Μία συλλογή από μοναδικά έργα εικαστικής ενσάρκωσης εκτίθεται στο κτήριο της Αμαλίας 36 τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη είναι μία και οι διαφορετικές εκφράσεις της μπορούν, σε ιδανικές συνθήκες, να συνυπάρξουν, να αλληλοσυμπληρωθούν και να αναγνώσουν, στο τέλος, την πραγματικότητα μέσα από ένα εντελώς καινοτόμο πρίσμα.
 
Βαγγέλης Κύρης, Έρρικα Βασιλείου, Anatoli Georgiev
 
Τα 47 πορτρέτα που αποτελούν τη συλλογή, προέκυψαν από το απόσταγμα της εμπειρίας του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη στα νοητά, υποσυνείδητα και κυριολεκτικά ταξίδια του ανά τον κόσμο, τα σύνορα του οποίου «έκλεισε» μέσα από τη ματιά του στο πλαίσιο ενός κάδρου, στο χάρτη ενός τοίχου. Ένα συνονθύλευμα εικόνων από όλη τη γη, που ξεκινά από την Ασία και την Αφρική για να φτάσει στην Ελλάδα, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του A Voyage Within στις ρίζες της παράδοσης, σε μία ελεύθερη δημιουργική προσέγγιση μακριά από τη λαογραφική απεικόνιση. Τυπωμένα σε καμβά, τα έργα του απέκτησαν το βάθος και τη σύνθετη ανάγνωση ενός πίνακα ζωγραφικής.
Αντώνης Κομνηνός, Ιωάννα Σουλιώτη, Σταύρος Μιχαλαριάς, Βαγγέλης Κύρης
 
Πολύ σύντομα και χωρίς λογική επεξεργασία, σχέδιο ή συζήτηση, ο φίλος και συνεργάτης του φωτογράφου τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Anatoli Georgiev, έπιασε στα χέρια του τον καμβά και άρχισε να κεντάει πάνω του λεπτομέρειες και στοιχεία, δίνοντας ασυνείδητα στα πορτρέτα του Βαγγέλη Κύρη ένα ζωντανό, τρίτο επίπεδο, ξεκλειδώνοντας έτσι καινούργιες, πολυεπίπεδες αναγνώσεις του ίδιου έργου, μέσα από την υφή. Από 25 Χ 40 εκατοστά μέχρι 2 Χ 1,5 μέτρα, τα έργα της έκθεσης είναι μία ιστορία αγάπης όπου οι σύγχρονες εφαρμογές της φωτογραφίας συνεργάζονται με τις παραδοσιακές τεχνικές του βαψίματος των κλωστών με τσάι και τη διάβρωση/παλαίωση των υλικών, στην υπηρεσία ενός οράματος που οι δύο συνεργάτες μοιράζονται από κοινού, αλλά και με την τρίτη δύναμη της ομάδας, την accidental curator Έρικα Βασιλείου, μία διορατική και οξυδερκή λάτρη της τέχνης που λειτούργησε καταλυτικά στην ανάδειξη αυτής της μαγικής σύμπραξης. A Voyage Within 1 – 4 Απριλίου 2019 Αμαλίας 36, Αθήνα
Σπύρος Μάγρας, Στέλλα Βουλγαράκη
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΥΡΗ:
Για χρόνια επαναστάτης της μόδας, αρνούμενος να συμβιβάσει το προσωπικό του όραμα στο βωμό της εμπορικότητας, είναι ο φωτογράφος που άλλαξε τελικά την αισθητική των ελληνικών περιοδικών ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας στα εκδοτικά δρώμενα μέσα από την τέχνη του. Η προσωπική του καλλιτεχνική αναζήτηση τον οδήγησε, κατόπιν, σε ένα δημιουργικό ταξίδι μέσα από τη σύνθεση πορτρέτων-αφιερωμάτων στον Τσαρούχη, νοητών cartes postales και slideshows –ταξίδια στο υποσυνείδητο του χώρου και του χρόνου. Η ενδυματολογική του προσέγγιση στην ελληνική παράδοση είναι μία ελεύθερη, ανένταχτη ανάγνωση που σύντομα όμως πρόκειται να μετουσιωθεί σε ένα μεγάλο, ιστορικό project. Συναντήθηκε με τον Anatoli στο απόγειο της κρίσης κι έκτοτε βρίσκεται σε διαρκή καλλιτεχνικό διάλογο μαζί του.
Ολυμπία Τζώρτζη, Ελπίδα Βασιλειάδη, Γιώργος Δουδέσης, Λάμπρος Παπακώστας, Φένυ Μπούζα
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ANATOLI GEORGIEV: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. Σαν παιδί, κέντησε το περίγραμμα ενός περιστεριού το οποίο μάγεψε τη δασκάλα του. Ασχολήθηκε με το χορό και τη φωτογραφία και από το 2014 έγινε στενός συνεργάτης και πηγή έμπνευσης για τον Βαγγέλη Κύρη. Η φυσική κλίση του στην καλλιτεχνία εξελίχθηκε μέσα από βιώματα και πρακτικές όπως και την προσωπική του ενασχόληση με οτιδήποτε αφορά την έκφραση της δημιουργικότητάς του, από τη διακόσμηση μέχρι και τα κοστούμια του χορού, αλλά και μία εγγενή γνώση που ξεπερνά σε αισθητική και ποιότητα ακόμη και τους μαέστρους του είδους.
 
Στέλιος Κουδουνάρης, Αλέξανδρος Κασσανδρινός
Γιώργος Μέρλος, Σάντρα Βουτσά
 
Δημήτρης Τσίτουρας, Αστέριος Μωραϊτης
Τέτη Μιχαλαριά, Πέγκυ Λούτου
Μάρθα Γεώργα, Έλενα Μακρή, Βαγγέλης Κύρης, Φιλίππα Λυμπέρη
Κωνσταντίνα Μαριά, Χάρης Οικονομόπουλος
Άρης Τερζόπουλος, Λάουρα Ντε Νίγκρις, Λάκης Γαβαλάς
Ηλέκτρα και Γιώργος Καλούδης
Anatoli Georgiev, Τίμος Οικονομόπουλος
Έστερ Μαστρογιάννη, Πάνος Γκόγκος
Αιμιλία και Σαπφώ Παπαθανασοπούλου, Αννούσα Μελά
Λούση Φάις, Νίκος Γιαννακόπουλος
Δημήτρης Μαστρόκαλος, Τζίνα Αλιμόνου
Μάγδα Τσολάκη, Κωνσταντίνος Δελούδης
Έρη Κακουλίδη Τσιρώνη, Κατερίνα Γουλανδρή
Μανόλης Παντελιδάκης, Άντα Παπανδρέου
 
 
 

ΠΗΓΗ: studio panoulis