Με μεγάλη επιτυχία και αληθινή κοσμοσυρροή πραγματοποιήθηκαν στη Δάφνη στον εμβληματικό χώρο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ, όπου έζησε ο κορυφαίος ζωγράφος, τα ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ BRIGITTE ΠΟΛΕΜΗ. Η διεθνής εικαστικός φανερά χαρούμενη, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους που κατέκλυσαν τις αίθουσες του Μουσείου όπου εκτείνεται η πρώτη της αυτη ατομική έκθεση, στη νέα σειρά έργων της που έχει τίτλο «#iFollow».
 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ η έκθεση αυτή, θίγει την συνεχώς αυξανόμενη ενασχόληση των νέων σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ανάγκη τους για ταύτιση μέσα από τα «likes» και την σύνδεσή τους μέσα από τα «follows». Η άποψη της καλλιτέχνιδας ειναι ότι υπάρχει θεμελιώδης ανάγκη του ανθρώπου για ουσιαστική επαφή και επικοινωνία, διότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, οπου η ζωη μας κυριαρχείται και επιβεβαιώνεται απο τα likes και έχουμε ξεχάσει την πραγματική και ουσιαστική επικοινωνία με τον έξω κόσμο, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μοναξιά και ενα απομονωμένο ναρκισισμο!
 
Στην εκθεση της αυτή που πραγματοποιείται σε συνομιλία με την Documenta 14 και στο πλαίσιο του ανοίγματος του Μουσείου Μπουζιάνη στη σύγχρονη Τέχνη, η Brigitte Πολέμη αγγίζοντας θέματα του σύγχρονου τρόπου ζωής , καλεί τον κόσμο να αναθεωρήσει την καθημερινότητά του , να ειναι ο εαυτός του και να επαναοριοθετησει τις επιλογές της ζωής του και τα ” θέλω” του.
 
Σε όλα τα έργα της Brigitte Πολέμη διαφαίνονται καθαρά οι βαριές συνέπειες του πολιτισμού μας όπως η ανωνυμία, η μαζοποίηση, η απομόνωση, η αλλοτρίωση και η ισοπέδωση ηθών και αξιών. Το ΚΟΣΤΟΥΜΙ, σήμα κατατεθέν της δουλειάς της και τα ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ- ανδρικες φιγούρες, της δίνουν και το εννοιολογικό στίγμα της δουλειά της: «Καταλήξαμε να φαινόμαστε όλοι ίδιοι, χωρίς ταυτότητα, δημιουργικότητα και ελευθερία, αντίγραφα ο ένας του άλλου!» λέει η ίδια η εικαστικός, που προσεγγιζει με όλα της τα έργα το θέμα της παγκοσμιοποίησης, της έλλειψης ταυτότητας και της «ετικέτας» που οδηγούν τους νέους της εποχής να κινούνται σαν μηχανές, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, απόντες από το «εδώ και τώρα», καταλήγοντας να υποφέρουν μέσα στην καθημερινότητα. «Η αγγλική λέξη «suit», κοστούμι στα ελληνικά, προέρχεται από τη λατινική λέξη «sequi» που σημαίνει ακολουθώ», μας λέει η Brigitte Πολέμη με αφορμή την έκθεση της και συνεχίζει: «Τα τελευταία 300 χρόνια το κοστούμι αντιπροσωπεύει τη «στολή» του «επιτυχημένου». Μια επιτυχία που ακολουθούμε τυφλά, που δεν έχουμε συχνά επιλέξει και που συχνά ορίζεται από άλλους. Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι φορώντας το κοστούμι και κάνοντας ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει αποκτούμε κύρος, «ανεβαίνουμε κοινωνική τάξη» και γινόμαστε αποδεκτοί. Το κοστούμι είναι σαν να λέει: «Γίνε σαν και εμάς και θα πετύχεις». Έχουμε εθιστεί στην υπερκατανάλωση, κυνηγώντας όλο και περισσότερα χρήματα, δύναμη-εξουσία, με αποτέλεσμα η απληστία και η ματαιοδοξία να κυβερνούν τη ζωή μας. Η ανδρική φιγούρα που χαρακτηρίζει όλα τα έργα της μας καλεί να «ρίξουμε λίγο τους ρυθμούς μας», να ειμαστε οι εαυτοι μας και να σχεδιασουμε το δικο μας “κοστούμι” κομμένο και ραμμένο στα δικα μας μέτρα και κανενός αλλου!
 
Το «#iFollow» είναι ο δικός μου τρόπος να πω «Σταμάτα, Σκέψου, Νιώσε, Αγάπα και Συνδέσου», μας λεει η καλλιτέχνης, υπονοώντας ότι μέσα σε όλες αυτές τις νέες δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες πρεπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που θέλουμε να ζούμε, να αναρωτηθούμε, να αμφισβητήσουμε το σύστημα, να εξετασουμε και να αναθεωρήσουμε τα παντα, να επαναπροσδιορισουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό και να σταματησουμε να κυνηγαμε την επιτυχια , που εσφαλμενα εξαντλειται συχνα στην προσπάθεια μας να είμαστε αποδεκτά μέλη ενός κοινωνικού συνόλου.
 
