Σίγουρα η πρόσφατη επίσκεψη μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , δεν μου θύμιζε μια απο τις συνηθισμένες παλιές μέρες μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ως φοιτήτρια της Νομικής Σχολής, πήγαινα αγχωμένη να δώσω εξετάσειs. Το άγχος αυτό των εξετάσεων είχε αντικατασταθεί με χαρά και το κτίριο του Πανεπιστημίου είχε αποκτήσει μια άλλη μεγαλοπρέπεια, άλλη αίγλη και μια ξεχωριστή λάμψη, μια που βραβεύτηκε πρόσφατα εκει ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Nawaf Bin Faisal!
Ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Nawaf Bin Faisal
Η Αυτού Υψηλότητα, ο Πρίγκιπας Nawaf Bin Faisal, πρώην πρόεδρος της Αθλητικής Επιτροπής και της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σαουδικής Αραβίας , τιμήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις αναγνωρισμένες προσπάθειές του και την προσφορά του στο αθλητικό δίκαιο, από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικού Δικαίου (IASL)και του ΕΚΕΑΔ, και πρ. Αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, καθηγητή Αθλητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Παναγιωτόπουλο.
Ο Πρίγκιπας Nawaf Bin Faisal
Την βράβευση του Πρίγκιπα έκανε, εκπροσωπώντας την Ολυμπιακή Επιτροπή στην οποία ειναι μέλος ως ” αριστηνδην”, ο Πρόεδρος της επιτροπής φίλαθλου πνεύματος, και πρόεδρος του ιππικού ομίλου βορείων προαστίων, γνωστός δικηγόρος κ.Γεώργιος Λενος.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής φίλαθλου πνεύματος Γεώργιος Λενος
την ώρα που βραβεύει τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Nawaf Bin Faisal
Ο πρίγκιπας, είναι πολύ δημοφιλής στη πατρίδα του και υπέρδραστήριος. Εχει προσφέρει πολλά στο αθλητικό δίκαιο, όχι μόνο στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλα και στη Μέση Ανατολή ως πρώην Πρόεδρος της Σαουδαραβικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Ισλαμικής Ενωσης Αλληλεγγύης. Γεννημένος την 1 Απριλίου του 1978 απο τον Φαϊσάλ Μπίν Φάχαντ και την Munira bint Sultan, είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας . Εχει πτυχίο Νομικής, απο το Πανεπιστήμιο του βασιλιά Σαουντ στη Σαουδική Αραβια,είναι γενικός πρόεδρος για την ευημερία των νέων (Υπουργειο νεότητας και σπορ), είναι Πρόεδρος σε κάποια ξενοδοχεία στην πατρίδα του, είναι πρόεδρος της Ολυμπιακης επιτροπής της Σαουδικής Αραβίας, πρόεδρος της εθνικής Ολυμπιακής επιτροπηs, Πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στη Σαουδικής Αραβίας, Πρόεδρος στην Ένωση των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία,Πρόεδρος στην Ένωση των αραβικών εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών,Πρόεδρος στην ισλαμική αλληλεγγύη των αθλητικών ομοσπονδιών, ιδρυτικό μέλος στον οργανισμό ειρήνης και σπορ( Μονακό) και πρέσβης της ειρήνης και έχει πολλαπλές ακόμα δραστηριότητες! Εχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε εξειδικευμένα περιοδικά που αφορούν πολιτισμό και ποίηση, έχει πάρει το ασημένιο βραβείο της ολυμπιακης σειράς ( 2014) και το βραβείο δημιουργικών σπορ(2016)!
Ο βραβεύσας Γεώργιος Λενός με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Nawaf Bin Faisal
Αξιος λοιπόν ο 39 χρόνος βραβευθείς Πρίγκιπας, άξιος όμως και ο βραβεύσας ! Και όχι μόνο άξιος ο βραβεύσας Γεώργιος Λενός, αλλα και άριστος, αφου εξελέγη ” αριστήνδην” μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής, ως σημαίνουσα προσωπικότητα!
Ο Γεώργιος Λενός κατά την ομιλία του στην τελετή βράβευσης του πρίγκιπα
Μπορεί λοιπόν να βραβεύτηκε ένας άνθρωπος σαν τον πρίγκιπα που διαθέτει το μεγαλείο του πριγκιπικού του τίτλου, αλλα την βράβευση την έκανε κάποιος που εχει μεγαλείο ψυχής! Την έκανε “άρχοντας”, αφού άρχοντας ειναι ο Γιώργος Λενός όχι μόνο στον τρόπο που ζει ως Bon viveur, αλλα κυρίως στον τρόπο που σκέφτεται, που αισθάνεται και στον τρόπο που προσφέρει στους συνανθρώπους του, ανεξαρτήτως αν εισπράττει ευγνωμοσύνη η κάποιες φορές και αχαριστία.
