Και εκει που ο,τι καλύτερο υπάρχει στη χώρα μας απο ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρήσεις μεταναστεύει εκτός συνόρων, υπάρχουν κάποιοι Έλληνες – και μπράβο τους-, που ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και βοηθούν την επιβίωση και εξέλιξη νεοσύστατων υγιων και καινοτόμων επιχειρήσεων .
O Sir ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ , Ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation , ειναι γνωστός για την φιλανθρωπική του δράση σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο sir Στελιος Χατζηιωάννου
Γνωστή ειναι επίσης η φιλανθρωπική δράση γενικότερα της οικογένειας Χατζηιωαννου, μια που πρόσφατα η αδερφή του Κλέλια Χατζηιωαννου, που ειναι και ιδρύτρια φιλανθρωπικού σωματείου, είχε δωρίσει στο “Χαμόγελο του παιδιου” το πόσο των 60.000 Ευρώ που χρωστούσε το Σωματείο στο κράτος λογω ΕΝΦΙΑ, αλλα και τα 3 αδέρφια Χατζηιωαννου( Στελιος, Πόλυ, Κλελια), μετέχουν στο φιλανθρωπικό Ιδρυμα που είχε ήδη συστήσει και λειτουργήσει προσφέροντας έργο, ο αείμνηστος πατέρας τους Λουκάς Χατζηιωαννου.
 
Η Ροζμαρι Χατζηιωάννου, η Ντόρα Παλλη, η Κλελια Χατζηιωάννου και η Βιργινία Βεντουρακη παρακολουθούν τη χθεσινή απονομή των βραβείων
Συγκεκριμένα η φιλανθρωπική δραστηριότητα του Στελιου Χατζηιωαννου κινείται κυριως σε 3 άξονες:
-Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς», οπου μοιράζονται σνακ σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί οτι σνακ εχει μοιράσει και ο Στελιος Χατζηιωάννου προσωπικα ο ίδιος. Ετσι έχουν διανεμηθεί τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο, συνολικά 9 εκατομμύρια σνακ.
– Την χορήγηση κάποιων υποτροφιών, και
– Το βραβείο “Στέλιος Χατζηιωάννου Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς 2017”, το οποίο συνίσταται στην χορήγηση ενός σημαντικού ποσού που μοιραζονται νέες επιχειρησεις με ευρηματικοτητα, καινοτομίες και προοπτικές, που πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδη: Το Βραβείο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέες και νέους Έλληνες επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών (γεννηθείς το 1977 ή αργότερα) που έχουν ιδρύσει την εταιρεία τους στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία 7 χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον 10.000 ευρώ το χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι δύο άτομα, θα πρέπει να κατέχουν, συνολικά και οι δύο, το 80% της επιχείρησής τους. Αιτήσεις με περισσότερους από δύο υποψήφιους από την ίδια εταιρεία δεν γίνονται δεκτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δοθεί απο τον Στέλιο Χατζηιωαννου σε τέτοιες βραβευμένες επιχειρήσεις πάνω απο 600.000 Ευρω!
Με ρεκόρ συμμετοχών φέτος ,αφού έγιναν 89 αιτήσεις, πραγματοποιήθηκε χθες η ανακοίνωση των οκτώ νικητών του βραβείου «Στέλιος Χατζηιωάννου Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς 2017» από τον ίδιο τον Στέλιο Χατζηιωαννου,στο κτίριο του ιδρύματος στην οδό Ευριπίδου, απο όπου ξεκινάει και η διανομή καθημερινά περισσότερων από 25.000 σνακ και τροφίμων, σε Αθήνα και Κύπρο.
Στην ομιλία του ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου αναφέρθηκε στις φιλανθρωπικές δράσεις του ιδρύματος στην Αθήνα, αλλά και στην εντυπωσιακή συμμετοχή επιχειρηματικών προσπαθειών για το βραβείο του 2017 και κατέληξε: «Σε μια χρονιά σταθμό για τη διοργάνωση του θεσμού που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια, η συμμετοχή νέων επιχειρηματιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είναι παράλληλα εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο ότι τόσοι νέοι άνθρωποι, κόντρα στην Ελλάδα της κρίσης, επιλέγουν να τολμήσουν, να επενδύσουν στα όνειρά τους και τελικά να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας τους. Η δημιουργικότητα, η προσπάθεια, η καινοτομία και η αφοσίωση στο στόχο τους, σε συνδυασμό με το υγιές επιχειρηματικό μοντέλο που παρουσίασαν, βοήθησε τις εταιρείες που έφθασαν στο τελικό στάδιο της διοργάνωσης, να διακριθούν. Όσο υπάρχουν νέοι με ουσιαστικό όραμα, αποφασιστικότητα και διάθεση για δουλειά και ρίσκο, όπως οι συμμετέχοντες στο βραβείο, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα βγει από την κρίση»
Ανάμεσα σε 89 εταιρείες που έθεσαν συνολικά υποψηφιότητα στη φετινή διοργάνωση, διακρίθηκε μια shortlist συνολικά 40 υποψήφιων Εταιρειών, και ανάμεσα σε αυτές επιλέχθηκαν οι 8 νικήτριες .
Τα 100.000 ευρώ του βραβείου τα μοιράστηκαν οκτώ ομάδες, επτά από 10.000 ευρώ και μια με 30.000 ευρώ.
Την πρώτη θέση και τα 30.000 ευρώ κέρδισε για το 2017 η εταιρεία MELIRA Greek Honey η οποία, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της οικογενειακής παράδοσης, δημιουργεί εκλεκτά μονοποικιλιακά μέλια υψηλής ποιότητας, αλλά και μια σειρά άλλων αγνών συναφών προϊόντων με βάση το αγνό ελληνικό μέλι.
Τα βραβεία των 10.000 ευρώ κέρδισαν οι ομάδες: – Agroknow, προσφέρει συμβουλευτική, έρευνα και σχετικές υπηρεσίες στον αγροδιατροφικό τομέα βασισμένες σε ανοιχτά δεδομένα. – Athens Insiders, προσφέρει εξατομικευμένες και εξειδικευμένες τουριστικές υπηρεσίες. – Chimera, προσφέρουν ξεχωριστά ποτά με βάση το κρασί. – Choureal, Ζαχαροπλαστείο με ειδίκευση τα σου και το προφιτερολ απο τη Θεσσαλονίκη. – Elixir, προσφέρει υπηρεσίες υγείας, ευεξίας και καλλωπισμού. – Relevance, προσφέρει υπηρεσίες ψηφιακού marketing. – Sea You Soon, δημιουργία πετσετών θαλάσσης με προσεγμένο σχεδιασμό.
Αξιζει να σημειωθεί οτι νικητής του 2016 ήταν η εταιρεία Sun of a Beach και νικητές των περασμένων ετών ήταν οι: Sede (2015), Ancient Greek Sandals (2014), Nanobionic (2013), People for Business (2012), Fereikos Helix (2011), Fasmetrics (2010), Zoo.gr (2009) και Simply Burgers (2008).