Στο κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ψυχικό, η AliceMode ΠROSΩΠΟ, με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τη στήριξη του Ωδείου Αθηνών, επιμελήθηκε την πρώτη αφιερωματική εκδήλωση στον Έλληνα παγκόσμιο βιολιστή, Νίκο Δικαίο για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ζωή Πλυττά, Αλίς Δικαίου, Ειρήνη Βαρνά
 
Ο Νίκος Δικαίος (1919 – 1988) απόφοιτους του Ωδείου Αθηνών με το Α’ βραβείο ακολούθησε ως υπότροφος, ανώτερες σπουδές στο Παρίσι. Πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της διάσημης ορχήστρας Lamoureux, ενώ κάθε χρόνο ήταν καλεσμένος από το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, με την Orchestre Nationale de Paris υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Jean Martinon. Με τα αναρίθμητα ρεσιτάλ του στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αμερική, τον Καναδά, γοήτευε το φιλόμουσο κοινό και έδινε ζωντανά μαθήματα μουσικής παιδείας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο βουλευτής Αργολίδος της ΝΔ Ιωάννης Ανδριανός, προλόγισε η Λόλα Νταϊφά, σύμβουλος επικοινωνίας και συγγραφέας, ενώ η Χριστίνα Σάρρα, προϊσταμένη του τμήματος οργάνωσης και μελετών των ΓΑΚ, ανάγνωσε επιστολή της κας. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, στην οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες σαν τον Νίκο Δικαίο, μας κάνουν περήφανους!».
Ιωάννης Ανδριανός, Μαριέτα Μινώτου
 
Μετά την προβολή της αφιερωματικής ταινίας για τον Νίκο Δικαίο, του διεθνώς βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Κιούκα, ακολούθησε ομιλία του σκηνοθέτη, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στους Νίκο Τσούχλο Πρόεδρο του Ωδείου Αθηνών, τη Στέλλα Κουρμπανά, Έφορο Αρχείου Ωδείου Αθηνών, τη Βάλια Βράκα, Μουσικολόγο, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», τη Λιλή Βενιζέλου, πρόεδρο της Medasset, καθώς και στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με την ιδιότητα του πιλότου εξηγώντας τη δυσκολία των ταξιδιών για μία ορχήστρα, εκείνη την εποχή. H σειρά των ομιλιών ολοκληρώθηκε από την ίδια την κόρη του βιολιστή, Αλίς Δικαίου.
Κορίνα Πατέλλη, Αλίς Δικαίου, Αντώνης Κιούκας, Λόλα Νταϊφά, Χριστίνα Βράκα, Χριστίνα Λυμπεροπούλου
 
Οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν σε ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας καθώς και σε ανέκδοτο υλικό του Ωδείου Αθηνών και του αρχείου της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης για τον Νίκο Δικαίο. Την εκδήλωση συνόδευσε μουσικά το 17μελές έγχορδο σχήμα Flex String Ensemble, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας βιολιού του Ωδείου Αθηνών, Ηλέκτρας Βεζύρογλου, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά της εικαστικού Εύης Καζάκου, η οποία φιλοτέχνησε ένα μοναδικό γλυπτό Βικτωριανού φορέματος όπερας, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Δικαίου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.
 
Άντζυ Μαργαρίτη, Λόλα Νταϊφά, Ειρήνη Βασιλοπούλου, Μαριέτα Μινώτου
 
Η πρώτη αυτή εκδήλωση που αποτελεί μέρος μίας σειράς που ακολουθούν, ήταν συγκινητική αλλά και άκρως ενδιαφέρουσα, ενώ επιβεβαιώθηκε από το ένθερμο και εγκάρδιο χειροκρότημα των ανθρώπων που τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα παγκόσμιου βιολιστή.
Τατιάνα Τσιρακοπούλου, Αλίς Δικαίου, Κορίνα Πατέλλη, Χριστίνα Λυμπεροπούλου, Λίλα Μερτζάνη
Ο Πρέσβης Μπαγκλαντές Md. Jashim Uddin και η σύζυγός του Shaila Parveen
Εύη Καζάκου, Ντάνα Στασινού
Ρένα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Women International Club
Πρεσβεία Τουρκίας Tuba Ulu Yilmaz, Α. Γαϊτάνη
Χριστίνα Estel Βράκα, Γρηγόρης Κωσταντέλλος, Ιωάννης Ανδριανός, Αλίς Δικαίου, Λόλα Νταϊφά, Νίκος Τσούχλος
Γρηγόρης Κωσταντέλλος, Άντζυ Μαργαρίτη
Λίλα Μερτζάνη, Νίκος Καραπιδάκης, Εύη Καζάκου, Αλίς Δικαίου, Λουίζα Καραπιδάκη, Γιώργος Κλουβάτος
Αλίς Δικαίου, Χριστίνα Estele Βράκα