Και δεν ειναι μόνο “άρχοντας” , αλλά πρόσφατα εχρίσθη και “ιππότης” ο Γιώργος Λενός, που ήταν βέβαια “ιππότης” από την γέννηση του!
Συγκεκριμένα ο Πρίγκιπας της Πορτογαλιας, ως Πρόεδρος του Τάγματος των ιπποτών της Μάλτας, πρόσφατα απένειμε στον Γεώργιο Λενό ενώπιον δύο μελών δυναστικών οίκων της Ευρώπης, το παράσημο του πορτογαλικού μεγαλοσταυρού των ιπποτών της Μάλτας, σε ένδειξη της αναγνώρισης της ενεργούς δραστηριότητας του στο ανθρωπιστικό έργο που παρέχει το τάγμα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου!
Πλούσιο λοιπόν το βιογραφικό του βραβεύσαντος Γεώργιου Λενού, δικηγόρου στον Αρειο Πάγο, που λίγοι ξέρουν, αφού έλαβε το πτυχίο των Οικονομικών , πολιτικών επιστημών και Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επακολούθησαν με υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Παρισιού (Σορβόννη) στο Δίκαιο Επιχειρήσεων, τελικά όμως τον κέρδισε το λειτούργημα του δικηγόρου. Ως λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ( 1970-1976) δίδαξε οικογενειακό δίκαιο με Καθηγητή της έδρας οικογενειακού δικαίου τον αείμνηστο Γεώργιο Μιχαηλίδη Νουάρο, ενώ έχει συγγράψει δύο νομικά πονήματα με τίτλους «Τα νομικά ελαττώματα της πωλήσεως» και «Η περιουσία του ανήλικου» αντίστοιχα. Το έτος 1975 διετέλεσε σύμβουλος στην ΕΠΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμών. Από το 1976 μέχρι και σήμερα ασχολείται ενεργά με το άθλημα της ιππασίας , το 1976 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Τατοϊου (ΙΟΤ), διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Εθνικού Ιππικού Ομίλου Τατοϊου (ΕΘΙΟΤ), Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας (ΕΟΙ) και σήμερα είναι Πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Βορείων Προαστίων (ΙΟΒΟΠ) ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ιππικός όμιλος. Εχει προσφέρει πολλες χορηγίες για το άθλημα της ιππασίας και γενικά για τον αθλητισμό. Σήμερα είναι πρόεδρος του ΕΦΙΠ(επιτροπή φίλαθλου πνεύματος) και ασκεί την ανώτατη δικαστική εξουσία σε θέματα αθλητισμού.
Ο Γεώργιος Λενός λοιπόν παρέδωσε στον Πρίγκιπα Nawaf Bin Faisal, το Βραβείο υψηλών προσώπων διεθνούς κύρους, «Απόλλων Νόμιος», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι στην Ελλάδα ο αθλητικός νόμος καθορίζει το φίλαθλο Πνεύμα, το οποίο καλούνται να τηρούν οι εμπλεκόμενοι κατά την αθλητική τους ενασχόληση. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Φιλάθλου πνεύματος, επεσήμανε την αναγκαιότητα να υιοθετηθεί ένα σύστημα ορθής απονομής δικαίου με ειδικό δικονομικό πλαίσιο λειτουργίας, για την εξασφάλιση του περί δικαίου αισθήματος στην αθλητική ζωή, των αθλητικών και αγωνιστικών ηθών, στη βάση των εθνικών αλλά και διεθνών αθλητικών κανόνων δικαίου, για τη δικαστική προστασία των δικαιωμάτων στον Αθλητισμό και της ορθοδικίας. ” Με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλο έχουμε διαμορφώσει τον Κώδικα Δεοντολογίας στον Αθλητισμό, ο οποίος στο πλαίσιο μιας Ανεξάρτητης Αθλητικής Αρχής, θα μπορούσε να συμβάλλει σ’ ένα αξιόπιστο σύστημα αθλητικής δικαιοδοσίας ως ένα «Αθλοδικείο» όπως τονίζεται και από τον κ. Παναγιωτόπουλο”, κατέληξε ο κ.Λενός κατά την τελετή βράβευσης του πρίγκιπα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μετά τον κ.Λενό και τον καθηγητή αθλητικού δικαίου κ.Παναγιωτόπουλο τον λόγο πήραν επίσης ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή κ. Ναπολέων Μαραβέγιας , ο Κοσμήτορας της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καθηγητής κ. Νίκόλαος Γελαδάς και ο Πρόεδρος του Κέντρου Δικαίου της Σαουδικής Αραβίας Majed Garoub
Η μεγαλοπρεπής αίθουσα των τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε γεμίσει απο δημοσιογράφους, διπλωμάτες και επίσημους καλεσμένους απο όλες τις χώρες! Παντού έβλεπες ανθρώπους με τις χαρακτηριστικές κελεμπίες, με μικροκασσετόφωνα και με τα ακουστικά στα αφτιά τους για να ακούν τη μετάφραση που έκανε ειδικός μεταφραστής. Μετά το πέρας της βράβευσης ο 39 χρονος πρίγκιπας μίλησε με το ακροατήριο και πράγματι ήταν προσιτός και πολυ ευγενής. Όχι, δεν μοίραζε χρυσά ρολόγια σαν τους προγόνους του, αλλα γενναιόδωρα και ειλικρινή χαμογελα σε όλους! Αν παρατηρήσει κάποιος τις εκφράσεις του, τις κινήσεις του και τη συμπεριφορά του, σίγουρα δεν θα απορρήσει γιατί είναι τόσο δημοφιλής στη πατρίδα του!
