” Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά…” αναφέρει το γνωστό τραγούδι ” Απ το αεροπλάνο” και τους στίχους του φαίνεται να ασπάζεται απόλυτα η Μαρίνα Βερνίκου. Η πρόεδρος και ιδρύτρια του γνωστού φιλανθρωπικού σωματείου Creaid, το οποίο επί 3 συνεχόμενα χρόνια με τα έσοδα από ηλεκτρονικές δημοπρασίες διαφορετικών ειδών έχει εκπληρώσει επιτυχώς τους φιλανθρωπικούς του σκοπούς , είναι γνωστό πως εκτός από την έντονη φιλανθρωπική της δράση διακρίνεται και για την καλλιτεχνική της φλέβα, που βρίσκει την πιο ωραία της έκφραση στην φωτογράφηση από ψηλά κυρίως τοπίων, με ιδιαίτερη έμφαση στη θάλασσα!
 
Μαρίνα Βερνίκου
 
 
Η Μαρίνα έχει ήδη πραγματοποιήσει εκατοντάδες ταξίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης , απομονώνοντας τοπία και στιγμές με το φακό της, με πρόσφατο το συγκλονιστικό ταξίδι της στο γεωγραφικό βόρειο πόλο, όπου υπήρξε και η πρώτη ελληνίδα που πάτησε το πόδι της εκεί! Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πολλές εκθεσεις παγκοσμίως, όπως στο Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης και στα μουσεία του Λονδίνου, της Νεας Υόρκης και του Μονακό, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει και εξελίξει το δικό της στυλ φωτογράφησης, που είναι η αεροφωτογραφία, δηλαδή η φωτογράφηση με drone.
 
 
Η φωτογράφηση με drone έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει μια σφαιρική εικόνα του τόπου, ώστε να αποτυπωθεί η φύση σαν σύνολο και όχι αποσπασματικά και έτσι να γινει αντιληπτή η συμμετρία της ! Η φήμη δε της Μαρίνας Βερνίκου ως φωτογράφου έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο,ώστε η βρετανική εφημερίδα Guardian φιλοξένησε πρόσφατα ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα για τις Σποράδες, μέσω του φακού της και των φωτογραφιών της! Η βρετανική εφημερίδα μάλιστα επαινώντας τον τρόπο που φωτογραφίζει μέσω drone η Μαρίνα Βερνίκου, επεσήμανε ότι με τη φωτογράφηση της αποτυπώνει την ομορφιά του καλοκαιριού στα ελληνικά νησιά! Η Μαρίνα Βερνίκου φωτογράφησε τη Σκύρο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, τη Γλώσσα και φυσικά τον τόπο καταγωγης μου, την αγαπημένη μου Σκιάθο . Δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου για τη φωτογράφηση που έκανε σε δυό από τις πιο αγαπημένες μου παραλίες αλλά και από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, τις Κουκουναριές και τα Λαλάρια.
 
 
Η δημοφιλής παραλία ” Κουκουναριές” όπως την αποτύπωσε ο φακός της Μαρίνας!
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γειτονικά στις “Κουκουναριές” “Μάραθα”, ανακηρύχτηκαν φέτος από τους Sunday Times ανάμεσα στις 11 ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης! Τελικά άλλο να τις κολυμπάς και να τις αγναντεύεις κανοντας ηλιοθεραπεία, ή θαλάσσια σπορ και άλλο να τις θαυμάζεις από ψηλά με τον φακό της Μαρίνας! Ακόμα και εγώ που έχω κολυμπήσει στις παραλίες αυτές εκατονταδες φορές από τα παιδικά μου χρόνια, τις είδα ξαφνικά “με άλλο μάτι”, σαν κάτι πρωτόγνωρο! Γιατί όπως σε κάθε τι , το σημαντικό είναι η οπτική πλευρά που βλέπει κάποιος το κάθε πράγμα. Τόσα χρόνια fan αυτών των παραλιών, νόμιζα πως τις είχα εξερευνήσει ολόκληρες, κάθε κόκκο άμμου, κάθε βοτσαλάκι, κάθε σταγόνα νερού, μέχρι που βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές απέκτησα μια άλλη αίσθηση !
 
 
Η μοναδική παραλία της Σκιάθου ” Λαλάρια” με τα ολοστρόγγυλα, μεγάλα και λευκά βότσαλα και τα κρυστάλλινα τυρκουαζ νερά!«Η παραλία Λαλάρια της Σκιάθου είναι μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα και μόνο όταν οι άνεμοι το επιτρέπουν καθώς η ακτή είναι εκτεθειμένη στο βοριά και τα κύματα τεράστια όταν ο καιρός δείχνει τις άγριες διαθέσεις του. Στην άκρη της παραλίας βρίσκεται μια όμορφη πέτρινη αψίδα: Η Τρύπια Πέτρα. Καθώς τα κύματα γδέρνουν την παραλία το χειμώνα κάθε καλοκαίρι έχει άλλο σχήμα και μορφή…» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ορμώμενη από την εξαιρετική αυτή φωτογραφία της Μαρίνας Βερνίκου!
 
 
 
Έχοντας κάνει πολλά αφιερώματα στην πανέμορφη Σκιάθο , θέλοντας να μοιραστώ μαζί σας μνήμες, πληροφορίες και συναισθήματα για το νησί μου, δεν θα μπορούσα να παραλείψω και να μην σας κάνω κοινωνούς σ αυτό το μαγικό αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται με το φακό, την οπτική πλευρά και τα μάτια της Μαρίνας : Κρυστάλλινο, καταγάλανο και πεντακάθαρο, ακριβώς σαν τη ματιά της …