Στην απόλυτη ερμηνεύτρια όλων των εποχών, στην καλλιτέχνιδα που υπηρέτησε με απέραντο σεβασμό και αγάπη την τέχνη του μελοδράματος, στη Μαρία Κάλλας, ήταν αφιερωμένο πρόσφατα το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια» με την υψίφωνο Dinara Alieva, στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο (1923-1977). Το Γκαλά-Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας ήταν συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Μαρίας Κάλλας» από το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του Αφιερώματος του Μεγάρου στη Μαρία Κάλλας, το οποίο άρχισε πέρυσι και ολοκληρώνεται τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018. Η διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Dinara Alieva [Ντινάρα Αλίεβα], που φημίζεται για τη βαθιά εκφραστικότητά της και τη σπάνια λυρικοδραματική χροιά της φωνής της, είναι σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι και έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σπουδαία λυρικά θέατρα της Βιέννης, του Βερολίνου, της Αγίας Πετρούπολης, του Μονάχου κ.ά. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η βράβευσή της στον Διεθνή Διαγωνισμό «Grand Prix Maria Callas»-Όπερα, που διοργανώνεται εδώ και 40 χρόνια από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum. Στην εμφάνισή της στο Μέγαρο τραγούδησε άριες που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα από εμβληματικές όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου, όπως ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι κ.ά. Την Ντινάρα Αλίεβα πλαισίωσαν οι έμπειροι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη στο πόντιουμ.
Ολόκληρο το πρώτο μέρος του γκαλά ήταν ένας φόρος τιμής στον Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901), τον επιφανέστερο εκπρόσωπο του ιταλικού Ρομαντισμού, με επιλογές από σπουδαία λυρικά έργα του, που εξακολουθούν να μαγεύουν το κοινό σε όλο τον κόσμο. Ακούστηκαν τα αποσπάσματα «Tacea la notte… Di tale amor» [«Ήσυχη η νύχτα απλώνονταν… Τέτοια αγάπη»] και «Timor di me?… D’amor sull’ali rosee» [«Φοβάται εμένα;… Πάνω στα ρόδινα φτερά του έρωτα»] από τον «Τροβατόρε», η περίφημη άρια της Αΐντας «Ritorna vincitor» [«Γύρνα νικητής»] από την ομώνυμη όπερα και τέλος η άρια «Pace, pace, mio Dio…» [«Γαλήνη, Θεέ μου, γαλήνη…»] από τη «Δύναμη του πεπρωμένου». Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη τρία ορχηστρικά που ερμήνευσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Πρελούδιο της Α΄ Πράξης από την «Τραβιάτα» καθώς και τις Εισαγωγές από τις όπερες «Λουίζα Μίλλερ» και «Η δύναμη του πεπρωμένου». Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το κοινό απόλαυσε αγαπημένες άριες με την υπογραφή δύο χαρακτηριστικών συνθετών της βεριστικής σχολής, του Φραντσέσκο Τσιλέα (1866-1950) και του Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924). Η Ντινάρα Αλίεβα επέλεξε για την ενότητα αυτή το ρετσιτατίβο και την άρια «“Del Sultano Amuratte”… Ecco, respiro appena… Io son l’umile ancella» [«“Στου σουλτάνου Αμουράτ την εξουσία…” Να που μόλις ανασαίνω… Είμαι η ταπεινή θεραπαινίδα»] από την «Αντριάνα Λεκουβρέρ», την πιο διάσημη όπερα του Τσιλέα, το κοσμαγάπητο «Vissi d’ arte» [«Έζησα για την τέχνη»] από την «Τόσκα» του Πουτσίνι καθώς και τις άριες «Ιn quelle trine morbide» [«Σ’ αυτά τα απαλά πέπλα της χρυσαφένιας κάμαρης»] και «Sola, perduta, abbandonata» [«Μόνη, χαμένη, εγκαταλειμμένη»] από τη «Μανόν Λεσκώ» του ίδιου συνθέτη. Από την ίδια όπερα προερχόταν άλλωστε και το ορχηστρικό ιντερμέδιο που παρουσίασε η ΚΟΑ στο δεύτερο μέρος του γκαλά στο Μέγαρο, πάντα υπό τον Μίλτο Λογιάδη, συμπληρώνοντας το πρόγραμμά της με το Intermezzo από την όπερα «Ο φίλος Φριτς» του επίσης βεριστή Πιέτρο Μασκάνι (1863-1945).
Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης, με την δημοσιογράφο της huffingtonpost Εμυ Λιβανίου, την πρόεδρο του Σωματείου φίλων Μαρίας Κάλλας και 2 μέλη του ΔΣ
ΠΗΓΗ:papadakis press, www.ert.gr