Χαιρετισμό απηύθυνε πρόσφατα η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα: «Από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στην «απελευθέρωση» της Ηπείρου» που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.
 
Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου
 
 
Η κα Κουνενάκη Εφραίμογλου προλόγισε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο την ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου που είχε ως θέμα την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και την ιστορική σημασία που είχε αυτή για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η κα Κουνενάκη Εφραίμογλου επεσήμανε: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα σε μία συγκέντρωση για ένα ιστορικό θέμα όπως αυτό της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, η οποία γίνεται όχι με όρους παρελθόντος αλλά παρόντος και μέλλοντος. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι υπηρετεί πλήρως το νόημα που πρέπει να έχει μια ιστορική επέτειος.» Αναφερόμενη στη διαχείριση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Ηπείρου, υπενθύμισε ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο της Ηγουμενίτσας με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής: «Η Ήπειρος σήμερα πρέπει να πρωταγωνιστεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας. Είναι μια περιοχή που μπορεί να έχει πολλά και διαφορετικά είδη τουρισμού όλο το χρόνο. Μια περιοχή που έχει διατηρήσει ατόφιο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και αυτό της προσφέρει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για την ανάπτυξή της. Αλλά, είναι, παράλληλα, και μια περιφέρεια που αποτελεί τη δυτική πύλη της χώρας στο κομμάτι της μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Αυτά είναι μοναδικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν μέσα σε μια γενική στρατηγική ανόρθωσης».
 
 
 
Η κα Κουνενάκη Εφραίμογλου αναφέρθηκε και στην «οργανική σχέση» που πρέπει να υπάρχει μεταξύ ανάπτυξης και πολιτισμού και στις πρακτικές που ακολουθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, οι οποίες προσανατολίζονται όλες προς αυτόν τον σκοπό: «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την έννοια της ανάπτυξης εκείνης που είναι διαχωρισμένη από την πολιτιστική νοηματοδότηση. Δεν αρκεί δηλαδή η υλική ευημερία αν δεν πατάει πάνω σε μια πρόταση πολιτισμού. Όταν αυτό συμβαίνει, συμβαίνει για λίγο, συμβαίνει βραχυπρόθεσμα και πάντα στο τέλος καταρρέει».