Την “Ηλέκτρα” του Ρίχαρντ Στράους, το ανυπέρβλητο λυρικό αριστούργημα με ελληνική θεματολογία που βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας». Τα έσοδα απο την εκδήλωση θα διατεθούν για την αποπεράτωση του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» επί της οδού Μητροπόλεως 44.
Η Ηλέκτρα χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα. Το ανέβασμά της αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς η ιδιαίτερα σύνθετη παρτιτούρα, στην οποία ο Στράους ωθεί την εξπρεσιονιστική έκφραση στα άκρα και αγγίζει τα όρια της τονικότητας, προβλέπει περίπου 110 μουσικά όργανα.
Η Ηλέκτρα του Στράους δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο συμβολισμός είναι πολλαπλός, καθώς επιλέγεται ένα έργο ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από τον μύθο των Ατρειδών, ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο συνολικά στον προγραμματισμό της ΕΛΣ της επόμενης τριετίας, αλλά ταυτόχρονα ένα έργο του 20ού αιώνα, καθώς μεταξύ των προθέσεων του οργανισμού είναι η ανάδειξη του γεγονότος ότι η όπερα, η λυρική τέχνη, το μουσικό θέατρο, δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα.Η παραγωγή σηματοδοτεί επίσης την πρώτη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας σε όλες τις παραστάσεις, τις οποίες θα σκηνοθετήσει ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης και σκηνογράφος Γιάννης Κόκκος και θα διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος. Την Ηλέκτρα θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη Γερμανίδα σοπράνο Ζαμπίνε Χογκρέφε. Στον ρόλο του Ορέστη θα ντεμπουτάρει ο σπουδαίος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός.





















