Ηδη απο τιs 28 Σεπτεμβριου εχουν ξεκινησει σχολικα προγραμματα ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ στο ΊΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ,στο πλαίσιο της έκθεσης “ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ SYNOPSIS 1915-1956” και θα διαρκέσουν ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχεδιάζονταικαι υλοποιούνται από ειδικευμένους εκπαιδευτές του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη και έχουν διάρκεια 90 λεπτά για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με εξαίρεση τα προγράμματα του Λυκείου και του Νηπιαγωγείου, διάρκειας 60 λεπτών Το κόστος συμμετοχής είναι 3€ για κάθε μαθητή. Τα προγράμματα διεξάγονται καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) τις ακόλουθες ώρες: 10:00 και 11:30.
Για ηλικίες 4 – 7 ετών (Νηπιαγωγείο, Α’ και Β’ Δημοτικού) Οι σχολικές ομάδες του Νηπιαγωγείου και των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού έρχονται σε επαφή με το ελληνικό τοπίο και την μορφή του κορυφαίου έλληνα μοντερνιστή της γενιάς του 30. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγραφίζουν το δικό τους ξεχωριστό έργο.
– Για ηλικίες 8 – 12 ετών (Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού) Οι σχολικές ομάδες των τάξεων του Δημοτικού έρχονται σε επαφή με τα χρώματα της ελληνικής φύσης μέσα από την ματιά του πιο πιστού «προσωπογράφου» της ελληνικής υπαίθρου. Μετά το τέλος της ξενάγησης, τα παιδιά συμπληρώνουν έντυπο υλικό με διάφορες εικαστικές δραστηριότητες.
Για ηλικίες 13 – 15 ετών (Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου) Οι σχολικές ομάδες των 3 τάξεων του Γυμνασίου ξεναγούνται στα τοπία, τις αγιογραφίες, τα σχέδια και τις μακέτες της μεγάλης συλλογής έργων του Σπύρου Παπαλουκά. Συνειδητοποιούν τη διαφορά ανάμεσα στην παραστατική και την αφηρημένη απόδοση στη ζωγραφική, εντοπίζουν τις αρμονικές χαράξεις στο σχεδιασμό και μαθαίνουν για τις τεχνικές και τα υλικά. Τέλος, τα παιδιά συμπληρώνουν έντυπο υλικό με διάφορες εικαστικές δραστηριότητες.
– Για ηλικίες 16 – 18 ετών (Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου) Οι σχολικές ομάδες των 3 τάξεων του Γυμνασίου ξεναγούνται στα τοπία, τις αγιογραφίες, τα σχέδια και τις μακέτες της μεγάλης συλλογής έργων του Σπύρου Παπαλουκά. Συνειδητοποιούν τη διαφορά ανάμεσα στην παραστατική και την αφηρημένη απόδοση στη ζωγραφική, εντοπίζουν τις αρμονικές χαράξεις στο σχεδιασμό και μαθαίνουν για τις τεχνικές και τα υλικά. Τέλος, τα παιδιά συμπληρώνουν έντυπο υλικό με διάφορες εικαστικές δραστηριότητες.
Εκατό και πλέον πολύτιμα, αντιπροσωπευτικά έργα, αγιογραφίες, σχέδια και μακέτες της εξελικτικής πορείας του μεγάλου ανανεωτή της ελληνικής ζωγραφικής, ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Β.&Μ.Θεοχαράκη με τίτλο «SYNOSPSIS». Τα έργα αυτά αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της ζωγραφικής του πορείας στην εδραίωση της προσωπικής του έκφρασης. Ο ίδιος έλεγε «η φύση είναι το θαύμα του Θεού και η τέχνη το θαύμα του ανθρώπου», έτσι πολύμοχθα υπηρέτησε την τέχνη από το 1909, όταν πρωτοξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας έως και το 1956, όταν άφησε την τελευταία του πνοή, Καθηγητής πλέον της ΑΣΚΤ, σε ηλικία 65 ετών. Το σχέδιο αποτελούσε τον πυρήνα της ζωγραφικής του δράσης. Άριστος σχεδιαστής και σπουδαίος ζωγράφος, αν και έζησε την ταραγμένη περίοδο ανάμεσα στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βίωσε τις τραυματικές εμπειρίες του Εμφυλίου στον τόπο μας, συνειδητά στράφηκε στην αποτύπωση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής. Τοπία, νεκρές φύσεις και πορτραίτα συνθέτουν το κύκνειο άσμα της δημιουργικής του δράσης. Διετέλεσε διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων και παράλληλα, το αγιογραφικό του έργο που αναντίρρητα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα της τεχνοτροπικής αλήθειας της ορθόδοξης εκκλησίας. Ο Παπαλουκάς, με το πλούσιο εικαστικό του έργο άνοιξε ένα νέο δρόμο, πέρα από την επίμονη σπουδή και κατανόηση της βυζαντινής τέχνης, συμβάλλοντας άμεσα και δυναμικά στην πρόοδο της ελληνικής τέχνης.