας λέει η Brigitte Πολέμη με αφορμή την έκθεση της και συνεχίζει: «Τα τελευταία 300 χρόνια το κοστούμι αντιπροσωπεύει τη «στολή» του «επιτυχημένου». Μια επιτυχία που ακολουθούμε τυφλά, που δεν έχουμε συχνά επιλέξει και που συχνά ορίζεται από άλλους. Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι φορώντας το κοστούμι και κάνοντας ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει αποκτούμε κύρος, «ανεβαίνουμε κοινωνική τάξη» και γινόμαστε αποδεκτοί. Το κοστούμι είναι σαν να λέει: «Γίνε σαν και εμάς και θα πετύχεις». Κάπως έτσι καταλήξαμε να φαινόμαστε όλοι ίδιοι, χωρίς ταυτότητα, δημιουργικότητα και ελευθερία, αντίγραφα ο ένας του άλλου!
Έχουμε εθιστεί στην υπερκατανάλωση, κυνηγώντας όλο και περισσότερα χρήματα, δύναμη-εξουσία, με αποτέλεσμα η απληστία και η ματαιοδοξία να κυβερνούν τη ζωή μας. Η σημερινή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας έχουν δώσει διακεκριμένες θέσεις στη μοναξιά, στον απομονωμένο ναρκισσισμό, αναζητώντας επιβεβαίωση μέσα από τα «likes», τους «followers» και τα «friend requests», από ανθρώπους που τελικά δεν γνωρίζουμε και δεν θα γνωρίσουμε ποτέ.
Σε όλα τα έργα της Brigitte Πολέμη διαφαίνονται καθαρά οι βαριές συνέπειες του πολιτισμού μας όπως η ανωνυμία, η μαζοποίηση, η απομόνωση, η αλλοτρίωση και η ισοπέδωση ηθών και αξιών. Παράλληλα η εικαστικός αναδεικνύει την θεμελιώδη ανάγκη του ανθρώπου για ουσιαστική επαφή και επικοινωνία. Η ανδρική φιγούρα που χαρακτηρίζει όλα τα έργα της μας καλεί να «ρίξουμε λίγο τους ρυθμούς μας», να σκεφτούμε , να αναρωτηθούμε, να αμφισβητησουμε το συστημα, να εξετασουμε και να αναθεωρησουμε τα παντα, να ειμαστε οι εαυτοι μας και να σχεδιασουμε το δικο μας “κοστούμι” κομμένο και ραμμένο στα δικα μας μέτρα και κανενός αλλου!
«Οι μεγάλοι ποπαρτίστες και ιδιαίτερα ο Άντυ Γώρχωλ γονιμοποίησαν τη φαντασία της Brigitte Πολέμη και της έδωσαν τις κατευθύνσεις που χαρακτηρίζουν τα πρόσφατα έργα της», γράφει η διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΤΡΙΣΟΝ ΜΙΛΣΑΝΗ . «Σχηματοποιημένο σχέδιο, πλακάτα χρώματα, μαυρόασπρο, αποφθέγματα α λα Ζέννυ Χόλτζερ δημιουργούν ένα κλίμα εκούσια απρόσωπο. Οι υπερθέσεις του πλεξιγκλάς εξωραΐζουν την εικόνα που μοιάζει μηχανική, αχειροποίητη. Τέλεια και αποστασιοποιημένη μας μιλά με ένα ψυχρό ιδίωμα για το σημερινό μας κόσμο: ένα κόσμο μηχανοποιημένο, ρηχό, ομοιόμορφο, του οποίου η Πολέμη καυτηριάζει τη σκληρή και αμετάκλητη πορεία προς ένα αβέβαιο μέλλον», καταλήγει η Ευ. Τρ. Μιλσανή.
Τα γλυπτά από σιλικόνη, ρητίνη και plexi-glass έρχονται να συμπληρώσουν τη συλλογή, όχι σαν ξεχωριστά αντικείμενα, αλλά ως δημιουργίες που έχουν κυριολεκτικά ξεπηδήσει μέσα από τον πίνακα. Η επιλογή των υλικών δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως η χρήση τους σε συνδυασμό με το σχήμα τους θέλει να τονίσει την αντίθεση μεταξύ του αληθινού και του ψεύτικου, του σημαντικού και του ασήμαντου, του φυσικού και του κατασκευασμένου, της ασφάλειας και της ανασφάλειας. Στα μάτια της Πολέμη, τα συνθετικά υλικά αντιπροσωπεύουν τον υπερκαταναλωτισμό, τον απάνθρωπο ανταγωνισμό, την αλλαγή του κόσμου μας όπως τον ξέρουμε, τη μοναξιά, ενώ το σχήμα της καρδιάς προσδιορίζει την αρχέγονη και πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου για επαφή, σύνδεση, συναίσθημα, συντροφικότητα και τέλος ευτυχία.
Η ιδιαίτερη και ταυτόχρονα ξεχωριστή μικτή τεχνική που χρησιμοποιεί (εκτύπωση πάνω σε διαφορετικές στρώσεις διάφανου plexi-glass & ζωγραφική με λάδι σε διαφορετικές στρώσεις board) προσδίδουν στα έργα μία τριασδιάστατη αίσθηση, βάθος, και σε συνδυασμό με τα χρώματα, τα μηνύματα και τα διαφορετικά μοτίβα στο φόντο μαγνητίζουν πραγματικά το βλέμμα του θεατή. Στο σπίτι του Γ. Μπουζιάνη και στο Μουσείο θα παρουσιαστούν παλιά και νέα έργα, καθώς και video animations της εικαστικού. Παράλληλα, εν είδει διαλόγου/ιστορικής καλλιτεχνικής παραπομπής, θα εκτίθενται κατασκευές του Γιάννη Γαΐτη.
Η έκθεση «#iFollow» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ», που παρέχει υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης και θεραπείας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εφήβους με αναπτυξιακή ανωριμότητα, νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Επίσης παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή αποκατάσταση σε ενήλικες νέους. και υποστηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον τους και παρεμβαίνει όταν είναι αναγκαίο
Επιμέλεια έκθεσης: Φοίβος Κυπραίος (6942 48 06 48) Project Coordinator/ Συντονισμός: Σίσσυ Χλωμίσιου (6932 60 30 14) Βοηθός επιμελητή: Αναστασία Πιλιτσίδη Εγκαίνια: Τρίτη 16 Μαΐου, ώρα 20.00 Διάρκεια έκθεσης: 16/05/2017 – 16/07/2017 ​​​​​ ​​​ Οδός Γ. Μπουζιάνη 27-31 , τκ 17 234, Δάφνη / Μετρό: στάση Άγιος Ιωάννης Ώρες Λειτουργίας: Πεμ – Παρ – Σαβ – Κυρ 12:00 – 19:00 / Τηλ: 210 90 28 455