Μια εντυπωσιακή έκθεση για την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από όλα τα σπουδαία τεχνικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Αρχαίου Κόσμου θα γίνει από τον Μάρτιο 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Από τη Διόπτρα του Ήρωνα και τον Υδραυλικό Τηλέγραφο, μέχρι τον Παρθενώνα και το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο… Όλες οι σημαντικές ανακαλύψεις και τα σπουδαία επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων στα πεδία της Επιστήμης και των Τεχνών σε μία συναρπαστική έκθεση που παρουσιάζει για πρώτη φορά την επίδραση και τη συνεισφορά του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του δυτικού πολιτισμού. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ από τις 17 Μαρτίου 2018.
 
 
 
Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τις κυριότερες εκφάνσεις των φιλοσοφικών αναζητήσεων, που αποτέλεσαν σταθμούς της ελληνικής σκέψης και γέννησαν μια σειρά τεχνολογικών επιτευγμάτων, τεχνών και επιστημών. Πλούσιο εποπτικό υλικό και κινούμενες εικόνες (3D animation), αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα, ήχοι, μικρογραφίες και φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών πετυχαίνουν μια πολυδιάστατη ανασύσταση του αρχαίου κόσμου. Παρουσιάζονται κορυφαία επιτεύγματα στα πεδία της οικοδομικής, της μεταλλουργίας, της κεραμικής, της μηχανολογίας, της αρχιτεκτονικής, των τηλεπικοινωνιών, αλλά και των τεχνών όπως του θεάτρου, της μουσικής κ.α. Η Διόπτρα του Ήρωνα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, το Άγαλμα του Έφηβου του Μαραθώνα, η Ύδραυλις, ο Υδραυλικός Τηλέγραφος, ο Κοχλίας του Αρχιμήδη και το Οδόμετρο του Ήρωνος είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ο επισκέπτης συνοδευόμενα από βίντεο και διαδραστικές εφαρμογές.
 
 
 
Η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες και μη εξειδικευμένους επισκέπτες, αποτελώντας ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους. Με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τεχνολογικά επιτεύγματα 3.000-2.000 χρόνων και για επιστημονικούς τομείς, που έδωσαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η παραγωγή της έκθεσης είναι του ΝΟΗΣΙΣ και υποστηρίζεται επιστημονικά από την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και πλήθος ειδικών επιστημόνων. Τη μελέτη και επίβλεψή της ανέλαβε η εταιρεία TETRAGON σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ και υλοποιήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υπόσχεται ένα ακόμα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και επιστήμης.
 
 
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ωράριο λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΡΙΤΗ 09:00 – 13:30 ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 – 13:30 ΠΕΜΠΤΗ 09:00 – 13:30 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 – 20:00 ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 – 16:00 ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 – 18:00 ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 6€, Συνδυαστικό εισιτήριο με προβολή στη «ΘΟΛΟ»: 10€ Ελληνικός Κόσμος: Πειραιώς 254, Ταύρος