Μια που το sissysworld σας ενημερώνει, εκτός των άλλων και για όλα τα σοβαρά πολιτιστικά δρώμενα, δεν θα μπορούσε να παραλείψει την σημαντική έκθεση του σπουδαίου γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Και ειδικά μάλιστα όταν η έκθεση αυτή του εμπνευσμένου δημιουργού του φημισμένου «Δρομέα» πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο οποίο το sissysworld είναι χορηγός επικοινωνίας εδώ και ένα χρόνο και ως εκ τούτου καλύπτει όλες τις εκδηλώσεις του.
 
ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
 
Η έκθεση «Κώστας Βαρώτσος: Γλυπτική 2008-2018», πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με μεγάλη επιτυχία, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ
 
Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο για μια νέα εμβληματική έκθεση, του σπουδαίου δημιουργού, που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες μας, στο πεδίο της Σύγχρονης Τέχνης ο οποίος, με το σύνολο του έργου του, εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα πολύ πέρα από τα σύνορά της, κατακτώντας μίαν επίζηλη θέση στο διεθνές εικαστικό στερέωμα. Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο «Ο κ. Κώστας Βαρώτσος εμφανίζει και αυτήν την εντυπωσιακή μοναδικότητα: Είναι ο δημιουργός μνημειακών έργων, με πολύ μεγάλο βάρος, ο οποίος “δουλεύει”, τουλάχιστον κατά κανόνα, με σκληρά υλικά- όπως είναι ιδίως το μάρμαρο, το γυαλί, το μέταλλο- και καταφέρνει να μας μεταφέρει σ’ έναν, λυτρωτικό, ονειρικό χώρο. Ο ίδιος άλλωστε ομολογεί ότι το «παραμύθι» είναι στοιχείο της δουλειάς του». Σημείωσε, επίσης, πως επειδή ο Κώστας Βαρώτσος πιστεύει ότι η ίδια η πράξη της τέχνης είναι πολιτική, στα έργα και αυτής της έκθεσής του αποτυπώνονται μηνύματα, που προκύπτουν από την σύνθεση της ιστορικής στιγμής με την συνολική δημιουργία του. «Κι αυτό που εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι πως τα μηνύματα αυτά περιστρέφονται, μ’ έναν “αμείλικτο” σκεπτικισμό, γύρω από το παρόν του δυτικού κόσμου, ο οποίος φαίνεται να μην «ακούει» τους τριγμούς των προκλήσεων, που εδώ και καιρό απειλούν τα θεμέλιά του» πρόσθεσε. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, τόνισε: «Από τα προαναφερόμενα μηνύματα επιλέγω -έστω κι αν φαίνεται ν’ αδικώ το σύνολο του έργου του κ. Κώστα Βαρώτσου- εκείνα, τα οποία αναδεικνύουν π.χ. τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που πνίγονται καθημερινά στις θάλασσές μας, την κατακερματισμένη Ευρώπη που βλέπει ν’ απομακρύνεται δραματικά ο ορίζοντας της ενοποίησής της, καθώς και την αγωνία των κοινωνιών μας που γίνονται ολοένα και πιο ασταθείς, ολοένα και πιο ευάλωτες στις δονήσεις των ακραίων ανισοτήτων, έχοντας πια χάσει μεγάλο μέρος από το αξιακό απόθεμα του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης».
 
ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΧΕΛΜΗ
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα μνημειακά έργα της πρόσφατης δουλειάς του Κώστα Βαρώτσου, μαρτυρούν τη συνεχή πάλη του δημιουργού με την ευθραυστότητα του γυαλιού, τη στιλπνότητα του σιδήρου και φυσικά τη διαφάνεια και το φως.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΡΩΤΣΟΥ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
 
Εξάλλου ο Κώστας Βαρώτσος μιλώντας στον φακό του Culturenow ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αυτή η έκθεση είναι βασισμένη στην έννοια της «μετάλλαξης». Είναι μια κλασική έννοια , που βασίζεται στην ιστορική στιγμή που βρισκόμαστε, της μετάλλαξης σε μια νέα διάσταση, μετά από τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις και ενός νέου δεδομένου, που είναι η κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης.»
 
ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΧΕΛΜΗ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ
 
Λίγα λόγια για τον Κώστα Βαρώτσο: Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και στο Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής της Πεσκάρα. Την περίοδο 1990-1991 μετέβη για σπουδές στη Νέα Υόρκη, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fullbright. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία και συμμετείχε σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, ενώ γλυπτά του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1987, μαζί με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Biennale του Sao Paulo και συμμετείχε σε δύο διαδοχικές Biennale της Βενετίας, το 1993 και το 1995, στο πλαίσιο παράλληλων εκθέσεων της κεντρικής διοργάνωσης. To 1999 εκπροσώπησε την Eλλάδα (μαζί με δύο νεαρές καλλιτέχνιδες, τη Δ. Στράτου και την E. Tσαντήλα) στην Biennale της Bενετίας. Το 2003 πήρε μέρος στη Μπιενάλε του Πεκίνο. Eίναι καθηγητής εικαστικών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1988 έστησε στην πλατεία Ομονοίας τον φημισμένο «Δρομέα», το πιο πολυσυζητημένο του έργο. Το 1994 ο «Δρομέας» μεταφέρθηκε, λόγω της κατασκευής του μετρό, από την Ομόνοια στην πλατεία της απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου 2018 και την επιμέλειά της έχει ο Τάκης Μαυρωτάς. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 10.00-18.00
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΜΑΙΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ
ΑΝΤΖΕΛΑ ΒΑΓΙΩΝΗ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΛΑΣ, ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ, ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΑΡΤΕΡΤΕΝ
ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ, ΡΟΔΑΝΘΗ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ, ΦΑΙΗ ΠΑΤΤΑΚΟΥ, ΝΤΙΝΑ ΚΟΜΗ, ΒΙΒΗ ΠΑΤΤΑΚΟΥ, ΜΠΙΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΜΕΛΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΛΙΛΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ
ΑΝΝΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΑΜΑΛΙΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΜΗΛΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΡΩΤΣΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΙΤΣΑΚΟΣ
ΠΗΓΗ: studio panoulis