Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου Safe Water Sports διοργανώνει δείπνο στο Ecali Club την Παρασκευή, 1 Ιούνιου 2018 στις 9.30μμ για τους φίλους, υποστηρικτές και χορηγούς του.
 
 
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την υποστήριξη του μη-κερδοσκοπικού σωματείου και συγκεκριμένα για την περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, που πρόσφατα έλαβε και την σχετική έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 35.000 μαθητές ενημερώθηκαν και εκπαίδευτηκαν το 2017 από τις εκπαιδευτικές δράσεις του Οργανισμού σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και τους εθελοντές του.
 
 
 
Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εκτενής ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει κατά την διάρκεια των τριών περίπου ετών από την ίδρυση του σωματείου καθώς και για τις δράσεις που έπονται. Επίσης θα γίνει ειδική παρουσίαση του μουσικού CD που υλοποίησε πρόσφατα ο Οργανισμός, στα πλαίσια των ενημερωτικών δράσεων που έχουν σαν στόχο τα παιδιά και τους νέους. Τα τραγούδια του CD ερμηνεύοιυν γνωστοί καλλιτέχνες (Παπαρίζου, Μουζουράκης, Τάμτα, Μπαλτατζή, Μπάμπαλη, Μαραντίνης, Κοντογεώργη) σε μουσική της Δέσποινας Σουγιούλ και στίχους του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από την ΜΙΝΟΣ – ΕΜΙ, η οποία μαζί με όλους τους συντελεστές συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην δράση αυτή.
 
 
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί Ολυμπιονίκες του υγρού στίβου, πρεσβευτές του Οργανισμού, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι, επιχειρήσεων, τραπεζών, φορέων και κοινωφελών ιδρυμάτων υποστηρικτές του μη-κερδοσκοπικού σωματείου.
 
 

Ο δωδεκάλογος της ασφάλειας:

* Κανόνας 1 Βεβαιώνομαι ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπoρ.Σύμφωνα με τον νόμο κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό.Επιχείρηση που δεν εμφανίζεται στο www.safewatersports.gr ΔΕΝ έχει άδεια λειτουργίας. 

* Κανόνας 2 Για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα ελκόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει σύμφωνα με τον νόμο: α). ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή / εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχυπλόου σκάφους δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αρκετή, β). υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος ΔΕΥΤΕΡΟ άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή. 

* Κανόνας 3 Ζητάω να δω την σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat) που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, και η οποία δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται για άλλο λόγο ποτέ.
*

* Κανόνας 4 Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοντά ναυαγοσώστης, εφόσον είναι υποχρεωτική η παρουσία του στην συγκεκριμένη παραλία. Στο Safe Water Sports μπορείτε να βρείτε ΟΛΕΣ τις παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη, 

* Κανόνας 5 Δεν κάνω θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνομαι καλά ή έχω καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό.Η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά την δύση του ήλιου. 

* Κανόνας 6 Δεν επιτρέπω, ως κηδεμόνας, τη διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση.Εκτιμώ πάντα την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού πριν δώσω την συγκατάθεσή μου. 

* Κανόνας 7 Δε νοικιάζω θαλάσσιο σπορ εάν δεν έχω την ελάχιστη ηλικία 14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό. 14 ετών για Θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 16 ετών για Θαλάσσιο σκι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Ιστιοσανίδα, Catamaran, Ιστιοπλοϊκοί λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση). 16 ετών για Μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 16 ετών για Κayak. 18 ετών για Mini Cruiser. 18 ετών για Θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση. 18 ετών για Αcrylicraft (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 

* Κανόνας 8 Διαπιστώνω ότι υπάρχει και χρησιμοποιώ το δίαυλο με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία.

* Κανόνας 9 Λαμβάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (πχ σωσίβιο, κράνος κλπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία που έχω. Ελέγχω αν αυτά είναι σε καλή κατάσταση (πχ. φθαρμένα σωσίβια, σκοινιά ξεφτισμένα, κλπ.) . 

* Κανόνας 10 Ενημερώνομαι και τηρώ τις οδηγίες – συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης. Διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους, δεν κάνω επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς, δεν υπερεκτιμώ τις ικανότητές μου και δεν χειρίζομαι ταχύπλοο σκάφος (jet ski κλπ.), εάν δεν κατέχω τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής. 

* Κανόνας 11 Ενημερώνομαι για τον καιρό στην περιοχή, φροντίζω να διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν. 

* Κανόνας 12 Ενημερώνω την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπίστωσα ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας

 
 
 
Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας.
Τέσσερεις είναι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης του Οργανισμού:
• Υποστήριξη του έργου της πολιτείας (Λιμενικό Σώμα) για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στον θαλάσσιο χώρο, μέσω ενός Πληροφοριακού Συστήματος που έχει παραχωρήσει εντελώς δωρεάν το Safe Water Sports.
• Εκπαίδευση παιδιών και νέων σε σχολεία , κατασκηνώσεις, κολμβητήρια, παραλίες κλπ. 35.000 μαθητές ενημερώθηκαν – εκπαιδεύτηκαν το 2017 μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών μας δράσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports έχει την έγκριση του Υπ. Παιδείας.
• Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ειδικών ενημερωτικών δράσεων
• Πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas.
Στα πλαίσια των δράσεων του ο Οργανισμός έχει αναπτύξει αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη στο Internet (μέσω του web site μας – https://safewatersports.gr ) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν.
Με την πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά όσο και αγγλικά, ο πολίτης σήμερα μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να ενημερωθεί για:
• ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) που λειτουργούν στη χώρα
• Τις 3.000+ παραλίες με πρόσβαση που έχουμε από κοινού χαρτογραφήσει με το Λιμενικό Σώμα, και στις οποίες μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας –πχ. αμμώδης, με βότσαλα κλπ.-, το μήκος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κλπ.), μια ενδεικτική φωτογραφία, το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες
• Όλα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα λιμεναρχεία με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας
• Τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών καθώς τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν
• Τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή
• Τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα
• Πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στην θάλασσα και το νερό.
Την πρωτοβουλία στηρίζουν μεγάλοι Οργανισμοί και επιχειρήσεις όπως : το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Λάτση, η Εθνική Τράπεζα, το Ελευθέριος Βενιζέλος, η Eurobank κ.α.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες : Safe Water Sports (κα. Ζωή Γαΐτη) T: +30 2108029428, e: [email protected]