Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα εγκαίνια της έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου, με τίτλο «Της γης οι ερωτευμένοι», στον Χώρο Τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ.
Πρόκειται για έργα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι στην γκαλερί Samy Kinge του Παρισιού το 1992, μια χρονιά σταθμό στην πορεία του Παύλου Σάμιου, καθώς τότε, μετά από 14 χρόνια γόνιμης καλλιτεχνικής παρουσίας στη Γαλλία, αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρα του. Πρόκειται για μια δουλειά στην οποία ο ζωγράφος εκδηλώνει τις οικολογικές του ανησυχίες και τις μεταφέρει στον καμβά με έναν ιδιαίτερο τρόπο, στον οποίο ο έρωτας γίνεται κινητήριος δύναμη. Είναι ο έρωτας για τη φύση, τη ζωή, τα δάση, τη θάλασσα. Ήταν η εποχή κατά την οποία η αισθαντική ιδιοσυγκρασία του ζωγράφου σε συνδυασμό με την εσωτερική ανάγκη για συνεχή ανανέωση της εικαστικής του γλώσσας, τον είχαν ωθήσει να αντιληφθεί το θέμα της «οικολογίας» ως αίτημα για τη διαμόρφωση ενός νέου τρόπου ζωής.
«Ήθελα να δείξω την περιβαλλοντική καταστροφή που έρχεται, αλλά και την αντίστροφη κατάσταση: ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα» δηλώνει ο κ. Σάμιος σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη ενότητα έργων.
«Η ιδιαιτερότητα του κ. Σάμιου», αναφέρει ο ιστορικός τέχνης κ. Γιώργος Μυλωνάς, «έγκειται στο ότι συνδυάζει τη δυναμική εξπρεσιονιστική χειρονομία και τον βαθύ χρωματικό λυρισμό».
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΣΑΜΙΟ:
Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1948 και η δουλειά του έχει λάβει διεθνή αναγνώριση. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 75 ατομικές εκθέσεις – μεταξύ άλλων – σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ανόι και Βηρυτό, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
ΝΑΝΤΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΑΡΔΕΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
ΚΑΤΕΤΙΝΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΕΡΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΑΚΟΥ
ΝΑΝΤΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΓΑΣ
ΜΑΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΝΙΚΟΣ ΦΡΟΝΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΠΑΝΟΜΑΝΩΛΗ