Δύο μέρες μόνο στη Κύπρο και όμως ήταν αρκετές για να κάνει αισθητή την παρουσία της η οικογένεια Χατζηιωάννου, αφήνοντας έντονα αποτυπώματα κοινωνικής ευαισθησίας και ίχνη κοινωνικής αλληλεγγύης και σημαντικής προσφοράς, όπως πάντα άλλωστε!

Ο Στέλιος  Χατζηιωάννου με τη στενή του φίλη Ντόρα Πάλλη κατά τη βράβευση στη Κύπρο των νικητών των Stelios Bi-Communal Awards 

Μετά τη βράβευση  από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου  με  500.000 ευρώ για ενδέκατη χρονιά των νικητών των Stelios Bi-Communal Awards, (50 δικοινοτικές ομάδες, αποτελούμενες από 50 Ελληνοκύπριους και 50 Τουρκοκύπριους, κέρδισαν χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ η κάθε μια), με  στόχο την ενθάρρυνση της συνεργασίας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, καθώς και την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί, η Κλέλια Χατζηιωάννου άφησε πάλι τη δική της σφραγίδα στη Κύπρο!

 

 

Η «Πριγκίπισσα των τάνκερ» τέλεσε στην GOLDEN GALLERY by KAPATAYS, στη Λευκωσία τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης αναδρομικού χαρακτήρα του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα εικαστικού δημιουργού Κώστα Τσόκλη, που αποτελεί την πρώτη εμπεριστατωμένη έκθεση έργων του καλλιτέχνη στην Κύπρο, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Κλέλιας Χατζηιωάννου. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι  μέρος των εσόδων από τις αγορές των έργων θα διατεθεί στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ – ΝΗΠΙΟΚΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ.

Το ακόμα πιο σημαντικό δε είναι ότι η κυρία Χατζηιωάννου υποσχέθηκε πως θα διπλασιάσει με δικά της χρήματα το  ποσό που θα προσφερθεί στο νηπιοκομικό σταθμό Λεμεσού.

Έτσι το moto της ότι «τα χρήματα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για να περνάμε καλύτερα τη ζωή μας και να δημιουργούμε όσο γίνεται μεγαλύτερα έργα για τους συνανθρώπους μας», θα πάρει σάρκα και οστά!

Στα εγκαίνια τον Κώστα Τσόκλη παρουσίασε ο Σάββας Χρυστοδουλίδης, ενώ την  έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενο του ίδιου του δημιουργού, το οποίο διατρέχει το σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας από το 1938 έως σήμερα, καθώς και ένα θεωρητικό κείμενο της ιστορικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου, το οποίο γράφηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση.

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης Κώστα Τσόκλη στην Λευκωσία. «Εγώ υποσχέθηκα ότι ότι έσοδα μαζευτούν εγώ θα τα διπλασίασω» Συγχαρητήρια Clelia Haji-ioannou- Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα πάνε στον νηπιοκομικό σταθμό Λευκωσία.

Posted by Ντόρα Πάλλη on Wednesday, October 9, 2019

Η «Πριγκίπισσα των τάνκερ» Κλέλια Χατζηιωάννου υποσχέθηκε πως θα διπλασιάσει με δικά της χρήματα το  ποσό που θα προσφερθεί από την έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα της στο νηπιοκομικό σταθμό Λεμεσού

Είναι φανερό πως δεν είναι τυχαία  η βράβευση των αδερφών Χατζηιωάννου, του Πόλυ, του Στέλιου και της Κλέλιας, με τα Βραβεία διεθνούς αριστείας που τους απονεμήθηκαν πρόσφατα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας  στην Κύπρο, όταν έγινε η τελετή βράβευσης διακεκριμμένων Κυπρίων για τη δράση τους στο εξωτερικό και στον ελλάδικό χώρο.

Ο Στέλιος, ο Πόλυ και η Κλέλια Χατζηιωάννου κατά τη πρόσφατη βράβευσή τους στη Κύπρο με τα βραβεία διεθνούς αριστείας  διακεκριμμένων Κυπρίων για τη δράση τους στο εξωτερικό και στον ελλάδικό χώρο

Είναι επίσης γνωστό πως η Κλέλια Χατζηιωάννου, που έχει επιτυχώς ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά, τα τραπεζικά, και τις επενδύσεις, εκτός από το ισχυρό αίσθημα φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, διακατέχεται και από αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό, καθώς και από μεγάλη αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε.

Παρόμοιες κινήσεις είχε κάνει στη Κύπρο και στο παρελθόν, οργανώνοντας δύο εκθέσεις ζωγραφικής διαπρεπών Ελλήνων καλλιτεχνών στη Λεμεσσό, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν για τη «Cymepa», μια κυπριακή, μη κερδοσκοπική ένωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο ΔΣ της οποίας η Κλέλια είναι μέλος.

Εξάλλου διαθέτει  στο Δήμο Κηφισιάς για ξενάγηση των πολιτών, την «Πινακοθήκη Κλέλιας Χατζηιωάννου», που στεγάζεται στον ιδιόκτητο εμβληματικό Πύργο του Χαριλάου Τρικούπη στη Κηφισιά, άλλοτε τόπο κατοικίας της.