Μετα το πέρας της τελετής βράβευσης μαύρα θωρακισμένα, πολυτελή αυτοκίνητα περίμεναν για να συνοδεύσουν τον πρίγκιπα και τους ανθρώπους του στη Μεγάλη Βρεττανια οπου διέμενε .
Εκεί δόθηκε και το επίσημο δείπνο με την παρουσία μόνο 60 περίπου ελληνων επισημων καλεσμένων( μεταξύ των οποίων είχα την τιμή να είμαι), του πρίγκιπα και 10 συμβούλων του.
Μετά τις ομιλίες των επισήμων στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του εστιατορίου του ξενοδοχείου, που μεταδίδονταν στην αίθουσα σε γιγάντοοθόνες, ακολούθησε ένα πλούσιο dinner, με παραδοσιακά, λαχταριστά αραβικά εδέσματα, υπό το ρομαντικό φως των κεριών .
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι αλκοόλ δεν σερβιρίστηκε καθόλου όχι μόνο στους Αραβες,αλλα και σε μας τους Έλληνες, μια που το αλκοολ απαγορεύεται δια ροπάλου απο την ισλαμική θρησκεία ! Το καροτόζουμο όμως που μου σέρβιραν για να συνοδεύσω το εκλεκτό φαγητό αντί για το σύνηθες ποτήρι κρασί, ήταν πεντανόστιμο!
Η όμορφη βραδια έκλεισε αφου συζητήσαμε αρκετά με τον πρίγκιπα και με τον νομικό του σύμβουλο λίγο πριν αναχωρήσουν για τις σουίτες τους!
Συζητώντας με τον Πρίγκιπα Nawaf Bin Faisal,μετά το δείπνο που παρέθεσε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεττανία
Ο πρίγκιπας και οι Άραβες αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να ξαναεπισκεφτούν σύντομα την όμορφη χώρα μας, αφήνοντας μας να ευελπιστούμε ότι ίσως στην επόμενη επίσκεψη τους να προβούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, πράγμα για το οποίο προσπαθήσαμε να τους πείσουμε καθ όλη την διάρκεια των συνομιλιών μας…Το μέλλον θα δείξει τα αποτελέσματα …
Ο κ. Γεώργιος Λενός παραδίδει το βραβείο στον πρίγκιπα Nawaf Bin Faisal

Ο βαρώνος Breidel με το πλούσιο συγγραφικό έργο και λάτρης της ιστορίας δείχνει στον πρίγκιπα Nawaf Bin Faisal το νέο του βιβλίο!
Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου και πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Αθλητικού Δικαίου Δημήτριος Παναγιωτόπουλος , ο πρίγκιπας Nawaf Bin Faisal, ο Κοσμήτορας της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καθηγητής κ. Νίκόλαος Γελαδάς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φίλαθλου Πνεύματος Γεώργιος Λενός και ο Πρόεδρος του Κέντρου Δικαίου της Σαουδικής Αραβίας Majed Garoub .
Η Σισσυ Παπαγεωργίου με το ζεύγος του βαρώνου και της βαρώνος Breidel κατα την παράθεση του δείπνου στο ξενοδοχείο ” Μεγάλη Βρεττανία” προς τιμήν του πρίγκιπα Nawaf Bin Faisal
Η γνωστή δικηγόρος Καλομοίρα Κοτσάλα με τον Γεώργιο Λενό στο δείπνο στη ” Μεγάλη Βρεττανία”
Ο Γεώργιος Λενός με τον καθηγητή Πανεπιστημίου Βασίλειο Γαιτάνο