” ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ” ειναι ο ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ της ΕΚΘΕΣΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗ ,στο πνεύμα του project JUST/ART του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΥ, που εγκαινειαστηκε την περασμενη Παρασκευη 9 Δεκεμβριου στον πολυχώρο THE SOWL στο Θησείο και ΘΑ ΣΥΝΕΧΊΣΕΙ ΩΣ ΤΙΣ 15 Ιανουαρίου 2017.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ
Το ” ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ” δεν ειναι μονο μια ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , αλλα ειναι και ο ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ μιας σειράς έργων κυριωs metal prints της ΕΚΘΕΣΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗ ,και νομίζω οτι σημερα διανύουμε την ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ,που θα μπορούσε να υποδεχθεί μια τέτοια έκθεση και να πάρει ” ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ ” ο τίτλος…
Αξίζει να σημειωθει οτι μεταξυ των έργων που εκθετει απο την περασμενη Παρασκευή ο ανατρεπτικοs και νεωτεριστης Δημήτρης Αντωνιτσης ειναι το ΝΕΟ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΓΛΥΠΤΟ “ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ” , που αναφέρεται στο παλάτι του Οθωνα ! Προκειται συμφωνα με πληροφορίες για ενα έργο που αναμένεται να γίνει ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ, αν δεν εχει γίνει ήδη…
ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ “ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ”
Ο Δημητρηs Αντωνίτσης καταρχην ειναι καλλιτέχνης που αγαπάει την χωρα του και η Ελλαδα αποτελει πηγη έμπνευσης γι αυτόν. Αγαπάει επισηs την τέχνη σε καθε της έκφανση, καθώς και τους ιδιαίτερους και πρωτότυπους εκφραστές της, όπως και την σκηνοθεσία, ενω εχει θητευσει και στο στούντιο του Ρόμπερτ ντε Νίρο,οπου επι 6 μήνες έκανε ταινίες μικρού μήκους Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη ηταν η πρώτη που έδειξε το εργο του στο ελληνικό κοινό. Ακολούθησε η συμμετοχή του στο «Global Vision» του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με έργα από τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου. Υπηρξε εμπνευστής του Πολυ πετυχημένου “HYDRA SCHOOL PROJECT “, που φιλοξενειται στην Υδρα στο Σαχτούρειο Σχολείο απο το 1999 , ως “εναλλακτική πλατφόρμα τεχνης”,και με έργα φερμένα κατευθείαν από το ΜΟΜΑ, την Tate και τη Μπιενάλε της Βενετίας,ενω δεν σταματάει να ” σκαλίζει” καινούργιες ιδέες όσον αφορα την τέχνη.
ΗΡΙΔΑΝΟΣ ΤΣΙΡΙΓΚΟΥΛΗΣ ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΡΑΚΟΥ,ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΊΩΝ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ήδη το 2011 ο εξαιρετικός καλλιτεχνης ειχε πρωτοπαρουσιάσει έκθεση με τον ίδιο τίτλο «Πεθαίνω σαν χώρα», στην γκαλερι Ιλεαννα Τουντα , ορμώμενος από το σίριαλ «Όθωνας και Αμαλία» που παιζόταν την διάρκεια της χούντας απο την ΕΙΡΤ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ ,ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ
Διανύουμε λοιπόν πράγματι την καταλληλότερη ιστορική περίοδο για την έκθεση του Δημητρη Αντωνιτση. Ομως ποιο ΜΕΡΟΣ θα ήταν ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ για να φιλοξενήσει την έκθεση του Δημήτρη Αντωνίτση, που επιστρέφει με τα εργα του στην ΕΠΟΧΗ του ΟΘΩΝΑ και της ΑΜΑΛΙΑΣ;
Ο δικηγοροs Αλέξανδρος Κασσανδρινος , εμπνευστής του just/art, με την δεύτερη αυτη έκδοση του {Just/Art}* αναλαμβάνει να διερευνήσει τη ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με ένα ορόσημο που έχει αλλάξει ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Στάβλοι, παρθεναγωγείο, δημοτικό σχολείο, εστιατόριο, ροκ στέκι, χωροφυλακή, ο θρυλικός χώρος της ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ στο ΘΗΣΕΙΟ ιδιοκτησίας Αλεξάνδρας Δράκου που σήμερα φιλοξενεί τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ THE SOWL , ( στον οποιο υπαρχει ηδη μια γκαλερι κατα τα νεοϋρκέζικα πρότυπα , που εχει κανει επιτυχημένες ως τωρα εκθέσεις,) έχει βιώσει διάφορες ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΕΙΣ , και η καθεμία έχει αφήσει τα δικά της σημάδια. Χτισμένο το 1845 για να φιλοξενήσει τους ΣΤΑΒΛΟΥΣ του ΟΘΩΝΑ, το κτίριο αυτό με την απαράμιλλη διατηρητέα αθηναϊκή πρόσοψη είναι απο τα παλαιότερα και ιστορικότερα κτίρια της Αθήνας. Ο Δημήτρης Αντωνίτσης ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με αφορμή το τηλεοπτικό ΣΗΡΙΑΛ “ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ” που προβλήθηκε από την τότε ΕΙΡΤ την περίοδο 1975-1976 με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΡΑΚΟΥ,ΗΡΙΔΑΝΟΣ ΤΣΙΡΙΓΚΟΥΛΗΣ
Μεταξύ άλλων, ο καλλιτέχνης απομονώνει ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΝΕΣ από διαφορετικά επεισόδια (και εκδηλώνοντας την κρυφή του αγάπη για την σκηνοθεσία), τις σκηνοθετεί με το ΔΙΚΟ ΤΟΥ CAST (Βασίλισσα Αμαλία: Μαρία Μπακοδήμου, Φωτεινή Κολοκοτρώνη: Καίτη Λαμπροπούλου, Μεγάλη κυρία επί των Τιμών: Ελισσάβετ Λύρα) μπροστά στο τεράστιο διαμάντι, έργο του ιδίου, στο TUDOR HALL του ξενοδοχείου King George. Η ΑΜΑΛΙΑ, διχασμένη από εσωτερικές συγκρούσεις, με φόντο τα γεγονότα της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, τα οποία κατέληξαν στην παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα, αποτελεί την ιδανική μορφή για να αναλογιστούμε ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΙΔΙΟ .
ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , που ουσιαστικά θεμελιώνει την έννομη τάξη, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ, οι δαιδαλώδεις, διαμορφωμένοι και ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ του the Sowl ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥκαι, σε συνδυασμό με την έκθεση, μας προκαλούν να διερευνήσουμε τον διαρκώς ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ , καθώς και τη ΣΥΝΔΕΣΗ του με την ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ
” Στην έκθεση που ξεκινησε ήδη την περασμενη Παρασκευη 9 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου 2017 , , ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ στο sissysworld.com ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ ,οι δύο αυτές έννοιες του JUST( δηλαδη του σκέλους του δικαίου) με το ART εχουν αναφορές ιστορικές στον Όθωνα και την Αμαλία. Ο πολυχώρος αυτός έχει βιώσει ιστορικά διάφορες μετενσαρκώσεις και η κάθε μια έχει αφήσει τα σημάδια της. Αρχική και κύρια χρήση ήταν οι στάβλοι του βασιλιά Όθωνα. Ο ‘Οθωνας, ιδιαίτερα για μένα, που είμαι γερμανοτραφής, έχει ιδιαίτερη σημασία. Aπο την βαυαρική Αντιβασιλεία κατα την οποία συντάχθηκαν ο Ποινικος Νόμος, ο Εμπορικός Νόμος, η Πολιτική και Ποινική Δικονομία και ο Οργανισμός των Δικαστηρίων και Συμβολαιογραφείων- η διοικητική οργάνωση της χωρας ,μέχρι την απολυταρχία του Όθωνα, η οποία οδήγησε στην Επανάσταση της 3 ης Σεπτεμβρίου και στην παραχώρηση του Πρώτου Ελληνικού Συντάγματος. Αξίζει επισης να αναφερθεί οτι την εποχη του Οθωνα , οριστηκε η Αθηνα σαν πρωτεύουσα της Ελλάδας, η οποία στην πορεια των χρονων και με την αστυφιλια πλημμύρισε απο Ελληνες και διογκωθηκε! Στον τομέα δε της τέχνης, συνεχίζει ο Αλέξανδρος Κασσανδρινος,κατα την βασιλεία του Όθωνα ιδρύθηκε το Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα και υιοθετήθηκε από σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους η τεχνοτροπία της λεγόμενης Σχολής του Μονάχου (Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης κ.λπ.). Όλα αυτά αποτελούν παραμέτρους της σύνδεσης δικαίου και τέχνης δια μέσω της ιστορικότητας σε χώρους που κατά το παρελθόν είχαν και έχουν την ιστορικότητα τους. “
ΧΡΥΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ,ΙΡΕΝ ΜΟΥΡΤΖΟΥΧΟΥ ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ ,ΡΕΝΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μπορεί να επιβιώσει λοιπόν η ΤΕΧΝΗ εκτός των κλασικών, αναμενόμενων ΧΩΡΩΝ; Και μπορεί να συμβιώσει με το ΔΙΚΑΙΟ; Και στα 2 ερωτήματα , την απάντηση θα την έδωσε η ίδια η έκθεση , ηδη απο την ημερα των εγκαινειων της και ήταν ενα ηχηρό ” ΝΑΙ”, το δεύτερο ” ΝΑΙ” απο τον περασμενο Ιούνιο!
ΔΑΝΑΗ ΔΕΡΜΑΤΑ ,ΤΖΟΑΝΑ ΝΤΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η εκθεση αυτη ειναι η δευτερη που γινεται με βαση το project ” JUST / ART” , το οποιο ξεκινησε τον περασμένο Ιούνιο με μεγάλη επιτυχία ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΣΑΝΔΡΙΝΟΥ , ο οποιος υπήρξε και εμπνευστής της , δεδομένου οτι ασπαζεται την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του OFF GALLERY . Το πνεύμα του Αλεξανδρου Κασσανδρινου αφορα τη ΣΧΕΣΗ μεταξυ ΤΕΧΝΗΣ και ΔΙΚΑΙΟΥ και γενικότερα αφορα τους ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ! Υπαρχει λοιπόν η σχέση αυτη και αυτο θα το διαπιστώσει με βεβαιότητα ο επισκέπτης !
ΔΙΑΝΑ ΜΠΑΤΗ ,ΦΕΝΥ ΜΠΟΥΖΑ
Διοργανωτής: {Just/Art}* Καλλιτέχνης: Δημήτρης Αντωνίτσης Χώρος Έκθεσης: πολυχώρος The Sowl- Ηρακλειδών 10 (είσοδος την ημέρα των εγκαινίων από την οδό Φαίδρας) Θησείο Εικαστικός Σύμβουλος: Ηριδανός Τσιριγκούλης Διάρκεια Έκθεσης: 9 Δεκεμβρίου 2016- 15 Ιανουαρίου 2017
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΡΙΛΑΣ, ΙΑΣΩΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΛΟΥΣΗ ΣΟΦΡΟΝΗ ,ΛΙΖΑ ΜΑΓΙΕΡ
ΧΑΙΔΩ ΤΣΑΝΤΑΛΗ, ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
ΙΡΕΝ ΜΟΥΡΤΖΟΥΧΟΥ, ΚΡΙΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΡΕΝΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΒΕΝΙΑ ΜΠΕΧΡΑΚΗ,ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ,ΤΖΟΑΝΑ ΝΤΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