Εκεί στεγάζεται και το φιλανθρωπικό της ίδρυμα, το «Ίδρυμα Kλέλια Xατζηιωάννου», το οποίο φροντίζει τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακά Eλλήνων και Kυπρίων σε Iατρική, Ψυχολογία, Φιλοσοφική, Iστορία της Tέχνης για τα πανεπιστήμια των HΠA και της Bρετανίας, την ενίσχυση των Ορφανοτροφείων στην Ελλάδα και την προώθηση της τέχνης και του Πολιτισμού.

Στη Κύπρο η Κλέλια Χατζηιωάννου έχει κάνει τόσες αγαθοεργίες που η Κοινότητα του Πεδουλά έδωσε το όνομα της σε μια κύρια οδό του Πεδουλά, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης γιατί δαπάνησε 360.000 δολλάρια για την ανακαίνιση και συντήρηση των κτιρίων του Γυμνασίου Πεδουλά, ενώ μέχρι το 1997 βοηθήθηκαν 23 Πεδουλιώτες φοιτητές με το συνολικό ποσό των 400.000 δολλαρίων.

Εξάλλου αξίζει να σημειωθεί ότι η Κλέλια Χατζηιωάννου έχει προσφέρει 250.000 Ευρώ για την ίδρυση της θεραπευτικής Κοινότητας από εξαρτησιογόνες ουσίες «Αγία Σκέπη»στη Λευκωσία.

Κληρονομώντας το επιχειρηματικό δαιμόνιο και το φιλανθρωπικό DNA του Πατριάρχη της Οικογένειας Λουκά Χατζηιωάννου,αυτοδημιούργητου εφοπλιστή, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν από το χωριό Πεδουλά Κύπρου και μεγαλούργησε ως κυρίαρχος των θαλασσών, δημιουργώντας μια ολόκληρη αυτοκρατορία και συστήνοντας παράλληλα και το Φιλανθρωπικό «Ίδρυμα Λουκά Χατζηιωάννου», η Κλέλια Χατζηιωάννου και τα αδέρφια της, ο Πόλυ και ο Στέλιος, αν και βρίσκονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν επαναπαυθεί στα οικογενειακά τους πλούτη. Αντίθετα,  έχουν πιάσει το νήμα που τους άφησε ο πατέρας τους και το έχουν πάει χιλιόμετρα πιο μακρυά, έχουν βάλει τις δικές τους ανεξίτηλες και ισχυρές σφραγίδες στο πολυσήμαντο όνομα της οικογένειας!

Η Κλέλια είναι Πρόεδρος του «Ιδρύματος Λουκά Χατζηιωάννου», που ιδρύθηκε το 1997 και που ο πατέρας της προικοδότησε με 10.000.000 δολλάρια, από τους τόκους των οποίων παρέχονται υποτροφίες σε άπορους Κύπριους φοιτητές και χορηγίες στην Ελλάδα για σκοπούς έρευνας και θεραπείας καρδιακών νοσημάτων.

Η Κλέλια Χατζηιωάννου προσφέρει επίσης γενναιόδωρα ποσά είτε μέσω του Iδρύματος «Λουκάς Xατζηιωάννου», είτε και με δική της προσωπική πρωτοβουλία, δαπάνες για υποτροφίες, δωρεές για ιατρική έρευνα και ιατρική φροντίδα, σε ασθενείς, σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και πολιτισμικούς φορείς.

Εξάλλου συμμετέχει αποφασιστικά και στις συνεδριάσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) που είχε ιδρυθεί από τον καθηγητή καρδιολογίας Παύλο Τούτουζα και από τον πατέρα της, που ήταν δωρητής του Ιδρύματος.

Η Κλέλια προσέφερε επίσης το ποσό των 5.000.000 Ευρώ για την ανακούφιση των θυμάτων από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το 2.007, ενώ πρωτοστάτησε στον «Έρανο για τα παιδιά της Βοσνίας», συγκεντρώνοντας μεγάλο ποσό για την αποστολή φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού στους πρόσφυγες της Βοσνίας.

Η Κλέλια Χατζηιωάννου έχει εξάλλου οργανώσει με το κρουαζιερόπλοιο της  το «Clelia II»πολλές κρουαζιέρες, τα έσοδα των οποίων έχουν διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς!

Η φιλανθρωπική της δράση έγινε ακόμα πιο γνωστή όταν το 2016 πλήρωσε περίπου 60.000 Ευρώ οφειλές από ΕΝΦΙΑ που είχε απέναντι στο κράτος το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το ίδιο επαναλήφθηκε και τα δύο επόμενα χρόνια!

 Η Κλέλια έχει επίσης υιοθετήσει ευχές παιδιών του «make a wish», επισκέπτεται παιδιά σε Ιδρύματα, φροντίζει τη σίτιση και το ρουχισμό τους, τους κάνει δώρα, ενώ καλύπτει τις ανάγκες του προσωπικού που εργάζεται στο σπίτι της διακριτικά και αθόρυβα!

Πρόσφατα επίσης κάλυψε τα έξοδα της αερομεταφοράς άρρωστου κοριτσιού που έπρεπε να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία.

Αυτά και πολλά άλλα ακόμη που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σηματοδοτούν όχι μόνο  μια «πριγκίπισσα των τάνκερ», αλλά και ( κυρίως) μια «πριγκίπισσα της φιλανθρωπίας, της αγάπης, της ευαισθησίας, της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης»!