Το κοινό που παρέστη στα εγκαινια της έκθεσης εντυπωσιάστηκε με τα γλυπτά από σιλικόνη, ρητίνη και plexi-glass. Η επιλογή των υλικών δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως η χρήση τους σε συνδυασμό με το σχήμα τους θέλει να τονίσει την αντίθεση μεταξύ του αληθινού και του ψεύτικου, του σημαντικού και του ασήμαντου, του φυσικού και του κατασκευασμένου, της ασφάλειας και της ανασφάλειας. Στα μάτια της Πολέμη, τα συνθετικά υλικά αντιπροσωπεύουν τον υπερκαταναλωτισμό, τον απάνθρωπο ανταγωνισμό, την αλλαγή του κόσμου μας όπως τον ξέρουμε, τη μοναξιά, ενώ το σχήμα της καρδιάς προσδιορίζει την αρχέγονη και πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου για επαφή, σύνδεση, συναίσθημα, συντροφικότητα και τέλος ευτυχία. Το κοινό εντυπωσιάστηκε επίσης με τις εμπνεύσεις της καλλιτέχνιδας και την πρωτότυπη μικτή τεχνική της ψηφιακής εκτύπωσης σε πολλαπλές στρώσεις διαφανου plexi-glass, & ζωγραφική με λάδι σε διαφορετικές στρώσεις board , όπου η καλλιτέχνης ειναι πρωτοπόρος, και που προσδίδει στα έργα μία τριασδιάστατη αίσθηση, βάθος, και σε συνδυασμό με τα χρώματα, τα μηνύματα και τα διαφορετικά μοτίβα στο φόντο μαγνητίζουν πραγματικά το βλέμμα του θεατή.
Στην έκθεση «#iFollow», που ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ», και την οποία επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου, Φοίβος Κυπραίος, τα έργα της Brigitte Πολέμη συνομιλούν με τις πασίγνωστες ανθρωπόμορφες κατασκευές του Γιάννη Γαΐτη. Στον 1ο όροφο του Μουσείου παρουσιάζεται το video animation της εικαστικού με τίτλο «#iFollow», που αποτυπώνει λακωνικά και συμβολικά όλα τα παραπάνω. Περιστοιχισμένη από την οικογένεια της, το σύζυγο της Λεωνίδα, τον πεθερό της Σπύρο Πολέμη και τα παιδιά της,καθώς και απο πολλους εκπροσώπους του κοινωνικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού χώρου , η Brigitte Πολέμη ξενάγησε το φιλότεχνο κοινό που της έδινε συγχαρητήρια για τη δουλειά της. Κατά τα λεγόμενα ενός έμπειρου φιλότεχνου, «τα εγκαίνια θύμισαν τις παλιές καλές εποχές του Ιόλα, με κόσμο πολιτισμένο, καλλιεργημένο και κομψό». Χορηγοί επικοινωνίας της έκθεσης και του Μουσείου Μπουζιάνη ήταν η ΕΡΤ, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 FM και το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 FM.
 
 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΓΚΑΛΑΚΗΣ, BRIGGITE ΠΟΛΕΜΗ, ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 
VASSILIKI , BRIGITTE ΠΟΛΕΜΗ
 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΑ, ΜΕΝΙΑ ΚΟΥΛΗ, ΕΛΕΝΑ ΜΕΓΑΛΙΑΝ
 
ΝΑΝΣΥ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ , ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΙΤΣΗ
 
ΛΙΑΝΑ ΜΠΑΧΑ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΓΑΛΑΤΕΡΟΥ, ΛΙΟΝΕΛ ΖΑΓΚΛΕ
 
RIKA PORFYRATOY, KORINA KAMMENOY
 
ΜΠΑΡΜΠΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΜΥΡΤΩ ΖΑΧΑΡΙΑ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΕΛΕΧΡΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΧΤΣΗ
 
ΜΑΝΙΑ ΣΙΜΑΤΟΥ, ΝΤΕΠΗ ΠΕΓΚΛΗ, BRIGITTE ΠΟΛΕΜΗ, ΣΙΣΣΥ ΧΛΩΜΙΣΙΟΥ, ΖΩΗ ΠΕΤΣΑ, ΒΑΛΙΑ ΠΑΤΕΡΑ ΣΚΟΡΔΟΥ
 
ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΑΦΝΗΣ), BRIGITTE ΠΟΛΕΜΗ, ΦΟΙΒΟΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ , ΝΙΚΟΣ ΚΥΔΩΝΙΕΥΣ
 
 
 
 
ΚΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ, ΜΑΡΩ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
 
ΜΑΓΙΑ ΓΑΚΗ, ΠΟΛΥ ΓΑΚΗ
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ:studio papadakis